Kvě 06 2010

Prezentace motorového vozu RegioShuttle

RegioShuttle, alias RegioŠuplík

V prvním květnovém týdnu 2010 se uskutečnily z pohledu veřejnosti poměrně kvapně uspořádané prezentace „nového“ motorového vozu Regioshuttle řady 650 DB. Tento vůz by se měl podle sdělení ČD, a.s. objevit (tentokráte už prý zcela určitě) na našich kolejích do konce roku 2011, to znamená za rok a půl.

Ponechme stranou, že rychlost, jakou se prezentace objevila na veřejnosti a její načasování, škodolibě ukazuje na „úplně zcela náhodný termín“ na nějž rozhodně neměla vliv právě probíhající akce firmy RegioJet. Jsem totiž přesvědčen, že pokud by nebylo alespoň reálného náznaku služeb konkurenčního RJ, s velkou pravděpodobností by opět bylo výběrové řízení potichu zrušeno a tím by postrádala smysl i jakákoli prezentace, resp. putovní výstavka vozidel.

Pojďme ale k samotné prezentaci, které jsem se zúčastnil jako běžný člověk z davu. Ostatně takto poznáte daleko více, protože před obyčejným člověkem se zpravidla toliko nepřetvařuje, neb i růžové brýle něco stojí.

Přijíždím před druhou hodinou odpolední na pražské hlavní nádraží (pro zlé jazyky: načas jako obvykle) a začínám se pídit po slibované výstavce. Nikde nic, tak se dotazuji jakéhosi vstřícně vzhlížejícího železničáře. „Jo pane, to musíte na Masaryčku, tady nic není“, dostává se mi odpovědi. Tak se tedy přesouvám na nedaleké Masarykovo nádraží. Tam mám štěstí. Nádraží je i přes množství havarijních podpěr přehledné, tak jedním pohledem zjišťuji, že nic není ani zde. Ale mám štěstí dvojnásobné. Na nástěnce visí plakátek, kde je malinkým písmem dole napsáno, že výstavka je na hlavním nádraží.

Tak se po 20 minutách opět ocitám na hlavním nádraží a hledám. Kdysi informace, následně překřtěné na ČD Centrum, dnes nabízí základní nebo i jiné odbavení. Česky pokladny. Konverze v moderní firmu probíhá dokonale, z WC babičky se stává operátorka sanitární keramiky, nicméně to mě požadované informace nepřinese.

Vycházím tedy na 1. nástupiště a mířím do míst, kde by něco mohlo být, tedy na nástupiště 1A. Po levici míjím tzv. Žabotlam, kdysi opravdu nadčasovou příměstkou elektrickou jednotku. Ta to asi nebude, si říkám v duchu, ale v dáli se cosi třpytí na světle. Přicházím blíže a vidím stroj řady 810. Tak ten to asi také nebude. Mezitím odjíždí již zmíněný žabák směr Beroun a hle: Desiro! Ale ouha, nikoli Desiro by Siemens, ale Desiro vršovické, což jest čtyřicetiletá Barča s jen o málo mladšími vozy …

Jakákoli cedulka chybí, intuitivně jdu po 1. peroně na opačný konec, minu poslední výstup z podchodu a v dáli vidím jakousi „najbrtí“ reklamu. Že by ono? Ale kdež, jen předvolební slibník ODS. A tu najednou mé 4 oči zahlédnou něco podezřelého. Za dalším ODS najbrtem a sedmero ještěrkami … ano správně! Kýžený „Regiošuplík“. Hurá, sláva, po 50 minutách hledání nalezen! No řekněte, není to úspěch?

Přicházím k motoráku, čekám horkou novinku a vidím to, co už nějakých 10 let běžně jezdí v okolí Železné Rudy. Ovšem pravda, oproti mixéru, čili hypermoderní Regionově je to přeci jen jiné kafe. Dokonce k předchozímu představení v Jihlavě motorák obdržel foliovou firemní uniformu vzor Najbrt, do které se převlékl během jediné noci. Je vidět, že když se chce, tak to jde.

Co k tomu napsat víc? Putovní výstavka byla statická, takže dojmy ze svezení popsat nemohu, nicméně protože se jedná o vozidlo poměrně „profláknuté“, tak mohu čestně prohlásit, že oproti již zmíněným Regionovám se jedná o výrazný krok vpřed, kdy nejen rychlost (120 km/h oproti 80 km/h), ale zejména značná akcelerace, dokáží udělat s jízdními dobami více, jak nesmyslné „žehlení“ oblouků. Nevýhodou je momentální absence vlečného vozu, která se v zahraničí řeší spřahováním hnacích vozidel do dvojic, trojic, ale i čtveřic. V Praze představený model měl uspořádání sedadel v interieru 2+2, ale existují i varianty s uspořádáním 2+3 nebo 2+0, kde 0 znamenají skládací sedačky a je zde tím pádem možná značná přeprava jízdních kol, lyží, či jen stojících cestujících. Taktéž vůz v Praze byl vybaven automatickým centrálním spřáhlem, ale existují i vozidla s klasickými nárazníky a šroubovkou. Jaké řešení bude zvoleno v případě ČD, není autorovi bohužel známo.

Věříte tomu, že tyto vlaky opravdu vyjedou na naše koleje?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...

I přes výše uvedené nedostatky proběhlé akce, mohu s klidným svědomím napsat, že deklarovaný směr obnovy vozidel Českých drah je správný a i přes morální stáří pořizovaných vozidel (14 let), budou tato v současném vozidlovém parku našeho majoritního dopravce působit jako návštěva z jiné galaxie. Nezbývá než si přát, aby tentokráte k avizovanému kontraktu už skutečně došlo.

Related Images:

Share

Můžete komentovat