Lis 23 2010

České Dráhy na Vysočině prezentovaly jako chloubu vlak z roku 1975

Během jízdy zasedalo v konferenčním voze zastupitelstvo kraje.

Nevím, mám-li se smát, nebo brečet. České Dráhy 23. 11. 2010 s velkou slávou prezentovali kraji Vysočina (jeho představitelům, novinářům a veřejnosti) svůj produkt: vlak. Než se pustím do kritiky, musím jednu věc ocenit. ČD nenasadili nikomu růžové brýle a představili vozy, se kterými se v regionu cestující skutečně představují. Na druhou stranu tyto vozy nejsou rozhodně žádnou chloubou českých železnic a v tom je ten háček. Jsem docela zvědavý, jak na tuto akci zareagují noviny, ale myslím, že v růžovém světě se překvapení ve smyslu kritiky této akce konat nebude.

Překvapením byla zvolená souprava

Překvapení, to České Dráhy umí.

Promrzlý jsem dorazil na Jihlavské nádraží s tím, že se svezu skvělým vlakem jednu stanici do Jihlavy města. V rozhlase byl ohlášen příjezd vlaku včetně jedné mylné informace, která také nevylepšila dobrý obrázek, který měla celá akce Českým Drahám přinést. „Pro cestující veřejnost jsou určeny dva vozy řazené na konci vlaku.“ hlásila zaměstnankyně ČD rozhlasem. Bohužel, opak byl pravdou. Je téměř jasné, že operátorka přečetla text, který měla připravený z rána, kdy skutečně dva vozy na konci vlaku jely pro veřejnost. Ale protože se souprava vracela ve stejném složení, vozy pro veřejnost byly na zpáteční cestě řazeny za lokomotivou. Po ohlášení jsem čekal příjezd čehosi převratného, ale na zhlaví se objevila lokomotiva řady 242 „Plecháč“ v modro-modrém barevném schématu „Najbrt“ a za ním klasická souprava. Řekl jsem si, že před tím ještě asi přijíždí nějaký osobák, ale jak se vlak přibližoval, zjistil jsem, že na konci soupravy jsou řazeny dva zvláštní vozy. Salónní a konferenční vůz. Čtyři vozy se špalíkovými brzdami za

blokované dveře? kdepak, v jednoduchosti je síla

tradičního skřípění zastavily u nástupiště. Já udělal pár fotek a šel jsem si sednout. Ve vlaku byli většinou důchodci, někteří měli vnoučata. Aby ne, všichni pracující, nebo studenti (tedy cílová skupina prezentace) měli plný den povinností. To jen já jsem si dovolil nejít na jednu nepovinnou přednášku, a místo toho se podívat, co převratného náš železniční dopravce nabídne. K mému velikému překvapení nabídl soupravu vozů, které se ve stejné podobě proháněly ještě za parními lokomotivami.

Také nádraží bylo v dobovém hávu

Po mém nástupu jsme na čas odjeli do Jihlavy-města. Kdo zná toto nádraží, moc dobře ví, že oproti soupravě vozů z roku 1975 s originálními koženkovými potahy (abych nekřivdil, tak vůz BDsee byl přečalouněný) je tohle už opravdu silné kafe. Nepovažuji se za úplného znalce, ale i tak si dovoluji toto nádraží označit za

Tu pěticípou hvězdu jsem si nevymyslel

nejošklivější nádraží v centrální části krajského města ČR. Popraskaná fasáda, na níž najdeme zřetelnou stopu po sundané pěticípé hvězdě (!), vždyť tuhle dobu jsem ani já nezažil. Interiér také stojí za to. V omítce jsou vyškrábána, nebo nakreslena různá díla. Možná by se celá budova mohla zakonzervovat budoucím generacím… Sami víme, jakou cenu mají nástěnné malby našich primitivních předků dnes. Jednou možná primitivové vymřou a tak jejich výtvory budou vzácností. Bohužel tato realita je snem, lavice a stolky s podobnými kresbami byly vskutku stylovým interiérem nádražní čekárny. Na zdi viselo pár aktuálních plakátů, abychom si připomněli realitu 21. století na české železnici, která se s novým grafikonem rozhodně zlepšit nehodlá.

S koženkou do dalších let

i na vlaku EC jezdí vozy řady B (foceno 22.11.2010)

Jak jsem již nadnesl na konci minulého odstavce, zlepšení se stále jen slibuje. Od nového jízdního řádu se můžeme rozloučit s lepšími vozy v osobní dopravě. Rekonstruované rychlíkové vozy totiž začínají procházet další modernizací, a tak České Dráhy musí na vlaky vyšší kvality vyhradit vozy Beer, které do dnes jezdily na rychlících z Prahy přes Vysočinu do Brna a dále pak také z Brna do Bohumína. V celé soupravě starších, většinou koženkových vozů jezdily poslední roky dva vozy Beer. Nutno podotknout, že ještě před několika lety byly všechny soupravy nasazované ve zmiňovaných relacích obsluhovány rekonstruovanými vozy Bee272, které se po schválení dotace na EC a IC vlaky přesunuly do Bohumína, kde nadále zajišťují vozbu těchto vlaků. Další změny k horšímu se dočkají rychlíky v úseku Plzeň-České Budějovice. Zde se na jednom páru vlaků nově objeví namísto oblíbených velkoprostorových vozů Bp s pohodlnými sedadly vozy Bdt, tedy

v interiéru je nová jen podlahová krytina

koženkové vozy, které jsou standardem osobních vlaků v jihozápadních Čechách. Mimochodem právě vozy Bp zmizí z jedné trasy, kde si je cestující také velmi chválí. Trasou na které tyto vozy nahradí v soupravách klasické vozy s kupé, tedy vozy typu B je rychlíkové spojení Praha – Plzeň – Klatovy – Železná Ruda. Obzvlášť v úseku Rokycany – Plzeň – Železná Ruda mají rychlíky charakter osobního vlaku (velká obměna cestujících) a dva velkoprostorové vozy byly tak pro cestující, kteří jedou jen kousek jako stvořené. Bohužel interním rozhodnutím ČD a. s. se čás vozů Bp z Plzně přestěhovala do Hradce Králové a namísto nich do Plzně přišly zmiňovaná „Béčka“. Jedinou nadějí, která svítá v mlhavé modro-modré dáli, je se zpožděním uzavřený kontrakt na revitalizaci 110 osobních vozů.

Provokace, nebo znouzecnost?

nové autobusy Mercedes Intouro společnosti Icom

Pokud zhodnotím všechno, co se na nás ze strany ČD a. s. valí, tak mi celá prezentace přišla spíše jako necílená provokace. Bohužel velmi vyniká kontrast oproti místnímu autobusovému dopravci Icom Transport, který má velký zájem na převzetí výkonů, které obsluhují vlaky. Icom za dotace z Regionálního operačního programu EU objednal 35 nových autobusů a také se s nimi nestydí pochlubit. V pozici, v jaké ČD a. s. na Vysočině fungují, bych raději nepředváděl nic a raději počkal ten zbývající rok na první dodané motorové vozy Regioshuttle, které jsou právě sem objednány. Ale to bychom nebyli v kocourkově, aby i toto nemělo jeden háček. U nových motorových vozů se totiž počítá s provozováním téměř výhradně pod dráty, na elektrifikovaných tratích. Tak ať žije, ta naše ekologická a komfortní drážní doprava!

fotogalerie:

hurá na vlak...

Čekárna, vskutku útulné místo!

výrobní štítek nám prozradí, že vůz je z roku 1975

kupé vozu BDsee a stolek bez plastového okraje

Related Images:

Share

Můžete komentovat