Čvn 30 2009

Podzim v plzeňské MHD ve znamení změn

dscf9791První etapa optimalizace hromadné v Plzni se dotkne plzeňského systému hromadné dopravy po ukončení rekonstrukce Karlovarské třídy na podzim 2009. Úpravy časových intervalů a linkového vedení vychází ze studie zpracované firmou DHV, kterou si objednalo město Plzeň. Koncem roku 2007 probíhaly rozsáhlé dopravní průzkumy, z jejichž výsledků se úpravy budou odvíjet.

Účel a průběh optimalizace

Optimalizace si klade za cíl lepší užitek ze spojů hromadné dopravy. A to jak pro cestující, tak pro podnik, který očekává, že využití vozidel a práce řidičů bude efektivnější. Změny v provozu dále nesmí přinést nárůst vozokilometrů. V první fázi (tedy na podzim 2009) nastane změna převážně ve víkendovém a nočním provozu. Další fáze optimalizace budou následovat v roce 2010, kdy bude mít pravděpodobně vliv na změnu v linkovém vedení autobusů a trolejbusů nová trať trolejbusů na Borská Pole.

Jízdní řády

Podzimní optimalizační akce se dotkne hlavně víkendových jízdních řádů. Cílem je, aby tramvajové a trolejbusové linky jezdily v rozumných časových prokladech. Dalším záměrem je zlepšit návaznost některých spojů. Tramvajové linky a trolejbusová linka číslo 16 budou nově jezdit v intervalu 7,5 minuty. dscf0331Přičemž mezi Hlavním nádražím ČD a přestupním uzlem V Sadech Pětatřicátníků budou jezdit tramvaje linek 1 a 2 v prokladu, tedy v intervalu cca. 4 minuty. Ostatní trolejbusové linky pojedou v taktu po patnácti minutách. A nově je řešena návaznost trolejbusu číslo 13 na spoje tramvajové linky číslo jedna v zastávce Náměstí Milady Horákové.

Nasazení vozidel na linky

Změny nastanou také v nasazení vozidel na linky. Z linky 16 se na víkendy přesunou kloubové vozy na linku číslo 12, kde budou jezdit v kombinaci s krátkými nízkopodlažními trolejbusy, které zajišťují pomocí dieselagregátu spoje na Letkov. Na tramvajové lince 2 budou jezdit o víkendu sólo vozy v kombinaci s tramvajemi Astra, které v současné době zajišťovaly provoz pouze na lince číslo 1. Linka číslo 1 bude zajištěna sólo vozy. A na nejvytíženější lince 4 zůstanou i nadále soupravy.

Linkové vedení

Prvotní fáze optimalizace se také dotkne linkového vedení trolejbusů, které je v Plzni již po léta zažité a dlouho se neměnilo. Trolejbusová linka číslo 13 bude z Lobez přesměrována na konečnou Doubravka Na Dlouhých. Na konečnou Lobzy místo linky 13 pojede nově zavedená linka 15. Tato nová linka bude vedena v úseku Centrální autobusové nádraží (CAN) – Lobzy. Rád bych poznamenal, že linka 15 před jejím spojením s linkou 13 v počátku devadesátých let zajištovala spojení do Lobez. Prakticky zcela nová bude trasa linky číslo 10. Ta bude v provozu pouze ve špičkách všedních dnů a její trasa bude CAN – Čechurov.

Noční doprava

dscf8976První etapa by se také měla týkat optimalizace provozu noční dopravy. Zde se změny budou týkat jak linkového vedení, tak jízdních řádů. Ve všední dny bude nově zaveden na všech nočních linkách hodinový interval. V noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli bude interval půl hodiny. Linkové vedení přinese změny na linkách N1 a N3 a přibude nová linka N4. Linka N1 pojede nově od Práce do Dobrovského po Klatovské třídě. Dva spoje této linky budou obsluhovat Litice. Novinkou na lince N3 budou dva spoje do další dosud neobsluhované lokality – Červeného Hrádku. Jako linka N4 budou označeny dva spoje do Radčic a Křimic.

Na návrhu celé optimalizace se stále pracuje a proto nelze vyloučit, že některé zde zmiňované změny nakonec neproběhnou, nebo budou vypadat ještě trochu jinak. Jak se změny povedly budeme moci v praxi ohodnotit až po ukončení rekonstrukce tramvajové trati na Karlovarské třídě.

Related Images:

Share

Můžete komentovat