Kvě 23 2010

Gliwice + Hornoslezský region (GOP)

Tento příspěvek je 10. částí z 11 článků Tramvaje

Viděl jsem i fotku, kde někdo škrtnut nápis "BUS" a napsal "TRAM"

Pokračuji ve své pouti po rušených tramvajových systémech. Znovu se podíváme do polských Gliwic. O tomto městě už se na dopravním webu několikrát psalo. Dnes převyprávím dosavadní příběh. GOP – Hornoslezská průmyslová oblast se nachází v Polsku nedaleko českých hranic. Aglomerace měst plných starých továren a černouhelných dolů má asi dva a půl milionu obyvatel. Tramvaje jezdí nejen v největších Katovicích, ale i mnoha dalších městech. Přes odpor místních obyvatel zde bylo v posledních letech zrušeno několik tramvajových tratí. Tato zpráva mě velmi zasáhla. V dané aglomeraci jsem osobně byl, ale tenkrát jsem o postupném rušení tratí neměl sebemenší tušení.

Původní rozloha sítě mi zůstává záhadou, ale jedná se přibližně o 200 – 250 km částečně jednokolejných tratí. Zde je mapa. Dřív zde byl i obrovský systém úzkorozchodných tratí, které vedly i do menších vesnic. V souvislosti s útlumem průmyslu a rozvojem automobilismu to jde s tramvajovým systémem z kopce. V dubnu 2006 byly zrušeny linky 8 a 25, od 1. 1. 2009 se k nim přidala linka 12 spojující Chorzów a Slezské Siemianowice.

Pod hesly „úspory“ a „likvidace nerentabilních spojení“ bylo rozhodnuto o likvidaci linky 12, a to i přes silné protesty obyvatel Starého Chorzowa a Siemianowic Śląskich. A tak na Silvestra 2008 vyjela tramvaj na linku 12 naposledy. Od 1. ledna 2009 místo tramvají vyjely do ulic autobusy. Ale přes sliby, že tramvaj nahradí, nestalo se tak. Trasa autobusu totiž neobsluhuje všechny zastávky bývalé tramvaje. Navíc autobusy měly jezdit každých 15 minut, ale realita je jiná. Nedodržení trasy i jízdního řádu je na denním pořádku. Zanedlouho zaniknou poslední stopy po tramvaji, protože se infrastruktura co nejrychleji zlikviduje pod záminkou „ochrany před zloději“ a už ani teoretický návrat tramvají nebude možný, stejně jako se tomu stalo u dříve zlikvidovaných linek 8 a 25.

To není ledajaké sprejerství! "Milujeme tramvaje! Gliwičané"

V kontextu s množstvím nových tramvajových provozů v „západním světě“ působí přístup k tramvajím a obyvatelům v Horním Slezsku opravdu žalostně. Ale taková je realita. V minulých letech byla zajištěna investice na rozvoj MHD v aglomeraci z Evropských fondů. Bude použita na rekonstrukci částí sítě. Program zahrnuje rekonstrukce 46 kilometrů tratí za 550 milionů Zlotých. Z toho 20 km tratí je v samotných Katwicích. Také je to první město s nízkopodlažními tramvajemi.  Situaci tramvajím ale komplikuje nutná dohoda mezi mnoha městy. Každé totiž platí svůj kus platby za veřejnou službu dopravcům samo. Neexistuje společná koncepce. Politici i lidé mají na tramvaje různé názory. Některá města je potřebují více, některá méně.

Regionální organizátor dopravy – Svaz dopravních podniků Hornoslezské aglomerace – KZK GOP má na starosti tvorbu tarifů, jízdních řádů, spolupráci měst a dopravních podniků, ale také propagaci veřejné dopravy. Ne vždy se mu to ale daří. Co si objednatel zaplatí, to má. MHD ve svazku provozují různé dopravní podniky.

Příběh pokračuje v nejzápadnějším městě napojeném na tramvajovou síť. Gliwice mají 200 tisíc obyvatel, tramvajová trať zde tvoří páteř dopravního sytému a starosta Zygmund Frankiewicz prohlašuje: “Tramvaje jsou černou dírou na peníze. Glivičané se musí rozhodnout, jestli na ně chtějí doplácet“ Protestní píseň proti rušení:

“Na provoz musí město doplácet ročně 3 miliony zlotých, na rekonstrukci kolejí je pak potřeba 100 milionů zlotých. Přitom samotné tramvaje jsou zastaralé a na některých úsecích vozí vzduch”, říká mluvčí magistrátu. „Miliony, které bychom museli investovat do tramvají je lépe věnovat na boj proti ekonomické krizi na podporu churavějícího automobilového průmyslu”. Platba za provoz autobusů je sice asi o třetinu levnější, ale opravy silnic také něco stojí.

Přitom tramvaje ve městě praskají ve švech. Pro průjezd centrem těžko najdete lepší způsob, jak tramvaje. Odpůrcem likvidace tramvají je i profesor Kazimierz Kłosek, vedoucí katedry silniční dopravy a železnic Slezské univerzity v Gliwicích. Věří totiž, že tramvaje patří k dopravě budoucnosti a nejsou žádným přežitkem, o čemž se přesvědčíme pohledem do Západní Evropy, kde vzniká množství nových provozů. Proti byli i někteří opoziční politici a odbory řidičů tramvají.

Loučení...

Tak tedy 1. Září 2009 vyjely do ulic nové nízkopodlažní autobusy. Vyřčené podezření, že si někdo starostovi blízký vydělal na jejich nákupu se nepotvrdilo.  Byla vypravena pohřební tramvaj a pořádalo se mnoho demonstrací. Vznikla protestní píseň. Situace v městské dopravě se stala důležitým tématem.  Skupina Grupa Inicjatywna se velmi činila a podařilo se jí prosadit díky sběru podpisů na listopad 2009 referendum o odvolání starosty. Hlavně kvůli tramvajím, ale i z důvodu arogantního chování k obyvatelům a nespokojenosti se zachováním průjezdu kamionů přes centrum města. Do aktivity sbírání podpisů se později připojili i opoziční politici. O tom, že se v listopadu bude konat referendum, rozhodlo přes 15 tisíc podpisů už v polovině letních prázdnin.

Před referendem vyjela na ještě existující trať speciální propagační tramvaj. Všechna nutná povolení byla zajištěna, ale městská policie neoprávněně zabránila tramvaji vjet do centra města. Většina lidí se v referendu vyslovila pro obnovu tramvají, ale účast byla nedostatečná a referendum je z tohoto důvodu podle zákona neplatné. Referenda by se musela zúčastnit více než pětina voličů minulých komunálních voleb (tedy přes 30 tisíc účastníků referenda). Tramvajím tak nedali šanci ti, kteří nesledují politiku a nezajímají se o budoucnost místa, ve kterém žijí. Možná je to i poučení pro Prahu. Musíme si cenit toho, co máme a nenechat někoho, aby to rozkrádal a sám využíval společných peněz jen pro svůj prospěch.

Policejní blokáda tramvajové dopravy

Naděje v Gliwicích ještě neumřela. Grupa Inicjatywna pokračuje v činnosti, na magistrátu se odehrávají třenice. Někdo zajistil průzkum veřejného mínění, který zjistil zájem lidí o tramvaje. Trat ještě nebyla vytrhána. Naopak se při opravě vozovky v jedné části ulice nezapomnělo vyměnit koleje. Tramvaj se tedy točí u vozovny na půl cesty od sousedního města Zabrze, ve kterém mají tramvaje slibnou budoucnost, opravili tam části tratě. Tam čeká lidi přestup na autobus, ale možná se vrátí časem zase k tramvajím. V celé aglomeraci mají určitě tramvaje budoucnost, otázkou však je v jakém rozsahu.  Ani definitivní názor starosty Gliwic není jasný. Ono je klidně možné, že někdy před volbami nechá starosta, bude – li vůle lidí silná, provoz obnovit.

Related Images:

Share

Můžete komentovat