Bře 11 2022

Veřejná doprava ve válečné ekonomice

Ceny pohonných hmot rostou jako nikdy předtím.

Čtvrtek 24. února 2022 bude do historie navždy zapsán krví. Ruská armáda pod vedením Vladimira Putina vojensky napadla sousední Ukrajinu, a zatím se zdá, že vojenský konflikt jen tak neskončí. Tato válka má drtivý dopad i na vztahy mezi Ruskem a státy západního světa, a bude mít dopad i na naše životy.

Rusko je pro západní země důležité, protože se v něm nacházejí velké zásoby ropy a zemního plynu. Jenže válka, která vypukla, může mít za následek omezení nebo úplné zastavení dodávek těchto strategických surovin. To bude mít za následek prudké zdražení pohonných hmot. Ceny nafty se v těchto dnech přehouply přes výši 40 Kč/litr a budou zřejmě dále růst.

Během tohoto roku může dojít ke zdražení až na částku 60 Kč/litr. A zřejmě ani tam se nezastaví, mohou růst ještě víc nahoru. Pokud dojde k úplnému zastavení dodávek ropy z Ruska, je v podstatě jisté, že pohonných hmot bude v Česku nedostatek.

Válečná opatření

Uvažuji předpoklad, že válka zůstane na území Ukrajiny a nerozšíří se na území států NATO.

V případě, že by skutečně byl pohonných hmot nedostatek, může česká vláda omezit jejich využívání. Pohonné hmoty musí zůstat dostupné minimálně pro následující odvětví:

  • státní složky – policie, hasiči, záchranná služba, armáda atd.
  • zemědělství
  • průmysl
  • stavebnictví
  • kamionová a železniční nákladní doprava
  • veřejná železniční a autobusová doprava
  • případně další strategická odvětví (záleží na rozhodnutí vlády)

Vláda může mít oprávnění omezit využívání pohonných hmot pro individuální účely. Je možné omezit množství pohonných hmot přídělovým systémem – každý občan bude mít nárok pouze na vládou určené množství pohonných hmot. V dnešní době se však aspoň nabízí možnost elektronických přídělových lístků, ochrana proti falšování může být zajištěna QR kódem.

V případě extrémního nedostatku se nabízí možnost úplně zakázat cestovat občanům autem pro individuální účely. Bude tedy nutné se spoléhat na veřejnou dopravu. Tím, že se přepraví víc cestujících najednou během jízdy jednoho dopravního prostředku, je možné minimalizovat spotřebu pohonných hmot.

Ale i kdyby k tomuto zákazu nedošlo, nebo i kdyby nedošlo k zavedení přídělového systému, lze očekávat to, že ceny pohonných hmot budou pro řadové občany tak neúnosné, že si nebudou moct dopravu vlastním autem finančně dovolit. Vlaky a autobusy mají tu výhodu, že se na jejich provoz může složit víc lidí, a i když si na sebe nevydělají a jejich provoz je dotován, tak pro cestující to znamená menší výdaje.

Nabízí se nyní otázky, na které si může každý odpovědět sám. Nemůže tato krize vést k novému rozvoji lokálek? A pokud nastane mír a vrátí se poměry do normálu, vrátí se někdy automobilová doprava do podoby, v jaké je dnes?

Related Images:

Share

Můžete komentovat