Srp 08 2012

Nebezpečné ale hlavně zbytečné šílenství pokračuje

Ochrana pastvin

Není to tak dlouho, 25 června, co takzvaná protihluková stěna podél čtvrtého koridoru, ochraňující kukuřičné pole, přispěla nebo zavinila (to se již těžko dozvíme) smrt dvacetiletého mladíka, sraženého vlakem, ke kterému se včas nedostali záchranáři. Stalo se tak v úseku nedaleko Benešova, kde je trať lemována těmito smrtonosnými stěnami ochraňující kukuřičné pole po obou stranách.  

Jak jsme se mohli již několikrát přesvědčit, tyto betonová monstra nedovolí proniknout složkám integrovaného systému k postiženým včas. To bylo ověřeno pokusem zdolat připravenými profesionály takovou stěnu v Plané nad Lužnicí – bohužel, dle očekávání bez úspěchu. Tím se také ukazuje, že v tomto případě nelze naplnit §5 zákona 374/2011Sb., tedy zákona o dostupnosti záchranné služby. V průběhu času již někteří zmoudřeli a upravili zákon o hlukové zátěži a vibracích 258/ 2000Sb, tedy, aby laik rozuměl zjemnili limity hlukové zátěže.

Stavební giganty však taková změna nezajímá a tak nadále tvrdošíjně staví tyto zbytečné, ale hlavně bezpečnost ohrožující stavby. Stačí se podívat do Bystřice u Benešova. Tam dokončují ochranu před hlukem jakéhosi mokřadu a staré továrny na nábytek. O kousek dál v Olbramovicích zase budovu Hospodářského družstva ve Voticích určenou nejspíše k demolici. Co k tomu dodat, jsme prostě nepoučitelní. Budujeme stavby, které snižují bezpečnost železniční dopravy. To asi Evropa poskytující prostředky z fondů na mysli neměla. Jako první by bylo vhodné alespoň vydat manuál pro cestující,co mají dělat v případě mimořádné události, a jak dlouho budou čekat na odbornou pomoc záchranářů. Je vidět, že náprava situace je v nedohlednu, jedno řešení se však nabízí. Upozornit zástupce Evropy na to co si zde stavíme. Třeba zastaví přísun peněz,a to je to jediné, čeho se budou zodpovědní bát.

Related Images:

Share

Můžete komentovat