Lis 04 2009

Svátečním řidičem snadno a rychle

Krásné ošklivé kačátko ...

Krásné ošklivé kačátko ...

Chcete-li se stát svátečním řidičem, máme pro Vás návod, který Vám pomůže rychleji dosáhnout úspěchu. Toto zcela nové školení je založeno na zobecnění základních praktik používaných těmi nejlepšími v tomto oboru.

  1. Základem je plynulá jízda: Nejčastěji používaná praktika, která Vám zajistí pověst kvalitního svátečního řidiče, je tzv. „permanentní sedmdesátka“. Jedete-li mimo obec sedmdesát, je nutno si zachovat tuto rychlost v zájmu plynulé jízdy i v obci. Nenechte se vyvést z míry tím, že mnozí řidiči, kteří Vás před obcí předjeli, se obcí plouží nějakých 50km/h, klidně je předjeďte také(Vaši kvalitu v jejich očích pak zvýší, provedete-li tento manévr na přechodu nebo v křižovatce). Za obcí se však nenechte svét ke zrychlení a sedmdesátku si udržte.
  2. Křižovatka-spiknutí: Důležité je respektovat dopravní značky a signály, přičemž ty, které neznáte, ignorujte. Tak například svítí-li plná zelená a vy odbočujete doleva, rozhodně si nedělejte těžkou hlavu se zelenou šipkou v bílém rámečku, která bývá v levém rohu křižovatky a zůstaňte stát. Jde patrně o nejapný žert či promyšlené spiknutí(literatura ho zná pod pojmem „signál pro opuštění křižovatky“). Do spiknutí je zapojen i řidič stojící za Vámi, který na Vás bliká popř. troubí, a rovněž špalír v protisměru stojících aut, které stojí jen proto, že jste se nepohnuli ani Vy a učiní tak, jakmile budete na „kolizním kurzu“.
  3. Ekologická jízda: Existuje více způsobů jízdy- „sportovnější“ (popsaná pod bodem 1) a „k přírodě šetrná“, která je někdy též nazývána „permanentní čtyřicítka“ Postup je stejný jako u bodu jedna(i zde je plynulost základ), tato praktika má však ještě jedno plus-odpadá problém s předjížděním v obci…
  4. Pověst: Chcete-li být sváteční řidič, je nutné svou příslušnost k tomuto stavu manifestovat. K tomu existuje mnoho způsobů – od výběru vhodného vozu či pokrývky hlavy až k zastávanému postoji v odborné diskusi. Přijde-li na přetřes téma jako bezpečnost silničního provozu, zastávejte názor, že lidé jezdí jako dobytci a trvejte na tom, že je nutné něco dělat s piráty silnic (řidiči jedoucí rychleji než vy, tj. asi 90km/h mimo obec a 130km/h na dálnici). Oficiální místa Váš názor sdílí a proto brání šíření tohoto nešvaru zachováním stabilní „kvality“ silniční sítě se stabilní hustotou výtluků.
  5. Být si vědom své síly: Jak již bylo posáno výše, základem je znalost doprávních předpisů. Trvejte na tom, že máte přednost a to v každé situaci. I když zlí jazykové tvrdí, že v zájmu plynulejšího provozu je nutné se občas přednosti zříct (např. na sídlištích přeplněných plarkujícími auty aby projel aspoň někdo). Je však výsadou silných jedinců ukázat příležitostně i svou velkomyslnost a proto někdy toto pravidlo porušte, vhodné je tak zříci se občas své přednosti, jedete-li po hlavní, nebo pouštět chodce stojící na červenou.
  6. Spěchej pomalu, ale… : Pro správné uchopení tohoto pravidla je důležitý přesný odhad. Chystáte-li se odbočit na hlavní, nespěchejte. Poté, co několikrát nevyužijete možnosti zařadit se do provozu, které by využil i řidič nadměrného nákladu a víte, že Vás již všechny oči v okolí napjatě sledují, prokažte akceleraci svého vozu tím, že se budete řadit ve chvíli, kdy by to neudělal ani řidič Ferrari. Pokročilejší si pak mohou zkusit ve vhodných chvílích přednost vynutit(doporučujeme dopravní špičku).
  7. Dynamika jízdy: pokud jste vyznavači sporotvnějšího pojetí jízdy (ano, bod 1), existují různé vychytávky, jak jízdu opticky ještě vylepšit. Odbočujete-li doleva, zatáčku si nadjeďte vpravo tak, jako to dělají řidiči kamionu (velikost vybočení a oblouku zachovejte). Jste-li vyznavači „permanetní čtyřicítky“, rovněž můžete tohoto manévru využít, ve vztahu k přihlížejícím (nejčastěji řidiči jedoucí za Vámi) však chybí dostatečný moment překvapení. Doporučujeme ovšem prokládat tuto techniku ještě jedním manévrem, který naopak umožní řidičům za Vámi prohlédnout si dostatečně Váš vůz. Tento manévr se využívá opět při odbočení vlevo, pouštíte-li protisměr(neuplatní se v případě, že si přednost vynucujete). V takovém případě zůstaňte stát v prostředku jízdního pruhu, řidiči méně svázaní konvencemi pak mohou symetrii narušit a stát při pravém okraji, nezbytností je však v obou případech levá směrovka(liberální sváteční řidiči někdy vypouštějí). Při správném provedení ocení přihlížející Vaše počínání klaksonem a údivným pohledem z něhož je jasné, že by se podobné kreakce nikdy neodvážili.
  8. Vidět a být viděn: Jak jste již měli možnost si všimnout, Váš vůz je velkroyse vybaven velkým množstvím světel, kterých by bylo škoda nevyužít. Svítit tak můžete světly potkávacími, dálkovými, popř. mlhovými (předními i zadními) a to nejlépe všemi najednou a to jak ve dne, tak v noci. Kýženého úspěchu, který Vás řadí ke špičce mezi svátečními jedzci, dosáhnete v okamžiku, kdy Váš automobil již z dálky připomíná vánoční stromeček nebo kamion z vánoční reklamy na kokakolu (vždyť každý má rád Vánoce). Celý efekt však můžete poněkud zkazit, použijete-li kolečko regulující sklon světlometů. Že jste nic nepokazili, poznáte podle toho, že si protijedoucí řidiči zakrývají oči ohromeni krásou vašeho výtvoru, něteří se mohou rovněž pokusit Vám závistivě ukázat, že jim auto také svítí (nejčastěji dálkovými).
  9. Ve dvou se to lépe táhne: I při sváteční jízdě můžete dostát své pověsti člověka milujícího společnost. Nic totiž nedojme ostatní řidiče tak, jako pohled na dva či tři sváteční jezdce jedoucí za sebou po klikaté okresní cestě, nebo vedle sebe na víceproudé silnici ve městě. Ideální je, setkají-li se vyznavači stejného stylu-tj. permanentní čtyřicítky nebo permanentní sedmdesátky – výsledný efekt je poté dokonalý(především u prvně jmenované skupiny).
  10. Jděte svou cestou: náš návod nemůže pochopitelně obsáhnout celou širokou matérii, kterou sváteční jízda je. Jedná se o dynamicky se vyvíjející obor, ve kterém se dnes a denně setkáte s novými kreacemi z nichž mnohé doslova berou dech. Proto nezbývá, než doporučit novým zájemcům o tento druh adrenalinového sportu(především pro ostatní řidiče), aby svůj styl i nadále dováděli k dokonalosti a pokoušeli se přijít s inovativními prvky. Ať již budete svátečním jezdcem ve stylu retro nebo mladým řidičem tuningového korábu, přejeme Vám na silnicích především hodně štěstí.

Related Images:

Share

Můžete komentovat