Zář 05 2010

Nový odbavovací systém v MHD Jihlava – 4 měsíce poté

Automaty v dolní části Masarykova náměstí

Automaty v dolní části Masarykova náměstí

O novém odbavovacím systému (OS) čipových karet v MHD Jihlava,který byl od 1.5. naostro spuštěn se již v tisku a na internetu napsalo mnoho mnoho řádků a Dopravní web nebyl vyjímkou. Nyní po 4 měsících ostrého provozu se stále vyskytují drobné nedostatky, které musí firma Mikroelektornika (ME), dodavatel tohoto OS řešit. Pokusím se uplynulé 4 měsíce ostrého provozu přehledně zrekapitulovat.

1.5. byl spuštěn ostrý provoz OS a začala být funkční tzv.Elektronická peněženka(ELP), jejíž princip jsem vysvětloval v předešlém článku. Hned 1.května ráno jsem se vydal do vozů jihlavské MHD, abych se podíval jak cestující „válčí“ s odbavováním pomocí čipových karet. Problémy měli dle mého očekávání hlavně starší lidé a důchodci, kterým jsem z vlastní iniciativy radil jak přikládat kartu atp. Zavedení nového OS se dotklo i doplňkového prodeje u řidiče, kde cena jízdenky vzrostla z původních 17ti na 21 Kč a jízdenka zakoupená u řidiče zároveň přestala být přestupní. Ani po 4 měsících někteří cestující nepřišli na fakt,že tato jízdenka je nepřestupní a tím nevědomky riskují problémy s revizory. Na přelomu května a června letošního roku se začaly objevovat  problémy s odesíláním dat z vozů do „mozku“ celého OS, který se nachází kdesi v areálu Dp. Tyto vady začali ve velkém postihovat hlavně nové vozy 26Tr, které byly kvůli těmto vadám na delší dobu odstavovány z provozu. Během června byly tyto závady postupně odstraněny a OS fungoval jen s menšími vadami jako například nefunkčnost jednoho z označovačů ve voze apod. V průběhu letních prázdnin se ovšem vyskytl další problém. Tentokrát se při startování vozu a nabíhání palubního počítače ME na displeji objevila hláška: Neplatná GPS data. Opět tato závada postihla nejvíce vozy 26Tr. Ovšem to nebyla jediná závada,která vozy 26Tr v letních parnech trápila. „Jezevčíci“ byli zatahováni hromadně kvůli přehřívajícím se kompresorům. Tato závada se řešila velice zajímavě: Vůz se zatáhl do vozovny, kde se nechal nějaké 2-3 hodiny vychladnout kompresor a poté byl vůz poslán zpět na linku. Ale zpět k závadám na OS. Neplatná GPS data nijak neomezovala fungování OS, ale problém byl podobný jako u závady s odesíláním dat. Informace z uzavřeného odpočtu na konci směny se mnohdy neshodovali s údaji, které shromažďoval „mozek“ OS. Ještě během července byla tato závada z větší části odstraněna, ale i v současné době se tato závada objevuje. Řeší se to restartováním vozu a pokud to nepomůže vůz se jednoduše odstaví. Souběžně s touto závadou se během léta objevovali nejrůznější vady na nových multifunkčních terminálech, které začali fungovat souběžně s novým OS. Zaměstnanci firmy Mikroelektronika měli přes léto plné ruce práce, aby zajistili funkčnost těchto terminálů.

Ovšem 1.8. nastal zlomový okamžik: Dopravní podnik od ME oficiálně přebíral nový OS. V té době už byl výskyt závad minimální. Co se týče cestujících tak drtivá většina z nich si na nové odbavování již zvykla a nedělá jí problém ani obsluha multifunkčních terminálů. Ovšem někteří lidé jsou stále proti odbavovacímu systému a s tím souvisejícím zdražením papírových jízdenek, které stejně jako jízdenky z doplňkového prodeje přestali být přestupní. Jestli se ptáte do jaké skupiny patřím já tak vám odpovím takto: Nepatřím ani do jedné z těchto skupin, protože každý OS má své plus a mínus a já tento OS ani neodsuzuji, ani nevychvaluji. Jsem tak říkajíc „Neutrální“. Pokud byste mi chtěli sdělit Váš názor na tento OS (a nemusíte být nutně Jihlaváci), tak neváhejte napsat do komentářů rád si přeečtu Vaše názory a kritiku nejen na Os samotný, ale i na mé články.Předem děkuji za všechny komentáře.

Related Images:

Share

Můžete komentovat