Říj 19 2009

Nový vlakový jízdní řád 2009/2010 již nyní on-line

Pendolino na hranickém viaduktu

Pendolino na hranickém viaduktu

Přesto, že nový železniční jízdní řád 2009/2010 začne v České republice platit až od 13. prosince, tedy téměř za osm týdnů, je již nyní možné vyhledat vlakové spoje on-line a získat tak přehled, jak příští rok vlaky pojedou.

Jak pojedou vlaky po 13. prosinci v České republice, Rakousku, Maďarsku, Neměcku či Švýcarsku je možné vyhledat v on-line jízdním řádu německých drah (DB). Stačí do vyhledávače zadat příslušné datum a trasu a nechat si vyhledat patřičné spojení. Omezení v současné době platí například pro vnitrostátní vlakové spoje Slovenska nebo Francie, jelikož jejich železniční správy zatím nedodaly své jízdní řády. V těchto zemích je možné najít pouze dálkové mezistátní vlaky.

Česká republika je v německém vyhledávači zapracována kompletně a cestující si tak mohou zjistit i časy odjezdů a příjezdů regionálních vlaků v krajích, které stále ještě jízdní řády na příští rok „tají“ a nezveřejnily je dosud na svých internetových stránkách – jedná se například o Královéhradecký nebo Středočeský.


Přečtěte si také:
Kam se schoval nový jízdní řád? Jednoduše z webu ČD zmizel


Přitom právě Královéhradecký kraj v příštím roce objednal ve srovnání s letošním rokem nejméně spojů. Od 13. prosince vyjede v regionální dopravě tohoto kraje téměř o deset procent vlakových spojů méně než letos. Vlaky budou nahrazeny „levnějšími“, ale bohužel většinou o to méně efektivnějšími autobusy. K výraznému omezení vlakových spojů dojde například v úseku Borohrádek – Holice.  A od první změny jízdního řádu, která začne platit od 7. března 2010 pak budou dokonce zrušeny veškeré vlakové spoje na tratích Bakov nad Jizerou – Kopidlno a Opočno – Dobruška.

Related Images:

Share

Můžete komentovat