Pro 25 2010

Nový tramvajový systém u Benátek

Gumotramvaj od firmy Translohr. Venezia - Mestre.

Italské Benátky dostaly vánoční dárek. 20. 12. 2010 byl uveden do provozu nový tramvajový systém v pevninské části města Venezia – Mestre. Nejedná se však o klasickou tramvaj, jak ji známe, ale o cosi na pneumatikách naváděného střední kolejnicí – systém vyvinutý firmou Translohr. V provozu je zatím jedna linka T1. Trať vede z Favaro Veneto Monte Celo do konečné Sernaglia u vlakového nádraží Venezia-Mestre. Délka je zatím 6,3 km.

Zastávky na právě otevřeném úseku jsou od sebe v průměru 350 metrů daleko a je jich celkem 18. Kilometr trati stál průměrně 9 milionů Euro. Flotila červených čtyřčlánkových obousměrných nízkopodlažních tramvají jezdí po první lince v pětiminutových intervalech. Následuje krátká tramvajová reklama.

V budoucnu se trať prodlouží podél železniční tratě přes lagunu až na okraj historických Benátek. Rovněž se plánuje druhá linka vedoucí od nádraží opačným směrem než původní větev první linky. Systém tak vytvoří páteř MHD v souměstí s podobným počtem obyvatel jako je Brno. Takže v roce 2015 by měl být hotov tento systém se třemi větvemi tvarem i délkou podobný tomu v Liberci. To znamená 20 kilometrů tratí a stejný počet vozidel.

Po roce 2015, ale reálně spíše výrazně později se plánují další prodloužení. Linka 1 na východ k letišti Marco Polo a na ní navazující podmořská trať do historických Benátek. Celý systém má logicky cíl řešit dopravní problémy města – přehlcení automobilovou dopravou. Do historického města se nechá dojet po silničním i železničním mostě či lodí. Na okraji ostrova jsou velké patrové parkovací domy a odstavné plochy pro zájezdové autobusy v jejich blízkosti se prohání další forma MHD – automatická nadzemní dráha uvedená do provozu před rokem. Dále do historického města, které tvoří změť ostrovů a kanálů, se autem dostat nedá. Jiná města takové štěstí nemají a často zbytečně vyhrazují cenné plochy ve stísněném centru autům, vedle kterých chodníky často přetékají chodci. Namátkou mě napadne třeba nábřeží před Národním divadlem v Praze. Dodnes nerozumím tomu, proč tam dávno není pěší zóna.

Kdesi v uličkách starých Benátek...

Staré Benátky mají další problémy. Nepřirozeně vysoký příliv občas způsobuje povodně. I proto se za miliardy staví speciální hráze, které město ochrání. Největším problémem je však vylidňování. Neznám přesná čísla, ale z města mizí obyčejní obyvatelé a stává se z něj jakýsi skanzen. Bez obyvatel bude však obtížné udržovat mnohé domy ve slušném stavu. Vrátit do města obyvatele a vyřešit tento urbanistický problém však může být mnohem těžší než pouhé vyřešení dopravní situace, které je i tak během na dlouhou trať.

Systém tramvají na pneumatikách je provozován ve francouzských městech Caen, Clermont-Ferrard a v italské Padově. Malý systém funguje i v Šanghaji. Číňané zdá se testují alternativu pro autobusy, které obsluhují většinu čtvrtí bez metra v čínských městech. Ve francouzském Nancy existuje trolejbusová modifikace, kde vozidla vypadají podobně, ale vodící kolejnice nevede po celé délce trati a je používán trolejbusový sběrač. Jako výhoda těchto speciálních typů tramvají se udává menší hlučnost gumových kol oproti kovovým. Následuje video zachycující otevírání tratě.

Pro zájemce další instruktážní video, které ukazuje například, že není dobrý nápad parkovat v tramvajové dráze.

Nejsem zatím schopen posoudit, zda je budování těchto zvláštních tramvají výhodné. Vyvíjení speciální technologie však může prodražit jak jí samotnou tak obvyklé tramvajové systémy. Čím více unifikovaná budou tramvajová vozidla a tratě, tím bude jejich výroba levnější. Ač budou mít šotouši méně typů tramvají ve sbírce na svých fotografiích. Každopádně se myšlenky nedávno chytli v Rusku. Rád bych takovýto systém poznal a sledoval delší dobu jeho provoz.

Myslíte si, že je "gumotramvaj" perspektivní?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...

Related Images:

Share

Můžete komentovat