Srp 16 2011

Za bezpečnou železnici

Ochrana pastvin

Tento měsíc uběhly tři dlouhé roky od velkého železničního neštěstí ve Studénce. Dodnes sledujeme vyšetřování a soudní proces, který se tak nějak odlidštil, a stal se bitvou lepších či horších právníků. Neštěstí ve Studénce se však stalo bez pochyby z něčí nedbalosti.

Jiná je však situace s výstavbou takzvaných protihlukových stěn. Zhruba před čtvrt rokem proběhl za účasti hasičských sborů test, za jakou dobu jsou složky integrovaného systému těmito stěnami proniknout. Výsledkem bylo celkem očekávané neproniknutí záchranářů stěnou, a tak jedinou možností jak se dostat k postiženým za touto překážkou je tyto stěny rozebrat za použití těžké techniky. To zabere zhruba 40minut času v případě, že je místo pro těžkou techniku dostupné. Teprve po této době, což je v rozporu se zdravotnickou legislativou, mohou být zahájeny záchranné práce.

Odborník by řekl, a také byl stavebník a vlastník těchto stěn osloven, aby přehodnotil nutnost výstavby těchto stěn a uvažoval o alternativním řešení ochrany před hlukem, kterých existuje celá řada. Na místo zamyšlení však stavebník horečně dokončuje tyto nebezpečná monstra s takovou intenzitou, že jsou to první dokončená díla koridorových staveb.

Co tedy závěrem?

Vzhledem k přístupu stavebníka je nutno učinit několik kroků:

  1. Informujeme Nejvyšší soud České republiky o skutečnosti, že stavebník výrazně úmyslně zhoršuje bezpečnost železniční dopravy, (doplněný o záznam z Plané nad Lužnicí), aby tohoto mohl použít jako judikaturu, a měl ulehčenou úlohu při kvalifikaci a určení viníka mimořádné události. Zejména doby opožděného zásahu.
  2. Požádáme Evropskou komisi o kontrolu takzvaných protihlukových stěn a to jak z hlediska úmyslného snížení bezpečnosti železniční dopravy v případě mimořádné události, tak z pohledu efektivity, kdy tyto stavby chrání před hlukem lesy, louky, pastviny ,zatížené silnice, někde jiné železniční tratě. Zároveň bude požádána Evropská komise o neproplácení finančních prostředků z Evropských fondů na stavby kde je úmyslně zhoršena bezpečnost železniční dopravy.

Related Images:

Share

Můžete komentovat