Lis 24 2009

Kaznějovské vlečky

První vykládka v kaznějovské Lachemě

První vykládka v kaznějovské Lachemě

Kaznějov byl ještě nedávno byla výspa železniční nákladní dopravy. Prapůvodně tam bývaly dvě vlečky: Lachema (chemička) a ZZN. Vlečka Lachemy odbočovala z tratě mezi Horní Břízou a Kaznějovem a vlečka ZZN byla (a stále je) přímo na nádraží, pokračování 6. koleje směrem na Plasy. Již v té době fungoval v Kaznějově kaolinový lom, který se nacházel cca 1km od nádraží. Ten vlečku neměl, ale vedla z něj úzkorozchodka, která končila na rampě u 5. koleje. Skromné zbytky po této drážce jsou dodnes patrné.

Časem však úzkorozchodka přestala stačit a bylo nutno vyřešit problém s nakládkou kaolínu. Bylo rozhodnuto vybudovat rozsáhlý vlečkový systém, který bude sloužit čtyřem různým podnikům. Základem byla vlečka kaolinky, na kterou byly napojeny Lachema (staré napojení do tratě bylo zrušeno), nová vlečka do ZZN, kde se nachází silo a do pórobetonky. V té době bylo přistavováno na vlečku kaolinky (a vlečky na ní navazující) až stovky vozů denně. V Kaznějově končilo svou jízdu až 6 nákladních vlaků denně.

V 90. letech přišel další zásadní přelom: násilná přeorientace nákladní dopravy na silnici a Kaznějov byl jeden z mála, kde nákladní doprava na plzeňsku úplně neumřela hned jako na většině vleček a tratích v okolí Plzně. Přesto však každým rokem jezdilo do Kaznějova méně a méně vozů a vlaky zde končící byly postupně rušeny, až nepřežil ani jeden. Poslední z nich (88450/1) dojezdil letos. Nyní již je nákladní doprava do Kaznějova obsluhována jen jedním průjezdním manipulačním vlakem (88612/87811) a i nad tím dlouhou dobu visel damoklův meč, protože jezdí nevytížen. Pórobetonka byla krátce po převratu zavřena, Lachema (později Aktiva, dnes OMGD) díky čínské konkurenci skončila svou činnost a prodala nebo sešrotovala veškerá svá železniční vozidla, kaolinka téměř veškerou dopravu přesměrovala na silnici a všechna svá železniční vozidla prodalala a silo využívá železniční dopravu také jen sporadicky. Suma sumárum se na vlečky v Kaznějově v poslední době přistavuje do deseti vozů týdně a párkrát do roka se na sile naloží ucelenka s obilím.

Bývalá Lachema po svém praktickém krachu začala sloužit jako většina zkrachovalých podniků jen jako zdroj pozemků vhodných pro pronájem různým firmám. Mezi prvními projevila zájem o uhelnou skládku firma Pame, která se zabývá tříděním a dodejem uhlí pro celou řadu tepláren v širokém okolí. Projevila dokonce zájem i o železniční dopravu, ale vlečka byla po několikaletém neprovozování v tak zoufalém stavu, že firma železniční dopravu vzdala a přikoupila ke své dosavadní flotile kamionů ještě další. Firma se rozrůstala a časem místním začaly kamiony jezdící prostředkem města po úzkých silnicích (Lachema podobně jako většina prvorepublikových továren počítala jen se železniční dopravou a postrádá vhodné silniční napojení) vadit.

A tu se stalo něco nevídaného. Věc vzali do ruky místní železniční fandové a společně s nádražáky a bývalými pracovníky Lachemy dali vlečku dohromady a dokázali „uhlobarona“ přesvědčit, aby své rozhodnutí nepoužívat železnici přehodnotil. A výsledek? Ve čtvrtek přijely na bývalou Lachemu první vozy a hned druhý den na to firma Pame projevila zájem o železniční dopravu a v pondělí byl objednán první ucelený vlak s uhlím do Kaznějova. A nebude to zdaleka jediná ucelenka, každý druhý den až do odvolání bude v Kaznějově končit ucelený vlak s uhlím.

Related Images:

Share

Můžete komentovat