Srp 16 2012

Railjety u ČD mají již snad opravdu zelenou

Railjet projíždí hranickým viaduktem

Railjet projíždí hranickým viaduktem

Dozorčí rada ČD, a.s. dnes v prvé řadě souhlasila s uzavřením smlouvy s rakouskými drahami ÖBB o společném provozu jednotek Railjet na trase Praha – Brno – Wien – Graz. Dozorčí rada taktéž odsouhlasila udělení pokynu ke spuštění výroby první sedmikusové série Railjetů dle kontraktu ze září 2011. O výrobě zbývajících 8 vlaků se rozhodne nejpozději do poloviny roku 2013.

Prakticky se tak naplňuje kontrakt na dodávku souprav Railjet pro České dráhy, které byly objednány v loňském září. Zakázku, podle které dojde k výrobě vlaků, šetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na podnět Plzeňské Škodovky a pravomocně konstatoval, že České dráhy postupovaly plně v souladu se zákonem a z hlediska transparentnosti dokonce nad rámec svých zákonných povinností.

Největším přínosem zavedením vlaků Railjet (Viaggio Comfort) na trasu mezi Prahou a Vídní bude současné převedení souprav EuroCity na jiné, především na vnitrostátní spoje, kde by měly nahradit staré neoblíbené soupravy. Dojde tak konečně ke zvýšení kvality cestování i na dalších tratích, na kterých nabídnou České dráhy klimatizované soupravy, oddílové vozy se 6 místy v kupé místo současných 8 míst, elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky cestujících a další novinky a výhody obvyklé dosud především v mezistátních vlacích EuroCity a v Expresech na prestižním úseku mezi Prahou a Ostravou, kde mají cestující ČD významný bonus z důvodu konkurence dopravců.

Doufejme tedy, že nekonečný příběh v pohádkovém stylu Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil, opravdu spatří světlo světa a díky několika novým soupravám na prestižní mezinárodní trase, se na úrovni 21. století svezou cestující i na trasách, na které se dopravci zrovna nehrnou.

Related Images:

Share

Můžete komentovat