Říj 14 2009

ČD net Lídl, aneb sleva pro čecháčky

lidlnet

Tak jsem se právě vrátil z nákupu a využil jsem jedné fakt výhodné nabídky. Říkáte si, jestli vím, že píšu na Dopravní web? O tom vím moc dobře, byl jsem totiž otestovat nový prodejní kanál Českých Drah a uvědomil jsem si pár věcí, o kterých jsem se rozhodl napsat.

Víme, jak v naší zemi chodí. V Penny mají rohlíky za padesátník, a v Tescu zase zlevnili tavené sýry na polovic. Pak ještě dojet do Alberta pro ty laciné toaletní papíry, kterých radši vezmeme deset balíků na půl roku dopředu, než je zlevní znovu. Ano, tak to v naší české společnosti funguje a musím se přiznat, že i já mám občas takové sklony a někdy si je vlastně ani neuvědomuji. O víkendu jsem byl v Náchodě, a co to nevidím. Kopeček zmrzliny za osm korun! Dal bych si klidně tři, i když bylo možná míň než deset stupňů a pršelo. Tady u nás na divokém západě stojí kopeček běžně dvanáct, takže jsem měl příležitost k opravdu vynikajícímu kaufu. Jenže když jsem šel zpátky okolo, tak už měli zavřeno… To víte, jiný kraj, jiná otevírací doba… Tak jsem si byl zpravit náladu dneska. A udělal jeden výhodný kauf (Vlastně dva, ale radši vám nepovím, jaký byl ten druhý. Znám to, člověk něco v dobré vůli poví a pak na něj nezbyde.). Dneska jsem koupil ČD net Lidl. Jízdenku, která mě svou výhodnou cenou donutila bezúčelně cestovat! Ano, 28. říjen. Je to státní svátek, tak proč bych nevyrazil za státní hranice… Máme s kamarádem v plánu cestu do Drážďan nafotit poslední dny provozu zdejších vozů české výroby. (Doufám, že se nebudete opičit a nepojedete taky, když jsem se svěřil. Chtěl bych mít jedinečné fotky, víte…) Říkal jsem si kolik mám ještě času do 28. října na nákup jízdenky, ale podcenil jsem českou společnost a vlastně taky České Dráhy. Protože tentokrát se daly dohromady dvě velice specifické množiny.

češi – společnost citlivá na ceny

České Dráhy – společnost citlivá na velké množství cestujících ve vlaku (složitá cenová nabídka odrazuje cestující)

A tak se zrodil skvělý nápad za 149,- Kč, který je super kaufem a zároveň je nabízen v omezeném množství. (Můj kamarád podotkl, že se dráhy bojí, aby v těch vlacích ještě někdo nezačal jezdit a tak omezily množství.) No, a protože množství bylo omezené a češi za každého počasí sedí u televize Nova a hltají reklamy, v některých diskontních prodejnách společnosti Lidl, kde se tyto speciální jízdenky prodávají, hlásí již vyprodáno. Uvědomil jsem si tedy, že by bylo dobré nenechávat nákup na poslední, ale na první chvíli a tak jsem okamžitě sprintoval přes půl města do nejbližší prodejny. Chladné počasí? Nevadí, hlavně že dobře nakoupím, né? Dokonce ta procházka byla užitečná, potkal jsem bývalého spolužáka, vyzkoušel jsem si nová sluchátka k přehrávači, která stojí po 25 letech na trhu už pouhých 700 korun (!). (no a teď jsem vyzradil i druhej dnešní výhodnej kauf) Tedy cesta byla užitečná a jako správný čecháček bych šel i kdyby kroupy padaly. Dosprintoval jsem do Lídlu, proběhl jsem mezi všemi regály s dalšími výhodnými kaufy a zamířil jsem k pokladnám, kde šetří peníze na pracovní sílu a tak funguje z osmi pokladem jen jedna. Opravdu nebyl čas se rozhlížet, jestli nezlevnili toaletní papír, protože… co když by… Co když by, támhleta paní, která se pomalu chystá jít platit taky chtěla tu jízdenku a ona to byla ta poslední přidělená pro tuto prodejnu. U pásu na zboží jsem si říkal, jestli nemám udělat prázdnou mezeru z „děličů nákupu“, jako aby mě pokladní nevynechala a nezačala hned markovat další nákup. No naštěstí jsem otevřel pusu dřív, než pokladní stačila sáhnout po dvoulitrovce Coly za 4,50.

„Já bych chtěl jízdenku ČD NET Lidl.“

„Có? To už snad nemáme…“, odvětila pokladní a můj sen o velkém kaufu byl v troskách.

Naštěstí kolegyně na vedlejší pokladně zastávala názor, že jízdenky ještě mají. (no aby je neměli, když se tisknou na ruličku jako účtenky, to by pak nemohli ani účtenky vytisknout…) Přišla tedy vedoucí, pokárala prodavačku, která o slevě neměla ani páru. (u ČD by evidentně pracovat nemohla) Pokladní od vedoucí dostala lekci, že se to tiskne pod kódem 20555 a že se má na to zezadu dát razítko. Žádného „Pardon, já jsem teď dva týdny nebyla v práci, tak se omlouvám, že jsem měla špatné informace.“ Jsem se nedočkal, ale já na to snad ani nečekal, protože jsem měl co? Jízdenku! A tak jsem se vydal s nosem nahoru směrem k domovu.

Cestou jsem začal uvažovat jak je možné, že kvůli jednodenní slevě tolik stoupl zájem o cestování vlakem. Mohlo to být tím, že do Lidlu chodí lidé, kteří vlakem běžně nejezdí a nakládají zboží do aut, ale že by bylo tolik takových, kteří by si dobrovolně nechali upřít pohodlí svého autíčka? Že by to bylo tím, že s jízdenkou je vyhlášená soutěž a všichni teď doma mají jízdenku jako ticket na kilometrickou banku zdarma? Jsme soutěživý národ, ale cestu z Mladé Boleslavi do Chebu, přes Krnov, Havířov, Znojmo a Tábor by Idos nenašel a málokdo dneska umí používat papírový jízdní řád. Ani soutěž tedy důvodem pro takový zájem nebyla a já zastávám názor, že všechno bylo dáno reklamou a že ČD vlastně prodej v Lidlu vůbec nepotřebují. Tisk na termopapír není moc trvandlivý a nejednomu z těch, kteří výhodně nakoupili zbyde pouze papír s vybledlým textem v peněžence. Stát frontu vedle pásu s banány s prázdnýma rukama a pak říkat prodavačce o jízdenku je taktéž velice nepřirozené a tak pokud je nutné mít jiný prodejní kanál, tak by bylo lepší rozhodně všechno řešit jinak. Takže já bych vnímal akviziční nabídku ČD net Lidl jako sociologický test.

Co ČD potřebují? Reklamu zaměřenou na čecháčky, reklamu v čecháčky nejsledovanějším médiu, v komerční televizi. Ono je totiž zajímavé, že dráha již letos jednou měla nabídku cenově výhodnější než ČD net Lidl, která navíc nebyla množstevně omezená. Na den železnice (26. 9.) České Dráhy umožnily cestování po celé ČR za pouhých 90 korun. (to jsem ale zlej, že jsem vám o tom neřekl dřív…) Podmínka byla jediná, 5členná skupina cestujících. Jednalo se o výjimku v podmínkách použití jízdenky SONE+ V běžném prodeji se tato jízdenka prodává za cenu 450 korun a mohou na ní cestovat dva dospělí a tři děti do patnácti let. Na den železnice odpadlo věkové omezení a cestovat tak mohly pětičlenné skupiny bez ohledu na jejich věk. Jenže kdo o takové vyjímce z pravidla věděl? Málokdo, a myslím si, že počet prodaných rychlíkových variant slevy SONE+ lehce stoupl pouze díky zvýšené poptávce železničních fandů, kteří jeli do České Třebové do depa, aby posléze mohli říct, že je to tam stejné jako vloni a že si mysleli, že na těch šrotech tam vzadu za depem budou ještě k ukradení nějaké výrobní štítky, řadové označení, nebo lité znaky výrobce. Další slevou, která může cestující odradit pro svoji složitost, ale platí každý den a lze na ní ujet velkou vzdálenost je jízdenka Eliška, která za 160,- korun umožňuje cestu mezi krajskými městy.

Jako cestu do budoucna bych viděl nadále dělat jednorázové akce se superlevnými jízdenkami ve vlastní režii. A prodej jízdenek ukončit třeba dva týdny před samotným datem, aby bylo pojištěno, že cestující, kteří náhle někam potřebují, nesníží Českým Drahám běžné tržby pro tento den.

Ale teď už musím končit, protože se mi přehřívá počítač a já čekám až před vánoci zlevní chladiče na procesory, abych mohl ten rozbitý vyměnit.

Related Images:

Share

Můžete komentovat