Pro 30 2017

Bali – ostrov bohů 28.3.-9.4.2014

Koncem března a  začátkem dubna roku 2014 jsem navštívil indonéský ostrov Bali. Byl to zajímavý zážitek. Bali je ostrov, který má délku 150 km od západu na východ a šířku 112 km od severu na jih. Žije zde 3,6 milionů obyvatel (r. 2009). Hlavní město je Denpasar. Počet obyvatel hlavního města byl  v roce 2010 788 445. Na ostrově se mluví balijsky. Úředním jazykem je indonéština. Náboženství je balijský hinduismus (90 %), islám a křesťanství. V ostatních částech Indonésie je to islám, ale na Bali je tolerován  balijský hinduismus. Bali je přínosem pro indonéské hospodářství (turismus). Podnebí je tropické. Časový posun oproti středoevropskému zimnímu času je + 7 hodin. Nejvyšší horou ostrova je sopka Gunung Agung 3142 m n. m. (od září 2017 opět aktivní. Koncem listopadu na pár dní uzavřeli mezinárodní letiště a evakuovali desetitisíce obyvatel. krátké video: http://video.idnes.cz/?idvideo=V171126_083134_zpravodaj_nav). Nejrozšířenějším dopravním prostředkem jsou motorky v různém provedení. Veřejná hromadná doprava téměř neexistuje až na několik autobusových spojů mezi většími městy. Proto kdo může má motorku či auto. Jezdí se zde vlevo. Železnice na Bali neexistuje.  Jako přepravní prostředek z místa A do místa B  mohu využít minibus bemo (viz video).

Více o těchto busech zde: http://www.balitourism.nl/buses.htm .

Na netu jsem o veřejné dopravě na Bali  našel tyto dva odkazy:

https://www.tripsavvy.com/introduction-to-transportation-in-bali-1629013

http://kura2bus.com/ – je to veřejný shuttle bus mezi populárními místy na Bali.

Více info o ostrově bali zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bali

Na ostrově se nachází spousta krásných balijských chrámů a mystických míst. Největším chrámem je chrámový komplex Besakih (matka všech chrámů) pod vrcholem sopky Gunung Agung. Bylo to krásné a mystické putování. Zažil jsem tam i balijský Nový rok – svátek ticha, kdy celý den bylo ticho. Nesměli jsme mimo hotel, nejezdily žádné dopravní prostředky (výjimka v akutních případech sanitky, policajti, hasiči). Mezinárodní letiště bylo celý den uzavřeno a v noci nesvítila žádná světla. Večer před balijským novým rokem velké karnevalové oslavy s obrovskými maskami Ogoh Ogoh, kdy jednotlivá uskupení také soutěžila, kdo bude mít nejkrásnější masku a představení.

Více o tomto mém zajímavém putování se dočtete v mé fotoknize (formát pdf, 149 stránek), kterou jsem si nechal vytisknout do knižní podoby: Bali – ostrov bohů 28.3.-9.4.2014 . Některé obrázky focené na šířku jsou na výšku (možno v prohlížeči otočit, pokud se stránky neotočí automaticky).

Bedugul - vodní chrám Pura Ulun Danu ze 17. století 4. 4. 2014.

Bedugul – vodní chrám Pura Ulun Danu ze 17. století 4. 4. 2014.

O prvních dnech mého putování se dočtete také zde:

http://www.obrazkovysvet.cz/vismo/zobraz_dok.asp?id_org=600655&id_ktg=1064&p1=3787

Related Images:

Share

Můžete komentovat