Lis 12 2009

České tramvaje Vario LF nahradí trolejbusy v Taškentu

Brněnský vůz Vario LF, ilustrační foto

Brněnský vůz Vario LF, ilustrační foto

Jak jsme vás již dříve informovali, Uzbecké hlavní město Taškent plánuje v příštím roce nahradit zbytky trolejbusového provozu tramvajemi, které v tomto městě prožívají renesanci. V současné době ještě ve městě jezdí 59 trolejbusů.

Díky stálému zlepšování systému MHD v Taškentu roste počet přepravených cestujících. Dnes je zde provozováno 119 tramvají. Přičemž 30 nejnovějších tramvají je z přelomu let 2008 a 2009. Dalšími provozovanými typy tramvají jsou ruské vozy KTM a československé T5. I tyto starší tramvaje jsou udržovány ve slušném stavu.

Taškent plánuje nakoupit celkem 20 vozů typu Vario LF, které známe z českých měst. Uzbekistán ale nebude prvním státem bývalého Sovětského svazu, kam budou české tramvaje typu Vario LF dodány. V současné době již jeden vůz jezdí v Moskvě.

V Taškentu jsou kromě linek tramvají a trolejbusů ještě v provozu trasy metra a autobsů. Trend nahrazování trolejbusů tramvajemi se projevuje i ve středoevropských městech jako například rakouský Linec, či švýcarská Ženeva.

Related Images:

Share

Můžete komentovat