Pro 25 2019

Mauricius – zelený ostrov

Panorama mauricijského hlavního města Port Louis

Panorama mauricijského hlavního města Port Louis, vlevo nejstarší dostihové závodiště na jižní polokouli a druhé nejstarší na světě.

Od 3. 2. 2016 do 14. 2. 2016 jsem navštívil Mauricius.

Mauricius je ostrovní stát v Indickém oceánu asi 900 km východně od Madagaskaru. Tvoří jej stejnojmenný ostrov vulkanického původu o rozloze 1 865 km2 s pobřežím dlouhým 330 km, které je téměř kompletně obklopeno korálovým útesem, ostrov Rodrigues o rozloze 108 km2, vzdálený 560 km severovýchodně od hlavního ostrova a několik menších ostrovů.

Dvě třetiny obyvatel jsou indického původu, zbytek jsou převážně míšenci. Asi 4 % tvoří francouzsky mluvící obyvatelé evropského původu, asi 2 % jsou čínského původu. 48,5 % obyvatel jsou hinduisté, 32,7 % křesťané a 17,3 % muslimové. Přestože oficiálním úředním jazykem je angličtina, zdaleka nejpoužívanějším jazykem je Morisien, kreolský jazyk, který má za základ francouzštinu. Mateřským jazykem je pro 80 % obyvatel, zbytek jej používá jako druhý, dorozumívací jazyk. Dále se na ostrově mluví různými indickými dialekty, francouzsky a čínsky. V médiích dominuje spisovná francouzština. Mauricius je zakreslen na starých arabských mapách a musel být arabským mořeplavcům znám již v 10. století. Jako první Evropané sem pronikli Portugalci. Diego Fernandez Pereira objevil ostrov v roce 1505. Portugalci však stejně jako Arabové ostrov využívali jen občasně k zastávkám na cestě do Indie. Roku 1598 přistáli na ostrově Nizozemci a pojmenovali ho Prins Maurits van Nassaueiland po princi Mořici Oranžském. Založili zde roku 1638 vůbec první stálou základnu. Pak ostrov patřil Francouzům a Angličanům. Od 12. 3. 1968 je to samostatný stát. Počet obyvatel je cca 1 322 000 (r. 2014). Hlavním městem je Port Louis. Letní měsíce trvají od prosince do dubna, kdy se teploty pohybují od 25 do 33 °C. Zima je od května do listopadu s teplotami od 18 do 24 °C. Na centrální plošině je o 5 °C méně. Jezdí se zde vlevo. Nejvyšší hora se jmenuje Piton de la Petite Riviere Noire s výškou 828 m n. m. Ostrovní kuchyně je kosmopolitní, velký důraz se samozřejmě klade na plody moře, ryby a množství chutného ovoce.

V severozápadní části ostrova Mauricius se rozkládá poměrně klidná turistická vesnička Trou aux Biches, kterou obklopuje nádherná laguna. Název Trou aux Biches znamená v překladu „Srnčí doupě“. Celá oblast okolo letoviska je jedinečná a turisticky oblíbená zejména pro nádherné západy slunce. Zde jsem byl ubytován v jednom z hotelů.

Pobřeží je zde lemováno krásnými plážemi tvořenými jemným bílým pískem. Na mnohých doposud nebyly vystavěny žádné hotely, na jiných je dostatek kvalitního ubytování v podobě hotelů a vilek. Celé letovisko Trou aux Biches umožňuje pestrý výběr ubytování všeho druhu. I když je oblast celkově považována za poměrně klidnou, je možné zde o víkendech očekávat větší množství lidí. Kromě hlavní pláže zde najdete ještě řadu dalších, které nejsou tolik vyhlášené, a proto si na nich můžete užívat samoty a romantické západy slunce. Pláž Trou aux Biches je ideální pro lenošení, ale také pro provozování různých sportů. Zdejší vody lákají zejména potápěče a šnorchlisty. Oceán ukrývá korálové útesy, které obývají pestrobarevné rybky a mnoho dalších mořských živočichů. Korály začínají už 15 – 20 metrů od břehu. K pozorování vší té krásy vám tak stačí jen šnorchl, ale pokud byste měli zájem objevit i větší hloubky, můžete si půjčit neopren a potopit se s dýchacím přístrojem. Ti největší odvážlivci si mohou vyzkoušet se projít po mořském dně ve skafandru. Samotná laguna v Trou aux Biches je ideální pro plavání i v době odlivu. Z dalších vodních sportů se nabízí windsurfing, jízda na vodních lyžích či katamaránech. Jednou z velkých atrakcí letoviska Trou aux Biches je akvárium u hlavní cesty Route Royale. Žije v něm okolo 200 druhů ryb, spousta bezobratlých živočichů, mořské houby i korály. Každý návštěvník si tak může pohodlně prohlédnout veškeré bohatství, které Indický oceán nabízí. Akvárium je cca 2 km jižně od Trou aux Biches ve vesnici Pointe aux Piments. Nedaleko Trou aux Biches se nachází 9jamkové golfové hřiště. Letovisko nabízí vše potřebné pro trávení pohodové a ničím nerušené dovolené. K dispozici jsou návštěvníkům kavárny, restaurace i kasino. Pokud by vám zdejší nabídka nepřipadala dostatečná, můžete se vypravit do 8 km vzdáleného většího a rušnějšího letoviska Grand Baie nebo přímo do hlavního města Port Louis, které je ve vzdálenosti 20 kilometrů.

Více se o mém putování dozvíte ve fotoknize ve formátu PDF o 146 stránkách s názvem Mauricius – zelený ostrov 3. 2.-14. 2. 2016

Mauricius měl a neměl železniční dopravu. Poslední železnice byla zrušena v roce 1964. Dodnes je k vidění bývalá nádražní budova. Dopravu zde zajišťuje několik autobusových linek. Těleso železniční dráhy zůstalo zachováno a v roce 2010 vznikla idea vybudovat lehké metro z Port Louis do vnitrozemí (neboli rychlodrážní tramvaj). Základní kámen byl položen 11. 3. 2017. Více zde: http://www.cs-dopravak.cz/zpravy/2019/12/1/na-mauriciu-vyjely-tramvaje a zde: http://www.cs-dopravak.cz/zpravy/2017/12/26/caf-dod-18-tramvaj-pro-mezimstskou-tramvaj-na-mauriciu

K provozu z cestujícími mělo dojít v lednu 2020, ale cestující dostali vánoční dárek a k otevření došlo 22. 12. 2019. Výstavba je rozdělena do třech etap v celkové délce 26 km. Trať povede z hlavního města Port Louis (150 000 obyvatel) do města Curepipe (cca kolem 80 000 obyvatel). První etapa je dlouhá 13 km a vede ze zastávky Port Louis Victoria do zastávky Rose Hill Interchange o délce 12,4 km. Celkem bude na trati 19 zastávek, z toho 17 v úrovni terénu a 2 nadzemní. V provozu bude 18 nízkopodlažních tramvají typu CAF Urbos 100 o délce 45,4 m a šířce 2,65 m. Rozchod kolejí je 1435 mm.

Mapa trati je zde:

Mapa kolejové dopravy na ostrově Mauricius

Mapa kolejové dopravy na ostrově Mauricius

Podívejte se na videa jak to bude vypadat a ze zahájení provozu:

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat