Čvc 27 2010

Univerzitní trolejbusový provoz vzniká v Saudské Arábii

design trolejbusu má připomínat tramvaj

Design trolejbusu má připomínat tramvaj

Nový trolejbusový provoz bude zajišťovat dopravu v obrovském univerzitním kampusu, který se rozkládá na ploše 5 km2 u města Riád v Saudské Arábii. Zakázku na 12 kilometrů dlouhou trať získala španělská firma SICE. Trolejbusy pro tento provoz postaví na podvozcích Neoplan německá firma VISEON. Celý projekt je zajímavý od koncepční myšlenky až po moderní pojetí designu vozidel, které hrálo velkou roli při výběru vítězné nabídky. Projekt trolejbusů zde porazil i koncepce, které počítaly s výstavbou kolejového systému.

Hlavním lákadlem pro výběr právě trolejbusů byl určitě jejich design. Karosářská firma VISEON dává svým výrobkům často velmi extravagantní a futuristický vzhled a v zakázce pro King Saud University tomu nebylo jinak. Právě díky tomu, že koncept trolejbusů dovedl zaujmout, uspěl před konkurencí.

Do konce roku 2011 bude pro univerzitní Kampus v Saudsko-Arabském Riádu dodáno 12 nízkopodlažních kloubových trolejbusů o délce 19,5 metru. Prosklená vozidla budou muset zvládat provoz v extrémních teplotních podmínkách okolo 50°C. Samozřejmostí ve výbavě je tedy výkonná klimatizace.

Některé prameny zdrojů tvrdí, že trolejbusy by měly být jediným dopravním prostředkem, který bude jezdit v rámci univerzitního kampusu, ve kterém najdeme kromě budov jednotlivých fakult také vlastní lékařskou kliniku a další budovy, kde lze získat cenná praxe. Většina studentů také bude v kampusu přímo bydlet. Cílem projektu je vytvořit univerzitní dopravní systém o 24 zastávkách, který se obejde bez emisí a bude všechny zaměstnance a studenty přepravovat zdarma.

Related Images:

Share

Můžete komentovat