Led 22 2012

Integrovaný dopravní systém za každou cenu?

Os vlak v Žst. Štíty

Jednoho dne jsem se rozhodl, že bych rád vyrazil na další z mnoha mých dopravních výletů. Říkal jsem si, kam? Nejprve mě napadl Středočeský kraj. Je tam hodně tratí, které bych chtěl navštívit a projet. Nakonec jsem zjistil, že struktura Středních Čech není vhodná na zajímavou projížďku.

Napadlo mě tudíž, že bych docela rád vyzkoušel nový integrovaný dopravní systém v Pardubickém kraji, který se sem rozšířil z kraje Královehradeckého. Tímto systémem je IREDO, jehož organizátorem je OREDO, které si Pardubický i Královehradecký kraj platí za optimalizaci své dopravní sítě.

Dal jsem si schůzku se známým a pustili jsme se do plánování mé či spíše naší objevitelské cesty. To jsme ještě netušili, že objevování je někdy hodně těžké a zvláště v našich podmínkách.

  1. Kralicko (předpokládaný den sobota)

Jako první bod jsme si stanovili oblast Kralicka, kde došlo k zastavení pravidelné drážní dopravy na úseku Moravský Karlov – Štíty a Dolní Lipka – Hanušovice. Naší ideou byla představa, že bychom vyrazili z Prahy směrem na Zábřeh na Moravě a odtud do Hanušovic, kde by jsme přestoupili na bus směr Králíky a pokračovali do Lanškrouna, jelikož toto město leží cca. 40km od Štítů a tudíž by bylo možné (mysleli jsme si), že by tam jezdili busy. Nakonec jsme zjistili, že to byla pouze domněnka.

Os vlak v Žst. Hanušovice směr Dolní Lipka

Až do Králíků by jsme se dostali v podstatě v pohodě (píši v pohodě a ne v pohodlí, poněvadž u busu nelze o pohodlí mluvit). Pak ale nastal problém, poněvadž jsme chtěli do Lanškrouna a tam busy jezdí v taktovém intervalu 4 hodin, přičemž bychom rádi jeli vlakem, jako běžní cestující, od Lichkova. Vlak z Králíků do Moravského Karlova jel a tudíž jsme si mysleli, že tam bude přípoj na bus, žel přepočítali jsme se. Bus jel o 30 min. dříve než byl pravidelný příjezd našeho vlaku, což nám vyvolalo myšlenku,že pravidelní cestující nemají možnost přestupu na bus směr Štíty. Tzn. kdo se chce dostat do Štítů od Lichkova musí jet vlakem o spoj dřív a v Králíkách strávit více jak hodinu, aby se dočkal svého vysněného busu.

 

2.    Oblast Poličky (taktéž sobota)

Z první části jednoznačně vyplývá, že jsme se nakonec rozhodli porozhlédnout jinde. Náš zájem padl na oblast okolo Poličky, tudíž na trať Žďárec u Skutče – Svitavy. Na této trati je zastaven provoz pouze částečně, což v důsledku znamená pravidelné vlaky pouze ve vybranné dny (během období turistického klidu provoz o sobotách a nedělích, jinak celotýdenně). Dotčeným úsekem je Žďárec u Skutče – Pustá Kamenice, kde jedou max. 4 páry spojů během dne a to v dosti dlouhých intervalech.

Jízdní řád trati 261 Svitavy - Žďárec u Skutče

Zjistili jsme, že 1. spoj jede po 8 hodině ranní  a další až kolem 14 hodiny, přičemž vzhledem k poloze našich sídel nejsme schopni, takto brzo dorazit do zmíněné žst. Opět jsme zkoušeli opačný směr, ale ten dopadl ještě hůře, jelikož první spoj jede po 14 hodině což je dosti pozdě. Navíc v úseku Svitavy – Polička jezdí vlaky jako zrychlenné, kdy projíždí v podstatě všechny zastávky na tomto úseku. Lidé, kteří z těchto vesnic (přilehlých k zastávkám) chtějí cestovat směrem na Českou Třebovou si musí vystačit s autobusovou linkou jezdící v intervalu 4 hodin, kdy ve Svitavách musí přestoupit na vlak a nebo můžou jet jinou autobusovou linkou, kde jsou nuceni přestoupit dokonce dvakrát a to v centru Svitav, kde musí počkat na jiný bus směrem k nádraží. Je zde vidět jasný záměr – nejprve vytlačit lidi z vlaku v úseku Svitavy – Polička (již zmíněné nezastavování Os vlaků)v idealistické verzi do busů, v reálné podobě do aut, a následně dovršit zrušení i těchto vlakových spojů a jejich nahrazení v celé trase autobusy, přičemž se bude poukazovat na prázdné vlaky (Proč asi???).

3.     Chornicko (sobota)

Nádraží v Chornicích v pozdním létě 2011

Naše poslední naděje jsme vrhli na oblast dosti mediálně zmiňovaného Chornicka, přičemž jsme chtěli jet z České Třebové směrem na Moravskou Třebovou. Až sem to bylo v pohodě, pak ale nastal problém, jak pokračovat dál. Nejprve jsme hledali „přípoje“ ve směru Chornice, kdy jsme předpokládali že budou zachovány návaznosti, jelikož před zrušením vlakových spojů tyto jezdili až do Chornic. Dnešní realita je ale jiná!! Člověk si musí cca. hodinu a půl počkat, aby se dočkal busu, který ho sveze pouhých 20 minut do tohoto města, kde se železniční trať dělila na dva směry a to sice na Prostějov a do Skalic nad Svitavou.

Po zjištění, že tudy cesta nevede jsme se koukli na trasu směrem na Velké Opatovice, které sice leží až za Chornicemi, ale i tak by měli být dostupné. Leč opak je pravdou, bus jel dokonce až za 3 hodiny, přičemž předchozí spoj odjel cca. před 45 minutami. Po následném hledání jsme zjistili, že jediný možný přípoj je směrem na Svitavy, což nás opět vrací zpět k České Třebové.

Problémem tété oblasti je dělení krajů, kdy část trati směrem na Prostějov je spádová pro Olomoucký kraj, a směr na Skalice nad Svitavou pro Jihomoravský kraj. Pardubický kraj, potažmo organizátor dopravy je však jiného názoru, jelikož na dopravní proudy běžných občanů nehledí a zabývá se pouze svými iluziorními představami. Tzn. že dostat se do Velkých Opatovic z Chornic či do Dzbelu je obtížné a často dosti nepřehledné. Ale pozor!! Na jeden tarif, jednu jízdenku v taktu!!

Doufám, že příště budeme mít větší štěstí a dostaneme se do kraje, kde doprava ve veřejném zájmu ještě funguje.

PS: Já blázen jsem, když tomu věřím.

Autor fotografií: Vašek Kříž – Štíty a Hanušovice

Zdroj KJŘ: www.szdc.cz

 

 

 

 

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat