Čvn 08 2009

Cestování po SH I

Husum

Hafen

Tak už tu dlouho nebylo nic s Němec, že ? To jsou pořad nějaké aktuality a zážitky a jiné humorné povídaní kde nic, to nic.

Tak jsem nedávno si koupil Tages-Karte podle SH-tarif a …

.. vyrazil na objezd trati v prostoru Schleswig-Holstein, cena 33,- EUR (drobnost, Länder-Tickets podle DB stojí sice jen 30,- EUR, ale tohle platí i v busech, které jsem nakonec ovšem ani nepoužil …).

Cílem bylo dojet k moři, kupodivu mě nezajímal Sylt a  ani Lübeck – Trawemünde Strand (tam bych ostatně za jednotlivou jízdenku dojel levnějc), ale Dagebüll Mole. Zadání cestovatelské jednoduché IRE (alias NOB) s HH Altona do Niebüll, tam přestup na vláček NEG a po chvilce budiž v cíli (jednosměrnou nevím cenu, ale Tages-Karte, neboli zpáteční za 32,- EUR ..). Zajímavost této localbahn (nebo kleinbahn?) jsou přímé vozy z Německa a to i přes potřebu jízdy uvrati (ostatně kdo neví kde, tak místni nádraží Neibüll NEG bude mít krapet problém najít). Důvod? Toto molo se používá (neboli je zde lodní nádraží o třech stáních) pro trajekty na fríské ostrovy. Ten vláček co jsem chytl byl zrovna takový mega případ – jedenkráte jednotka 628+928 Taunusbahn (dále jen 628 TSB ) + nějaký spešl vagón (agregátový?) + 2x Bimz DB (či co to je) + řídicí vůz DB + Bimz DB (zas), dlužno dodat, že lidi se mohli vezt pouze v posledních dvou vagónech. Po příjezdu na molo a objezdu soupravy jednotkou 628 TSB si tato zase zpět odvezla 1x Bimz DB + řídicí vůz DB, jestli byl zase jen možný nástup do zadních dvou vozu, nevím, vcelku jsem v tu chvíli měl jiné zájmy (které to asi tak, že ?), problém byl, že jsem následné prošvihl i odjezd autobusů .. eee … trajektu na Fríské ostrovy …

No, s ohledem na nezajímavost prostoru okolního (pouhý vlez na pláž ceněn na 1,- nebo 1,50 EUR, teď nevím přesně) sem si tak akorát obešel při čekání na další spoj zpět „autobusák“. Další spoj byl tvořen pouze jednotkou 628 TSB a i pět jela tato jednotka sama.

Když už jsem byl v Niebüll, tak jsem se koukl po nádraží, které na rozdíl od podobných ještě i vypadá jako nádraží včetně komerčního obvodu, ale zřejmě to nebude díky DB, leč díky jedné soukromé logistické firmě. Ostatně s ohledem na okolní tratě a provozovatele těchto tu bylo krapet vícero a nejen v osobní dopravě. Pro zajímavost, bf. Neibüll slouží jako východiště pro AutoZug via Sylt, provozováno DB, dále na sever vede trať do Dánska (Tender) s provozovatelem Arriva. Po logice, když už jsem tam byl, jsem se jako další svezl směr Dánsko a to právě do Tender (bo tam končí platnost SH-tarif). Trať na Německém uzemí je snad zajímavá jen přejezdy zabezpečenými pouze kříži, teda některé. Na druhou stranu na těchto přejezdech nikdo neotravuje s nějakými trapnými 10km/h jak je v Česku obvyklé.  Ale bylo zajímavé, že jak jsme se blížili hned k prvnímu po výjezdu s bf. Niebüll, tak strojvedoucí začal přibrzďovat (asi na 40km/h podle GPS, jinak cca 60-70km/h po trati) a když jsme tento přejezd přejížděli tak na obou stranách jednotky stáli lidé, evidentně jedna bujará společnost, s tím že tam některý objímali i výstražné kříže a tak nějak tam měla jednotka na každé strane tak cca 0,5 m místa (optimisticky, no prostě jsem měl pocit, že mě tam někteří políbí přes okno) a obešlo se to i bez houkáni a jiných blbosti …

Jinak tahle oblast je i zajímavá dvoujazyčnými nazvy stanic, hold Dánskou menšinu či předky je si třeba předcházet. Jinak po dojezdu do bf. Tender (originální název je mírně jiný, já vím, ale já nevím, jak udělat přeškrtnuté „o“) jsem měl deset minut na přestup na vlak zpět, bo při dvouhodinovém taktu bych to Niebüll došel dříve i pěšky, takže na průzkum prostoru nebyl fakt čas. Snad akorat jakysi nákladní obvod, zdevastovaná výtopna (rotunda) s polovrakem motorové lokomotivy před ní. Jinak nic. A pak zpět, už bez nějakých dalších problémů. Snad jedna věc a ta mě fakt pobavila – informační systém jednotek, vyjeli jsme s bf. Niebüll a akorát bylo hlášení nácestných zastávek, jinak IS zhasle, teda kromě čelního nápisu „Arriva“, sranda byla, jak jsme dojeli do bf. Tender, bo nikdo s cestujících nevěděl, zda to obrací a jede zpět, či pokračuje do vnitrozemí, tak tam lidi tak trošku pomateně pobíhali (včetně mě), následně přijíždí podobná jednotka s vnitrodánska, strojvedoucí se prohodí a ejhle IS na jednotce co jsem přijel je plně funkční a na té, která přijela z Dánska zase pro změnu IS „záhadně“ umřel ….

Následné po návratu do Niebüll jsem pokračoval vlakem NOB via Husum, přičemž jsem mohl shlédnout odpojování přímých vozu via Dagebüll Mole. Tyto byli odpojovány od IC via Sylt, v čele s 2x 218 DB, očekával jsem, že budou odpojeny poslední dva vozy a následně si pro ně zajede některý motorový vůz, připadaně mašinka provozovaných NEG, ale vono kulové. Odpojeny byli přední dva vozy, které následně vlakové „dvojče“ odvezlo do prostoru předávacích kolejí, kde si je přebral motorový vůz NEG T4 (ekvivalentní řadu dle DB se mě hledat nechce) a loko DB se vrátili zpět na svůj vlak.

Takže směr Husum, kde jsem si zase dal hodinku, ale ani tak nějak nee kvůli mašinkám (depo NOB se fakt moc z nástupišť fotit nedá), ale spíš jsem tam šel zkontrolovat přistav. Posléze opět s NOB, ale nikoliv směr HH, potažmo Altona, ale směr Rendsburg (opět na trati Husum – Jübek jen kříže u jednoho přejezdu), posléze s RB pod taktovkou DB do Neumünster a odtud opět nikoliv via HH/Altona, ale s Nordbahn směr Bad Oldosloe a až následně od východu do Hamburku …

Protože tato poslední trať (Neuunster – Bad Oldosloe) je relativně nedávno reaktivována, byť navazující tratě v Bad Segeberg via Lübeck/Kiel už dávno neexistují, tak je s mého pohledu zajímavé uspořádaní některých zastávek (vetšinou evidentně v nových polohách, kdy původní zastávky a nádraží, byly nejen kolejové zrušeny, ale hlavně byly budovy v rámci zvýšení zisku koncernu DB prodány zájemcům na další využití dokud o ně měl ještě někdo zájem), kdy na jedné straně nástupiště zastavuje souprava Nordbahn a na druhá straně je nástupiště pro gumokolovou dopravu, šíře je cca stejná jako u obvyklých ostrovních nástupišť na dráze. V jedné zástavce evidentně čekal na své cestující mikrobus v podobě tranzita (či něčeho podobného).

By mě zajímalo, zda by to s tím tranzitem (či něčím podobným, že) nešlo i v některých místech v Česku? Já vím, nešlo, bo se to nikdy nikde nedělalo a taky to není ten správný vyhlídkový objezd půlky okresu, aby se autobus vůbec zaplatil, nemluvě o monopolních požadavcích různých ex ČSAD a podobně … a taky ta nenáviděná kolejová doprava do toho .. no fůůůůj .. se stydím, postavím se před zrcadlo a nafackuji si … no asi ne, to by totiž i mohlo bolet … no nic, to bylo takové malé závěrečné si rejpnutí … to bych přece ani jinak nebyl Čech, ne .. ? 😉

A závěr mého dnešního úletu něco odkazů:

Fotky najdete, i s dalšími s Německa, na mých stránkách v fotogalerii na adrese http://jalbum.pjp.cz/Deutschland/.

Related Images:

Share

Můžete komentovat