Pro 31 2022

První tramvaj Škoda pro německé město Bonn dokončena

Obrázek: První nová tramvaj ve výrobním závodě v Plzni, Česká republika, před nakládkou do Vídně

Před pár dny  (12. 8. 2022) vyjela z plzeňské továrny první zbrusu nová nízkopodlažní tramvaj Škoda pro Bonn (Škoda 41T ForCity Smart). Město Bonn má cca 300 000 obyvatel. Cílem ještě nebyla jeho operační oblast v Porýní, ale vídeňská klimatická a větrná komora k dokončení všech typových a schvalovacích zkoušek. Dodání do Bonnu se očekává na konci roku.

Nový vozový park postupně nahradí staré nízkopodlažní tramvaje Siemens/Duewag typu R1.1 (NGT6) první generace od roku 1994 do začátku roku 2024. V roce 2017 zpráva TÜV určila, že poškození rzí a poškození materiálu na stávající vozový park byl tak rozsáhlý, že tramvaje musejí být v blízké budoucnosti buď renovovány, nebo vyměněny. Společnost SWB se rozhodla pořídit nová vozidla. Podobné problémy byly s nízkopodlažními tramvajemi Duewag v Bochumi. Informovali jsme zde .

26 nových tramvají

Škoda Transportation získala SWB v prosinci 2019 kontrakt na dodávku celkem 26 tramvají ForCity Smart za 4 miliardy Kč (cca 160 milionů eur) a na poskytování náhradních dílů po dobu 25 let. Pro budoucí prodloužení tratě je možnost dokoupit dvanáct dalších nízkopodlažních tramvají.

Tento projekt je třetí referenční tramvají v Německu po Schöneiche (3 ForCity Smart Artic, z toho dvě předsériová vozidla z Helsinek) a Chemnitz (14 ForCity 35T). Další tramvaje Škoda ForCity Smart byly objednány pro RNV (celkem 80 tramvají v různých délkách pro Mannheim, Heidelberg, Ludwigshafen) a dále pro Brandenburg (4), Cottbus (7) a Frankfurt/Oderu (13).

Nízkopodlažní tramvaje jsou třívozové obousměrné vozy, přičemž dva koncové vozy spočívají každý na dvou podvozcích a jsou vzájemně spojeny středovou částí. Nová vozidla mají na délku asi 30 metrů, jsou 3,60 metru vysoká, 2,40 metru široká a nabízejí prostor pro asi 180 cestujících. I zvenčí se tramvaje od našich předchozích vozidel liší, protože mají více dveří. To znamená, že je zde také více místa pro kočárky, invalidní vozíky a chodítka. Jízdu tramvají zpříjemní také klimatizace, která v horkých dnech zajišťuje chladný vzduch.

Přípravy probíhají

Škoda zřídí sklad náhradních dílů v depu Beuel. To zajistí, že nová vozidla bude možné v případě potřeby rychle opravit a udržovat.
Pracovní plochy v dílně Beuel budou přeměněny, protože nové tramvaje jsou o dva metry delší než předchozí vozy. Po dodání prvních tramvají proběhne školení obsluhy dílen na zajištění údržby a oprav. A řidičský personál je instruován ve výcvikových jízdách.

Překlad Google z originálu: https://www.urban-transport-magazine.com/en/first-skoda-tram-for-bonn-completed/

Článek také zde: https://zdopravy.cz/obrazem-skoda-ukazala-prvni-tramvaj-pro-bonn-miri-na-testy-do-vidne-121485/

Video zde:

Plánek kolejové sítě města Bonn:

Bonn Stadtbahn Map 2008 © R. Schwandl (UrbanRail.Net)

 

 

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat