Srp 07 2020

Další snaha SŽ(DC) o likvidaci lokálek?

Pernink

Jak je už dobrým úřednickým zvykem (a obzvlášť na dráze), problémy se rády řeší způsobem: zrušme zdroj problému a bude po problému. Takhle stručně by se dal shrnout poslední návrh SŽ(DC), jak řešit nehody na lokálkách. Přitom lokálky nejsou zdaleka největším „zdrojem“ nehod na železnici. Naprostá většina nehod připadá na zabezpečené tratě.

Absolutně největší procento nehod (kromě přejezdů) připadá na projetí světelné návěsti „stůj“, které se na lokálkách takřka nevyskytují. Většina našich lokálek je řízena zjednodušeným předpisem D3, který ač není zdaleka ideální (já osobně ho dlouhodobě kritizuji), tak ale pořád platí, že je paradoxně nejbezpečnější. Statistiky nehod na železnici to jednoznačně potvrzují. Dokonce i počet nehod na přejezdech je na takto zabezpečených tratích nižší než na ostatních tratích. I přesto se ale občas i na lokálce stane nehoda. Nevýhodou nehod na lokálkách je hlavně fakt, že mívají tragičtější následky než nehody na hlavních tratích. Důvodem ovšem není zabezpečení tratě, ale vozidla, která na těchto tratích jezdí. Na většině lokálkek totiž jezdí zdaleka nejnebezpečnější vozidla českých železnic: 810 a jejich odvozeniny. Tato vozidla jsou nejlehčí a mají nejnižší stupeň ochrany cestujících ze všech vlaků jezdících na pravidelných spojích. Pro představu si srovnejte, když ve stejné rychlosti narazíte do stromu s Trabantem a dvoutunovým SUVéčkem. V Trabantu máte výrazně nižší šanci přežít. A stejné je to u vlaku.

Ale vraťme se k tématu článku. SŽ(DC) navrhla jednoduché řešení problému: zakažme víkendové obměny jízdních řádů na lokálkách řízených předpisem D3. Osobni dopis NRP  Na první pohled to vypadá jako dobré řešení, protože to odstraní důvod, proč se stala nehoda u Perninku. Ale co to bude znamenat v praxi? O víkendu bude muset být jízdní řád vlaků stejný jako v pracovní dny. Přitom v dnešní době na mnoha tratích je víkendové využití vlaků větší než v pracovní dny. Hlavním důvodem je to, že o víkendu zpravidla nejezdí autobusy, které v pracovní dny přebírají železnici část cestujících. Ale hlavně o víkendech vlakem jezdí na výlety i ti, kteří normálně vlakem nejezdí. Na lokálkách, které nevedou do turisticky zajímavých oblastí pak naopak je zájem cestujících výrazně nižší než v pracovních dnech. Návrh SŽ(DC) tak přinese krajským objednatelům výrazné vrásky na čelo, protože nebudou moci o víkendech měnit jízdní řád a přizpůsobovat ho tak tím aktuální poptávce. Největší potíže to přinese lokálkám bez dopravy v pracovních dnech, kde jsou vedeny vlaky pouze o víkendech. Podle tohoto návrhu totiž nebude smět na těchto lokálkách jezdit o víkendech nic, když nic nejezdí ani v pracovních dnech. Nemluvě o mimořádných vlacích o různých akcích. Ještě větší problémy však tento návrh způsobí v nákladní dopravě. Na málokteré lokálce jezdí nákladní vlaky pravidelně každý pracovní den. Většina lokálek (pokud tam nějaká nákladní doprava je), je obsluhována obden nebo dokonce jen podle potřeby. Pokud by SŽ(DC) hodlalo zavést přísnou pravidelnost, muselo by ČD Cargo, které na většině lokálek provozuje nákladní dopravu, zajistit aby jejich vlaky jezdily každý den stejně, což je samozřejmě neekonomické, pokud lokálka negeneruje dostatečný počet přeprav na každodenní obsluhu. Mimořádné vlaky v době zvýšené poptávky po dopravě (stavby, kalamity apod.) by vůbec nebyly možné. A co teprv mimořádnosti způsobené zpožděním. Otázka tedy zní, za jakým účelem tento „pamflet“ vzniknul? Je to cílená snaha o likvidaci nepohodlných lokálek, kde jejich zrušení brání víkendová a nepravidelná nákladní doprava anebo autor tohoto elaborátu vůbec neví „která bije“?

Ale abych jen nekritizoval, dám návrh, jak by se mimořádnosti v dopravě daly na tratích D3 řešit. Je to naprosto jednoduché a hlavně levné. Každý den, ať už je to pravidlo v pracovní den nebo jakékoli vybočení z normálu, musí být na každý provozní den vypracován jízdní řád (GVD), kde je jednoznačně určeno, kde se křižuje a kde se má strojvedoucí ohlašovat. Stačilo by změnit místo ohlašování. Dnes se strojvedoucí hlásí až když vjede a zastaví ve stanici, kde má ohlašovací povinnost, což už je pozdě, když zapomene, že se má ohlásit a vjede do obsazeného úseku. Kdyby se musel ohlásit třeba 2 minuty před pravidelným příjezdem do ohlašovací stanice, mohl by dirigující dispečer zjistit, že se strojvedoucí zapomněl ohlásit a mohl by včas učinit opatření (zavolá mu sám a zjistí, proč se neohlásil nebo dá generální stop).

Related Images:

Share

Můžete komentovat