Lis 22 2017

Auta a socka

Nekonečné kolny v Plzni-Doudlevcích
Foto Zdeněk Kresa

Známe to asi všichni z různých diskusních fór nebo sociálních sítí. Výkřik, rozbilo se mi auto, musel jsem jet sockou, je skoro standardní. Ale položme si otázku: Co je vlastně ta socka?

Kdysi dávno jeden známý ze západní Evropy říkal, že u nich po městě celý den jezdí auty nezaměstnaní, protože je to pro ně určitý druh zabíjení volného času. Sednu do auta, jen otočí klíčkem a jedou, často zbůhdarma kam. A tak v podstatě celý den poskakují v kolonách, parkuji, či přesně řečeno odstaví vozidlo, kam je momentálně napadne, s nadsázkou řečeno třeba i doprostřed křižovatky a tu si zajdou koupit cigára, zaskočí za kamarádkou nebo do herny.

Naopak, pracující lidé nemající času nazbyt, se pěšky odeberou k nejbližší zastávce městské dopravy a odjedou tramvají, či jiným dopravním prostředkem do zaměstnání, míjíce různé kolony nejen na křižovatkách ale i v celých ulicích. V době, když jsem to slyšel tak mi to přišlo docela nadsazené. Přeci jen u nás kolony nebyly tak fatální aby kolabovalo celé město. Známý vykládal, že socky jsou vlastně Ti lidé v autech a to nejen primárně od jejich skutečného sociálního postavení, ale i určitého sociálně vyloučeného myšlení. Ti lidé v autech si totiž neuvědomují, že se všichni právě v autech do města nevejdou. Vzhledem k tomu, že se jedná o lidi, kulantně řečeno jednodušší, tak si to ani uvědomit nemohou. V podstatě se jedná o sociálně vyloučenou skupinu lidí. Ovšem přeci jen trochu jinak sociálně vyloučenou, jak známe z mnohých ghet nepřizpůsobivých.

Vlastně řekl tím to, že veřejná doprava patří společensky uvědomělým lidem, kteří mají v sobě zakotvenou určitou společenskou spoluzodpovědnost za veřejný prostor který sdílí s ostatními, a uvědomují si, že si nemohou jen tak bez nějakého vážného důvodu vzít auto a zabrat další a další prostor jen pro svoji vnitřní potěchu. Naopak ti kteří toto činí, jsou opravdové socky, myslící a upřednostňující výhradně své pudy, navíc s pocitem, že oni mají nárok na vše všichni ostatní jsou nuceni se jim podřídit.

Related Images:

Share

Můžete komentovat