Říj 26 2012

V Jihlavě vyjely do ulic první midibusy

401 vjíždí do obce Pístov

První říjnový den tohoto roku znamenal v jihlavské městské dopravě významnou událost. Vůbec poprvé v její historii vyjely do ulic zbrusu nový midibus. Konkrétně se jednalo o vůz Irisbus Rošero First CNG ev.č. 401. Ale pojďme si celou věc kolem midibusů v Jihlavě shrnout pěkně popořadě.

Dne 29.2.2012 vyhlásil Dopravní podnik města Jihlavy a.s. (DPMJ) výběrové řízení na dodávku 2 kusů midibusů s délkou do 8,5 metru. Z výběrového řízení vzešla jako vítěz slovenská firma Rošero se svým midibusem First. Nyní se na tyto vozy podíváme trošku blíže.

Nejprve by nebylo na škodu uvést rozměry vozidla. Délka činí 8040 mm, šířka 2350 mm a výška 2885 mm. Vůz má na pravé straně dvojici výklopných dveří. První dveře jsou jednokřídlé, zadní pak dvojkřídlé. U zadních dveří se nachází výklopná plošina pro nástup invalidního vozíku. V interiéru je pak pro invalidní vozík vyčleněna znízkopodlažněná plocha, ze které pak stoupá dvojice schodů do uličky mezi sedadly. Na obou stranách karoserie jsou sedadla uspořádána do celkem pěti dvojic na každé straně vozu. U zadních dveří se pak nachází dvojice sklopných sedadel. Vůz je vybaven 6ti stupňovou manuální převodovkou ZF 6S-400 OD. Firma Rošero však nabízí jakožto opční prvek i automatickou převodovku ZF 6AS-400. Obsaditelnsot činí 22 sedících a 10 stojících cestujících. Nad sedadly se na obou stranách nachází polička pro odkládání věcí. Proč v městském midibuse poličky? Jelikož druhý midibus, který zatím nemá využití v pravidelném provozu s cestujícími se používá i pro zájezdovou dopravu. Na závěr doplním, že vůz jezdí na stlačený zemní plyn (CNG) a spotřebu plynu má cca poloviční oproti klasickému autobusu na CNG. To by bylo vše k popisu vozu a nyní se vrátíme ke zprovozňování midibusů.

Oba midibusy dorazily do jihlavské vozovny na Brtnické ulici dne 14.8.2012 a mezi zaměstnanci jihlavského DP vzbudily velký rozruch. Zároveň obdržely evidenční čísla 401 a 402, která se v jihlavské městské dopravě objevují vůbec poprvé. Počínaje tímto datem začal proces zprovozňování vozidel a příprav pro vyjetí do provozu, které bylo původně plánováno na začátek září. Ovšem z důvodu problémů s odbavovacím systémem musel být termín prvního vyjetí nového midibusu posunut. Dopravní podnik musel také vyřešit další problém. Z výroby byl vůz opatřen pouze bočním a zadním transparentem, který podobně jako u jihlavských vozů Citelis 12m CNG je složen z oranžových LED diod. Byla tedy zadána objednávka firmě BUSE Blansko, která dodala dvojici čelních transparentů rovněž s oranžovými LED diodami. Ačkoliv je přední transparent rozměrově podstatně menší než bývá u vozidel městské dopravy zvykem, je díky LED diodám poměrně snadno čitelný. Když se všechny problémy podařilo vyřešit, dopravní podnik oficiálně prohlásil, že poprvé midibus vyjede na linku 1. října 2012 v 5:40 ráno. Jak DPMJ slíbil, tak se také stalo. Dne 1.října se skutečně na lince 7 objevil vůz s evidenčním číslem 401.

Nyní Vám popíšu jak 1. provozní den nového midibusu probíhal z mého pohledu. I když jsem původně měl v plánu jít vyfotit midibus už při prvním odjezdu z Masarykova náměstí v 5:40, nakonec z toho sešlo, takže jsem šel „lovit“ midibus až odpoledne. Před třetí hodinou odpolední jsem přijel na náměstí s tím, že prostě počkám až se midibus objeví a pak se s ním i svezu. Čekat jsem ani nemusel, neboť 401 již stála v autobusové smyčce na Masarykově náměstí a před ní dokonce stál jeden z CNG Citelisů a tak jsem hned pro srovnání vyfotil oba vozy pohromadě. Když jsem udělal pár dalších snímků, šel jsem se podívat na zastávku v kolik vlastně midibus bude odjíždět. K mé radosti odjížděl za pár minut, takže jsem si na něj rovnou počkal. Nutno podotknout, že mezi cestujícími (nejen na lince 7) budil nový midibus zaslouženou pozornost a když midibus najížděl k zastávce, kde nabíral cestující, viděl jsem celou řadu překvapených pohledů a sem tam i pár lidí ukazujících si na novou posilu jihlavského vozového parku. K nástupu jsem nakonec zvolil zadní dvoukřídlé dveře a stoupl si na plošinu pro invalidní vozík. Vzhledem k tomu, že stále ještě doznívala odpolední špička, cestovalo s midibusem poměrně dost lidí. Trošku mě zarazilo, že při zavírání dveří nezní žádné výstražné znamení. Po zavření dveří mě překvapil poměrně velký „odpich“ vozu, ale zároveň i téměř nulová hlučnost. Při rozjezdu do určité chvíle není slyšet vůbec nic. S midibusem jsem se svezl na zastávku „Telečská“, kde jsem vystoupil a pěšky se prošel do nedaleké obce Pístov, kde jsem vyčkal až se bude 401 vracet z Vysoké a Popic a pojede zpět do Jihlavy. Spáchal jsem také jeden snímek v Pístově a poté už jsem se v midibusu za jízdy věnoval focení interiéru i některých dalších detailů uvnitř vozu. Po dojezdu do Jihlavy jsem vystoupil na zastávce Hradební a šel se věnovat dalším činnostem, které už s midibusem nesouvisely.

A jaké jsou plány s midibusy do budoucna? Ten nejdůležitější byl již splněn. Nasazení na linku 7, která obsluhuje přilehlé obce Pístov, Vysoká a Popice. Tamější obyvatelé si však stěžují na malý počet spojů a tak v současné DP Jihlava společně s osadními výbory pracuje na přidání dalších spojů na linku 7. Současné nasazení midibusu je však stále vedeno jako testovací provoz. Jako jistou zajímavost uvedu, že pro jízdu s midibusem je prozatím vyškolen pouze úzký okruh řidičů, kteří se na voze pravidelně střídají. Do budoucna se počítá i s návrhem, že by mohl midibus nahradit na noční službě trolejbus a nasazovat na noční službu kapacitně dostačující vozidlo. Zatím to však není jistá věc, takže se necháme překvapit, jak vše dopadne.

Pokud jste dočetli tento článek až sem, tak Vám gratuluji a zároveň děkuji za čas, který jste čtení mého článku věnovali.

Related Images:

Share

Můžete komentovat