Čvn 22 2010

Vario LF1+ nastiňuje směr, kterým se bude ubírat obnova vozového parku v Plzni

likvidovaná T3G 239 a oživované Vario LF1+

Oživování Varia LF1+ a likvidace T3G č.239

Moderní design, do detailu sladěný interiér, základ v klasické koncepci PCC. Tak by se dal stručně charakterizovat nový vůz Vario LF1+, na jehož vzniku spolupracovaly firmy: Pragoimex, KOS Krnov, VKV Praha, Plzeňské městské dopravní podniky a Škoda Electric. Nová tramvaj byla představena veřejnosti 15. 6. 2010 na veletrhu Czech Raildays 2010 v Ostravě. Ani ne o týden později (v pondělí 21. 6. 2010) byla složena na koleje v plzeňské vozovně tramvají na Slovanech. V našem článku se seznámíme nejen s tímto vozem, ale také s dalšími otázkami budoucnosti vozového parku tramvají v Plzni.

Vario v čase minulém

Czech Raildays 2010 foto: Miroslav Vrba

Czech Raildays 2010 foto: Miroslav Vrba

Tramvaj Vario LF1+ vychází z koncepce vozů Vario, které jsou v provozu s cestujícími od roku 2005 a v současné době je provozují dopravní podniky měst Ostrava, Olomouc a Brno. Jejich příbuzné, tramvaje typu T3R.PLF můžeme vidět v provozu v Liberci, Praze a Plzni. Důležitý okamžik pro vývoj vozů Vario nastal v roce 2009, kdy byl na veletrhu Czech Raildays v Ostravě představen první vůz z rodiny Vario LF+. Konkrétně šlo o dvoučlánkovou tramvaj Vario LF2+, která je v současné době v pravidelném provozu v Ostravě. Tento vůz jako první využíval nových podvozků typu Komfort+, které mají nižší čepy a tak umožňují snížení podlahy v délce celého vozu. Dalšího sourozence se dvoučlánkové vario se sníženou podlahou nedočkalo, ale do rodiny Vario LF+ právě letos přibyl příbuzný vůz. Jedná se o vůz typu Vario LF1+, o jehož sériové výrobě již kolují spekulace.

O projektu Vario LF1+

pracoviště řidiče Foto: Miroslav Vrba

pracoviště řidiče Foto: Miroslav Vrba

Nový typ vozu je v současné době v Plzni oživován pracovníky firem Pragoimex a Škoda a připravuje se ke zkušebnímu provozu bez cestujících. Na vývoji vozu se kromě firem známých v oboru vývoje nových vozidel podílely také Plzeňské městské dopravní podniky a. s. Jejich pracovníci se účastnili kompletace vozu a je velmi pravděpodobné, že případné další vozy podobného typu bude dopravní podnik stavět ve svých dílnách. V interiéru tramvaje najdeme nerezová madla, nový typ sedadel od

Staré časy odcházejí.

Staré časy odcházejí.

firmy STER a také kamerový systém sloužící jak pro monitoring nástupu cestujících, tak proti vandalům. Ohled byl brán i na skutečné detaily. Například chrliče teplého vzduchu topení jsou ve dvou barevných provedení, aby ladily s barvou podlahy, která má taktéž dvě barvy. Dalším zajímavým detailem jsou sedadla pro stojící cestující, která ve voze najdeme celkem čtyři a jsou umístěna na zadní plošině a v místě pro kočárek. Celkově je ve voze stejné velikosti jako podobný plzeňský vůz typu T3R.PLF o devět míst k sezení více, aniž by interiér působil stísněným dojmem.

spřáhlo vozu se zásuvkou na mnohočlené řízení

spřáhlo vozu se zásuvkou na mnohočlené řízení

Než jsem si vůz mohl osobně prohlédnout, měl jsem strach z úzké uličky, protože sedadla jsou na podestách. Chytré řešení podest umožňuje stání v rozumné vzdálenosti od cestujících, ale zároveň v dobré dosahu k madlům. Velkou neznámou pro mne byla také sedadla, která mají plastová opěradla. Sezení je rozhodně tvrdší, než na polstrovaných sedačkách, ale úhel a tvarování nových plastových sedadel je lepší, než u dosavadních polstrovaných, které dopravní podnik v Plzni používá. Použitím plastových zad sedadla odpadá nepříjemné letní sezení se zády na vlhkém opěradle, na druhou stranu díky vypolstrované sedací části sedadla, nebude docházet v zimě k nepříjemnému sedání na studený plast. Dopravní podnik navíc slibuje, že nová sedadla přinášejí možnost snadné výměny polstrované části a tak se omezí jisté nepříjemné situace, které savý plyš přináší.

Varia v Plzni v čase budoucím

Dosavadní obnova vozového parku tramvají v Plzni

Dosavadní obnova vozového parku tramvají v Plzni typem T3R.PLF

V současné době se první exemplář Vario LF1+ chystá ke zkouškám. V případě, že vozidlo bude schváleno, předpokládá se, že se zařadí do vozového parku PMDP a. s. Jelikož vůz není možno spojit s žádnou jinou tramvají, prozatím bude jezdit v provozu sólo. Předpokládá se, že plzeňský dopravní podnik by v budoucnu měl do nových skříní z Krnova postavit další vozy Vario LF1+. Tentokrát ale ve vlastních dílnách.

Rodinu plzeňských vozů přezdívaných „wana“ ale již letos obohatí další vozy s novým designem a interiérem. Mělo by se jednat o vozy první vozy Vario LF1 z 25kusové zakázky, které se od nově představeného typu liší uspořádáním interiéru. Využívají totiž původní podvozky z vozů T3 a tak mají uličku mezi sedadly ve výši dvou schodů. Plzeňané znají tyto vozy jako tramvaje se smajlíkem, tentokrát však mají být dodány vozy v novém, moderním designu (bude shodný s vozem LF1+) u kterých se nepředpokládá spřahování s modernizovanými vozy T3, ale jízda ve dvojicích Vario LF-Vario LF. Také interiér by měl být laděn v podobném moderním duchu jako nově představený vůz. Po několika letech tak budou veřejnosti ve městě na první pohled zřejmé nemalé investice do vozového parku, který byl dosud obnovován vozy T3R.PLF, tedy typem Vario LF v původním designu vozů T3.

Related Images:

Share

Můžete komentovat