Bře 05 2009

Princezna v Plzni

15T - ForCity

15T - ForCity v Plzni

Do plzeňské tramvajové sítě čas od času zavítá na zkoušky nějaká moderní tramvaj ze Škody Transportation. Jedna, která teď na krátký čas zpestří kardausův kolorit plzeňských ulic bude prototypová tramvaj 15T. Po krátkém zkušebním provozu se už ale na plzeňské koleje nevrátí a přesídlí se do Prahy. Do Plzně bohužel v poslední době tramvajové princezny jen přicházejí a odcházejí, nic většího se tu neděje. Poslední tramvaje, které nebyly modernizací na základě původní dokumentace byly vozy 03T Astra v roce 2000. Možná se Plzeň za nějaký čas dočká a přijde nějaká jiná princezna, která už zůstane na delší dobu.

Tramvaj 05T Vektra

Tramvaj 05T Vektra

Tramvaj dorazila okolo páté hodiny a v půl sedmé již byla pod střechou haly vozovny na Slovanech, kam dojela vlastní silou. Ve vozovně se setká prototyp tramvaje Škoda ForCity s předchůdkyní 05T – Vektra. Oba dva škodovácké prototypy ale již nebudou vozovnu na Slovanech obývat dlouho, mluví se o čase okolo dvou týdnů. Tramvaj ForCity chystá kariéru slavné a populární tramvaje v Praze. Za pár let se stane tramvaj 15T typickou součástí ulic Prahy. Do města má být dodáno 250 vozů tohoto typu. Osud Vektry je nejistý, spekuluje se o odvozu do mateřského závodu, nebo o muzeu Techmania.

Zařízení pro testování profilu namontované na podvozku vozu.

Zařízení pro testování profilu namontované na podvozku vozu.

Před prvním výletem vozu ForCity do města jej ještě čeká technicko bezpečnostní zkouška. Plzeňská síť také musela být prověřena, zdali v ní vozu 15T nebudou dělat problémy nějaké překážky. K testování posloužila speciální úprava na podvozku pracovního vozu T3R.P čísla 175. Na závěr tedy popřejme, ať se vozu 15T daří nejen zaujmout, ale i dobře posloužit.

Related Images:

Share

Můžete komentovat