Zář 27 2021

V americkém městě Charlotte otevřeli 30. 8. 2021 nový úsek moderní městské tramvaje

V americkém městě Charlotte otevřeli 30. 8. 2021 nový úsek moderní městské tramvaje ze zastávky Charlotte TC do zastávky French Street and east from Hawthorne/5th to Sunnyside Avenue. Nový úsek je dlouhý 4 km.

Charlotte je největší město amerického státu Severní Karolína a 18. největší ve Spojených státech. Ve městě žije přibližně 810 tisíc obyvatel a celá metropolitní oblast má 2 420 745 obyvatel. Metropolitní oblast je jedna z nejrychleji rostoucích v USA. Městu se přezdívá The Queen City (Královnino město). Charlotte je pojmenováno po královně Charlottě, manželce Jiřího III., krále Velké Británie.

Modrá linka (Blue Line) lehké tramvaje rychlodrážního typu a Zlatá linka (Gold Line) pouliční tramvaj.

Modrá linka je dlouhá 30 km a má 26 zastávek. Otevřena byla 24. 11. 2007 (první úsek). Ve špičce je interval 7,5 minuty a mimo špičku 15 minut. V provozu jsou vozidla typu Siemens Avanto S70. Rozchod kolejí je 1435 mm.

Zlatá linka (Gold Line) je moderní tramvajová linka otevřená 14. 7. 2015 (2,4 km). Nyní je mnohem delší. Zpočátku jezdily na trati historické tramvaje. Nyní jsou v provozu tramvaje typu Siemens S700. Rozchod kolejí je 1435 mm. Zlatá linka je v provozu od 5 hodin ráno do 2 hodin v noci v intervalu 20 minut.

30. srpna 2021 – šťastný den pro Charlotte/Severní Karolínu: „Zlatá linka“ – městské tramvaje byla po více než dvouleté přestávce znovu otevřena a na obou koncích byla prodloužena o další 4 km, což znamená délku 6,4 km. Zlatá linka vede přes město mezi Sunnyside Ave a French Street a zahrnuje úsek bez trolejového vedení, kde tramvaje fungují v režimu baterie. Nové rozšíření tramvajové linky nazvané Phase 2 je součástí širšího plánu rozšíření, který zahrnuje další prodloužení na obou koncích a nakonec přidá dalších 10 km trati. Tyto budoucí fáze však dosud nebyly financovány. Investiční náklady fáze 2 byly 150 mil. USD a byly 50% financovány federálními fondy.

Společnost Charlotte Area Transit System (CATS) objednala šest nízkopodlažních tramvají od společnosti Siemens Mobility pro rozšíření a přestavbu „zlaté linky“ na moderní tramvaj. Společnost Siemens dodala svůj známý model S700 vyráběný v továrně Sacramento. Šest nových tramvají S700 se připojilo k současné flotile lehké tramvaje rychlodrážního typu čítající 42 lehkých kolejových vozidel S70, čímž se celkový počet vozidel Siemens Mobility provozovaných společností CATS zvýšil na 48. Každý ze šesti tramvají S700 společnosti CATS je vybaven hybridní bezdrátovou technologií, která umožňuje vozidlu provozovat obě zapínání a vypínání pomocí integrovaného systému ukládání energie (OESS). OESS obsahuje rozšiřitelný a modulární design, který lze aktualizovat podle vývoje technologie baterií. Technologie skladování baterií a úspory energie umožňuje nabíjení baterií, když je vozidlo připojeno k systému trolejového vedení nad hlavou. (překlad Google)

Více zde: https://www.urban-transport-magazine.com/en/charlotte-gold-line-extended-and-reopened/

A zde: http://www.urbanrail.net/am/char/charlotte.htm

nebo také zde: http://www.obrazkovysvet.cz/diskuze/index.asp?r=1251&k=3337&vlakno=15305#msg2226696

Video s historickou tramvají:

Video o otevření  moderní tramvaje (Zlatá linka):

projeďte se Zlatou Linkou ze zastávky Charlotte NC French St do zastávky Johnson&; Wales (pohled z kabiny řidiče):

 

 

O Modré Lince rychlotramvaje:

 

Budoucnost Zlaté linky:

 

Mapa kolejové dopravy v Charlotte: http://www.urbanrail.net/am/char/charlotte-map.png

PS: Jen mě ve videích z kabiny řidiče zaráží ta pomalá rychlost tramvaje. U nás to jezdí rychleji.

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat