Zář 27 2012

Den železnice v Sušici

Regioshark v Sušici

O víkendech na Sušickém nádraží projedou dva vlaky během dvou hodin. Ovšem ne takto to vypadalo v Sobotu 22.9.2012, kdy se ve městě, které je branou Šumavy a ve kterém se až do nedávna vyráběly zápalky, slavil mezinárodní Den železničářů, který se slaví každým rokem v jednom hlavním centru oslav, kterým je tento rok Brno, ale také v krajích.

V Plzeňském kraji bylo tento rok vybráno město Sušice, do kterého se sjelo spousty fotografů a obdivovatelů dráhy a to nejen proto, že tu jezdila historická souprava tažená lokomotivou 310.072 – Kafemlejnkem, historický vůz M 131 Hurvínek, ale i proto, že v tomto městě byla představená nová, motorová jednotka RegioShark, Žralok.

Parní vlak

Něco málo o Žralokovi

Na úvod bych chtěl říci, že bych k tomu to mohl napsat samé technické věci, ale myslím, že bude zajímavější říci, můj vlastní názor na tuto novinku.

Tato jednotka je dvouvozová, částečně nízkopodlažní, v části, kde jsou zvýšené sedačky, je okraj schůdku nabarven žlutou reflexní barovou. Pro movitější cestující je v RegoShranku i oddíl první třídy, který čítá několik sedaček s červeným potažením. Možná se ptáte, jaký je rozdíl v 1. a 2. třídě? Z mého pohledu je jen takový, že sedačky v první třídě jsou červené a ve druhé modré. Další rozdíl bude v ceně, ovšem to je jiná věc. Co se týče sedaček, pohodlí na těchto sedačkách je, ovšem myslím si, že po určitém čase provozu, již tyto sedačky budou takové, jaké jsou v Regionovách, tedy pro cestujícího tvrdé. Žralok je i přizpůsoben na přepravu cestujících s koly, v nízkopodlažním oddíle, u záchodku, jsou sklápěcí sedačky, u kterých jsou nosníky na kola. V této části by mělo být i místo pro vozíčkáře, ovšem nikde sem vyhrazené místo neviděl. Vedle těchto míst na sezení je hned záchod. Není sice jako v Regionově, kde si cestující, který na tento záchod není zvyklý myslí, že poletí do vesmíru, ale také není na kličku a šoupací dveře“, zkrátka a jednoduše, nepoletíte do vesmíru, ale bude si připadat jako v 21. století…

Pohled do žraločího břicha 🙂

Z venku vypadá Žralok jako žralok 🙂 Né, teď vážně. Z venku vypadá jako nová piksla na kolejích, která je u stanoviště strojvedoucího vymodelovaná do tvaru tlamy onoho masožravce. Tuto jednotku potkáte v nátěru alá Najbrt, ovšem počmáraném všemožnými organizacemi, které financovaly část tohoto nákupu.

Závěr o Žralokovi: Jeďte se sním svézt v říjnu z Plzně do Domažlic a uvidíte…

Related Images:

Share

Můžete komentovat