Srp 21 2009

Gautrain – nový dopravní systém v Jihoafrické Republice

stanice gautrainV jihoafrické provincii Gauteng v současné době vzniká pod názvem Gautrain velký dopravní systém. Dne 28. září 2006 byla zahájena výstavba a předpokládá se, že celková cena všech staveb přesáhne 24 miliard euro. Očekává se, že Gautrain sníží o 20% počet vozidel na dálnici N1. Tato stavba zlepší situaci se zaměstnaností. Samotný provoz by pak mělo zajišťovat cca. 3000 zaměstnanců. Systém je koncipován jako luxusnější druh dopravy (konkurence automobilismu) a tak místní vláda čelí kritice, že taková stavba nezlepší situaci pro chudinu. 

logoZákladem systému bude 77 kilometrů dlouhá železniční složka. Rozvětvená železniční trať o deseti stanicích bude provozována na rozchodu 1435mm, který je v těchto končinách nezvyklý. Maximální rychlost má dosahovat 160 km/h a pro zajištění přepravy mapacestujících je objednáno 24 jednotek Electrostar z produkce firmy Bombardier. Prvních patnáct souprav bude kompletně vyrobeno ve Velké Británii, zbylých devět postaví z dílů společnosti Bombardier firma UCW Partnership v JAR.

mercedesV systému Gautrain budou také provozovány nové návazné autobusové linky. Těchto linek bude 36 a pro jejich obsluhu bylo objednáno 125 nízkopodlažních autobusů typu Mercedes-Benz 0500U. Tato vozidla nabízejí 35 – 45 míst k sezení a budou vybavena klimatizací. Jedná se o luxusnější vozy, které by také měly plnit záměr konkurovat individuální automobilové dopravě.

Systém bude napojen na ostatní formy veřejné dopravy jako taxíky, autobusy, metrorail a klasická železnice.

Celá stavba by měla být dokončena v roce 2011.

Related Images:

Share

Můžete komentovat