Zář 10 2022

Modely vozidel Pražské integrované dopravy

Modely autobusů DP Praha

Modely autobusů Dopravního podniku hl. města Prahy


Modely autobusů, trolejbusů a dalších vozidel Dopravního podniku hl. města Prahy:

Modely vozidel dalších dopravců Pražské integrované dopravy:



Kompletní seznam dostupných vystřihovánek naleznete zde.

Jak tisknout

Modely jsou uloženy v souborech PDF, pro jejichž otevření potřebujete některý z prohlížečů tohoto formátu (Adobe Acrobat Reader nebo alternativy). Aby byla vystřihovánka vytištěna bez zkreslení a ve správném měřítku, je nutné v okně tisku nastavit volbu „Velikost tisku“ na „Skutečná velikost“ (platí pro Adobe Acrobat Reader DC, alternativní prohlížeče mají tyto volby pojmenované jinak, ale fungují podobně). Tisknout doporučuji na kvalitní papír gramáže 160 g/m2 podle typu Vaší tiskárny: pro inkoustové tiskárny papír nejlépe matný bezdřevý, pro laserové tiskárny papír hlazený (nikoli lesklý). Pokud jste tiskli na laserové tiskárně, je nutné pracovat opatrně, aby nedošlo k loupání nebo odírání tisku z povrchu papíru, případně lze ještě před započetím práce výtisk lehce přelakovat. Lze použít také matné i lesklé fotopapíry příslušné gramáže, ale s nimi je potřeba pracovat ještě opatrněji, inkoustový tisk na fotopapír je nutné nechat dokonale zaschnout a nejlépe ještě před zahájením práce tisk zafixovat lehkým přestříkáním bezbarvým lakem nebo fixativem.

Pokud chcete model vytisknout v oblíbeném měřítku 1:100, nastavte si před vytištěním v prohlížeči faktor zmenšení na 87 % (umí to jen některé prohlížeče). Také doporučuji použít slabší papír 140 g/m2.

Co je k vystřihování potřeba

Nástroje a pomůcky

  • Malé a středně velké nůžky na vystřihování, nebo skalpel na vyřezávání dílů z listu papíru.
  • Nožík na rýhování – lze použít i skalpel, ale při rýhování opatrně, při větším přitlačení snadno papír proříznete.
  • Jehla, špendlík nebo jiný ostrý hrot, jímž přenesete lomové hrany „do tisku“ na rubovou stranu papíru, nebo přenesete koncové body os a rysek, viz návodové texty u modelů.
  • Pinzeta na manipulací s drobnými díly.
  • Pravítko – lepší je kovové, plastové se rychle opotřebuje a nedrží „rovinu“.
  • Disperzní lepidlo (např. oblíbený Herkules) a špejle nebo párátko k jeho nanášení.
  • K tvarování oblin se hodí malý kulatý tvrdý předmět, např. autožárovka nebo cukrářská tvořítka.
  • Vodové barvy nebo barevné fixy k retuši rušivých lomových hran.
  • Řezací podložka, stačí i kus obyčejného kartonu.
  • Špejle, párátka nebo jiná kulatina v návodu předepsaného průměru na osy kol a drátek na držáky zpětných zrcátek.

Značky a symboly

Značení dílů ve vystřihovánce
Rýhované hrany, které slouží k přesnému ohybu, jsou označeny malou šipkou nebo trojúhelníčkem:

  • Černý trojúhelníček značí lom z lícové strany, tedy rýhujete ze strany tisku.
  • Bílý trojúhelníček značí lom z rubové hrany, jehož začátek a konec (případně u dlouhých hran nejlépe ještě někde „cestou“) si přenesete na rub malým vpichem skalpelem nebo jehlou, poté papír otočíte, podle pravítka propojíte přenesené vpichy a narýhujete.

Plochy označené červenou (u některých modelů šedivou) úhlopříčkou přijdou vyříznout. Kulaté otvory lze tzv. vypíchnout, což znamená propíchout střed jehlou nebo špendlíkem, následně otvor zvětšit protažením párátka a následně vytlačený papír z rubové strany vystřihovánky seříznout skalpelem.

Chlopně a hrany, k nimž budete připojovat příslušné díly, jsou označeny malými čísly dílů, přičemž označení dílu v závorce značí, že příslušný díl se lepí z rubové strany.

Některé díly je nutno zesílit podlepením, což je zmíněno v návodu nebo v symbolické legendě u dílů (tam, kde je číslo dílu podbarveno oranžově):

  • Značka „+“ u čísla dílu značí podlepení papírem stejné síly, na který jste model vytiskli (papír 160 g/m2 má typicky tloušťku 0,2 – 0,25 mm).
  • Značka „*“ u čísla dílu značí podlepení kartonem tloušťky 0,5 mm (to je např. krabička od čaje nebo bomboniéry).
  • Značka „**“ u čísla dílu značí podlepení kartonem tloušťky 1 mm (např. krabice od bot – pozor na krabice z „vlnité lepenky“, ta vhodná není), nebo podlepíte dvěma vrstvami kartonu tl. 0,5 mm.
  • U některých modelů novější produkce jsou šedým podbarvením označeny díly, které se vyrábí z jiných materiálů – osy kol a kloubů z párátka či kulatiny, držáky zrcátek z drátku atd. – což je zmíněno v úvodu návodového textu.

Lepidlo nanášejte opatrně, zejména pokud jste tiskli na běžné inkoustové tiskárně, neboť disperzní lepidlo obsahuje určitý podíl vody, takže inkoustový tisk rozpíjí. Totéž platí i pro retušování lomových hran vodovými barvami či fixami, výhodné je retušovat průběžně před slepením jednotlivých dílů k sobě. Při práci je vhodné udržovat čistotu a častěji si mýt ruce, aby model nebyl upatlaný od lepidla, otisků špinavých prstů a stop barev.

Tvarování větších ploch dílů je snadnější např. přetažením přes hranu stolu. Obliny v ploše se tvarují na měkčí podložce (stačí např. čistý papírový kapesník) vhodným kulatým tvořítkem, bohatě stačí vypálená autožárovka.

Pokud chcete, aby model déle vydržel (neblednul a byl odolnější proti prachu), po skončení práce model přelakujte několika vrstvami bezbarvého laku (nejlépe s UV filtrem). Jednotlivé vrstvy laku nechte proschnout, aby nedošlo k prosycení papíru natolik, že částečně zprůhlední. Při lakování nezapomeňte na větrání nebo lakujte venku.

Přeji příjemnou zábavu a hodně zdařilých modelů.

Related Images:

Share

Můžete komentovat