Bře 22 2010

Nový odbavovací systém v MHD Jihlava – další zpoždění

Palubní počítač

Nový odbavovací systém, který se chystá zavést Dopravní podnik města Jihlavy a.s. (DPMJ) má už skoro roční zpoždění. Důvodem je to,že dodavatel tohoto systému, firma Mikroelektronika, má neustálé zpoždění s vývojem softwaru. Jedná se o systém bezkontaktních čipových karet (tzv.Jihlavská karta“), která by v budoucnu měla sloužit i jako přístupové médium např. do jihlavské ZOO apod.

Tato karta má mít 2 funkce:

  • 1. Nosič časového jízdného (Cestující si na předprodeji jízdenek nechá na svou kartu nabít časové jízdné např. měsíční, půlroční, roční a může pohodlně cestovat. Při případné revizi pouze předloží kartu revizorovi, který přiloží kartu ke speciální čtečce, která mu zobrazí informace o nabitém jízdném na kartě).
  • Druhou a hlavní funkcí je funkce takzvané „Elektronické peněženky“ (ELP). Cestující si na kartu nabije buďto na Předprodeji jízdenek nebo na jednom z dobíjecích terminálů,které už jsou rozmístěny po Jihlavě, určitou finanční částku, která se mu bude postupně odečítat. Při nástupu do vozidla cestující přiloží kartu ke strojku u dveří a z karty se mu strhne částka, která pokryje všechny zastávky až do konečné. Pokud cestující nejede až na konečnou, tak při výstupu přiloží kartu znovu a na kartu mu bude vrácena neprojetá suma.

Terminál ve vozidle

Další, i když nepřímo související změnou, je prodlužování intervalů na linkách MHD Jihlava. V důsledku toho, že DPMJ dostal od radnice stejnou dotaci jako loni, ačkoli žádal o milion vyšší, přistoupilo vedení DPMJ k „utahování opasků“. Začalo to propouštěním některých zaměstnanců a pokračovalo to návrhem nových jízdních řádů, které jsou v současné době schválené a od 1.4. začíná jejich platnost. Tyto nové jízdní řády budou obsahovat barevné rozdělení platebních pásem ELP na příslušné lince ( 1-3 zastávky,4-8 zastávek ,9 a více zastávek).

Dále bude stanoven jednotný, úžasně půlitelný interval  13 minut ve špičce a 17 minut mimo špičku, což má za následek snížení počtu vozů ve špičce na linkách. Zrušena bude většina „trhaných“ směn. Od poloviny února testuje systém ELP 50 lidí z řad cestujících, kteří byly Dopravním podnikem vybráni, následně proškoleni a vybaveni nabitou Jihlavskou Kartou, se kterou dle svých potřeb provádí jednotlivé jízdy a vše zapisují do „vyfasovaných“ formulářů. Tento testovací provoz měl skončit 31.března a od 1.4. měl začít ostrý provoz. Ovšem opět se nepodařilo vše doladit, takže testovací provoz se prodlužuje až do 30.dubna a od 1.5. by se měl spustit Ostrý provoz. Původně měl ostrý provoz začít už 1.7.2009. Tento termín však nevyšel a tak byl začátek ostrého provozu posunut na 1.12.2009. Užuž to vypadalo, že by se termín mohl stihnout, ale poslední listopadový týden se objevili rozsáhlé vady ve fungování softwaru a tak byl termín posunut právě na 1.duben.

V souvislosti se spuštěním ELP a změnou jízdních řádů papírové jízdenky podraží o 2 Kč. Důvodem podle vedení DPMJ je motivace lidí k používání ELP. Většina cestujících má na systém ELP vesměs záporné názory, takže vyvstává otázka, jestli si na ELP jihlavští cestující zvyknou. Já osobně si myslím, že po všem se opičit po Pardubicích a dalších městech, kde již systém ELP funguje je naprostá škoda peněz. Na druhou stranu je ovšem DPMJ velmi úspěšný v získávání dotací z EU (systém ELP, 23 nových trolejbusů Škoda 26Tr Solaris anebo čerstvě získaná dotace na zavedení autobusů na CNG v Jihlavě).

Related Images:

Share

Můžete komentovat