Lis 24 2021

V hlavním městě Vietnamu Hanoji byl 6. 11. 2021 otevřen nový systém metra

V hlavním městě Vietnamu Hanoji byl 6. 11. 2021 otevřen nový systém metra. Metro je nadzemní na estakádě a vede ze stanice Cat Linh do stanice  Yen Nghia.  Délka je 12,8 km. Hlavní město Hanoj mělo v roce 2015 7 587 800 obyvatel.

Pozitivní zpráva pro veřejnou dopravu z vietnamského hlavního města Hanoje: Po mnoha letech plánování, příprav a výstavby dnes 6. listopadu 2021 oficiálně zahájila provoz první trasa metra v zemi.

Hanoj ​​se již řadu let potýká se značnými dopravními problémy. Od otevření země západním návštěvníkům a kapitalismu západního typu na konci 80. let 20. století rychle vzrostl nejen počet obyvatel – v současné době kolem 8 milionů v metropolitní oblasti – ale také počty osobních aut v ulicích. . Systém MHD tvořily zhruba tři desetiletí pouze omnibusy a minibusy, které v důsledku dopravní vytíženosti a špatné údržby představovaly zcela nevyhovující, neatraktivní místní dopravní obslužnost.

Krátký historický přehled

Až do 80. let 20. století měla Hanoj ​​tramvajovou síť s metrovým rozchodem pěti linek, jeden z posledních tramvajových systémů v této části Asie. Zcela vyřazený provoz definitivně skončil v listopadu 1990. Předloni mohli návštěvníci vidět v provozu maximálně sedm provozuschopných dvounápravových tramvají a dokonce i nákup pěti ojetých vozů z francouzského Lille a sp. -karoserie některých zdejších dvounápravových vozů v průběhu 80. let nakonec systému nepomohla k přežití.

Trolejbusová doprava, která byla otevřena v prosinci 1986, se po několika letech provozu ukázala stejně jako tramvaje. Provozovatel montoval trolejbusy ve vlastních dílnách za použití elektrických částí vyřazených tramvají, jako jsou ovládání, motory atd. Ukázalo se, že jsou velmi nespolehlivé, a proto byl provoz ukončen po necelých 7 letech v polovině července 1993. Zpět pak se „síť“ skládala pouze ze dvou linek. Jako zvláštnost měly trolejbusy jízdní spínač a ovládací kolečko pro regulaci rychlosti namísto obvyklých jízdních pedálů – převzatých z tramvaje. Následně nemohly být ruce řidiče v daný okamžik vždy na volantu!

První nová linka metra

První linka nyní vede po podstatné části samotné trasy, kterou do roku 1988 obsluhovala tramvaj a od roku 1991 do roku 1993 trolejbus, a to pro spojení současného předměstí Ha Dong. Linka označená jako 2A je provozována v celkové délce 13,1 km na zcela vyvýšené trase s využitím napájení ze třetí koleje. Obsluhováno je 12 zastávek. Maximální rychlost je 80 km/h. China Railway Group Limited (CREC) je generálním dodavatelem odpovědným za výstavbu a uvedení do provozu. Stavba byla zahájena již v roce 2012, ale na nějakou dobu byla zcela pozastavena, než se smluvní partneři dokázali dohodnout na finálních technických a finančních detailech. 13 čtyř vozových souprav dodal čínský výrobce CRRC ze svého závodu v Pekingu. Tyto vlaky jsou 76 m dlouhé, 2,8 m široké a mají kapacitu přibližně 1 200 cestujících. (překlad Google). Celý článek s obrázky zde: https://www.urban-transport-magazine.com/en/the-new-metro-in-hanoi-starts-revenue-service/

Mapa sítě i s budoucími linkami:

http://www.urbanrail.net/as/hanoi/hanoi-metro-map.png

Videa z provozu metra:

https://youtu.be/8DOs-bPSj70

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat