Srp 19 2012

Mattoni jede

Vlak míjí chaty v Radošově

15. srpna 2012 se na našich kolejích udála věc, o které tvrdili fandové železnice ještě v květnu tohoto roku, že se jedná o nesmyslný sen těch, které které tato skupina ráda nazývá jako „ultrašotouši“. 15. srpna byl totiž ten slavný den, kdy poprvé na české koleje vyjel NEx Mattoniexpress v trase Kyselka u Karlových Varů – Mostkovice u Prostějova.

Tomuto stavu předcházela dlouhá jednání a hlavně ekonomické propočty všech zúčastněných stran, z nichž jednoznačně vyplynulo, že železnice je schopna plně nahradit dnes všemožně podporovanou automobilovou dopravu. Práce na zakázce ukázaly, že tato přeprava dokáže být nejen ekonomicky srovnatelná, ale také stejně flexibilní a rychlá, jako kamionová doprava.

Vlastnímu zahájení přeprav však předcházela zcela zásadní věc, a to oprava patnáct let nepoužívané tratě Vojkovice – Kyselka. Původní lokální trať, od roku 1935 vlečka, se postupem času přeměnila v les, u hřiště v Radošově dokonce v tribunu a skládku všeho nepotřebného z uklizených zahrádek v okolí. Naštěstí trať měla veliké štěstí v tom, že nebyla úředně zrušena, zůstala stále papírově železnicí, ač nefunkční. Dokonce se jí vyhnulo i cyklostezkařské šílenství, byť by jako jedna z mála cyklostezek u nás, měla i trochu smysl. Nicméně díky tomu všemu rekonstrukce této téměř 9 km dlouhé tratě stála vskutku pouhých 10 milionů korun, protože nebylo nutné velmi složité papírování, neb jak mnozí vědí, papírová obnova na úřadech je mnohem a mnohem dražší, jak fyzická rekonstrukce stavby.

Možná největší šok mnohým způsobil fakt, že nositelem železniční zakázky je jeden z nejvýznamnějších autodopravců v ČR, firma Hanazlík. Samotná přeprava však probíhá ve spolupráci s národním železničním dopravcem ČD Cargo, který zajišťuje transfer nákladního expresu téměř přes celou republiku, a to z Chomutova do Prostějova. Poslední míli i vlakotvorbu na obou koncích přepravy zajišťuje firma Hanzalík svými náležitostmi. Dokonce byla i založena „železniční dcera“ kamionové firmy Hanzalík, na jejíž licenci vlaky jezdí.

Vlaky křižují Českou republiku několikrát týdně, jejich přesný počet se bude odvíjet podle momentálního obratu firmy a „žízně zákazníků“, čili čím více budete pít Mattonku, tím více vlaků si vyfotíte 🙂

Pokud se vše podaří, jak si všichni zúčastnění na projektu přejí, může díky této přepravě z našich silnic zmizet až 400 kamionů měsíčně. Jistě uznáte, že to rozhodně není nezajímavé číslo. Bez zajímavosti také není fakt, že se na přepravě Mattonky po železnici začínají zviditelňovat určití politici. Nicméně na realizaci zakázky jakékoli jejich konání nemělo naprosto žádný vliv a veškeré záležitosti byly v režii výhradně Karlovarských minerálních vod a firmy Hanzalík, respektive jejich partnerů a subdodavatelů.

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat