Zář 11 2011

Linec, nová tramvajová trať

Směr Doblerholz ...

Před měsícem, v sobotu 13. srpna byla v rakouském Linci otevřena nová tramvajová trať přesahující hranice města. Vede od Hlavního nádraží jihozápadním směrem na konečnou Doblerholz, u které je zbrusu nová vozovna. Zároveň došlo k  nasazení nejmodernějších vozů na prodlouženou linku 3.

Trať je dlouhá 5,3 kilometry, z čehož je 1,3 v tunelu. Po opuštění tunelu koleje prochází obytnou čtvrtí a dostávají se do středu silniční výpadovky, kudy po vlastním tělese mezi obchody, sklady i domy vedou na konečnou Doblerholz. Ta se nachází za hranicí Lince na katastru města Leonding. 8 nových zastávek je projeto za 12 minut. Průměrná vzdálenost mezi zastávkami je 589 metrů, průměrná cestovní rychlost 26,5 km/h. Rozchod zde i celém městě je 900 mm.

Trať si vyžádala nasazení sedmi nových tramvají. Vyjely nové vozy Bombardier Flexity Outlook nejnovější generace ve čtyřicet metrů dlouhém provedení. Spolu s dříve 33 objednanými Cityrunnery  nahradí zbývajících 16 vysokopodlažních tramvají typu M10 z osmdesátých let. V roce 2014 by každá tramvaj v Linci měla být nízkopodlažní. 14 nových tramvají bylo umístěno v nové vozovně s šesti kolejemi.

Přes 5 kilometrů, 12 minut a 8 zastávek.

Oblast dříve obsluhovaly autobusové linky 14 a 15. Jedna linka vedla do dvou třetin trati, další až za konečnou. Obě měly interval půl hodiny. V úseku blíž centru nabízely společně čtvrthodinový interval. Tramvaj nyní v celé délce 10 minut. Trať stála 140 milionů Euro, (cca 3,5 miliardy korun). Zajímavé, že město Linec nemá s touto investicí nic společného. Trať byla postavena na podnět spolkové země Dolní Rakousy. Tedy jakýsi „kraj“ zaplatil 80% ceny, 20% dodalo město Leonding, na jehož území trať vede. Stavělo se od roku 2009 a jedná se zatím o první etapu. V roce 2015 by se měla trať větvit a dosáhnout do obcí Traun a Pasching. Ještě později mají tramvaje jezdit až do Nettingsdorfu.

Tramvajová síť v Linci se rozvíjí. V současné době má 26,4 km tratí. V roce 2004 byly tři stanice s dvěma kilometry v centru převedeny pod zem. O rok později bylo zprovozněno prodloužení z Hillerstraße do nového sídliště Solar City (2,3 km). Odsud má být v budoucnu trať rozšířena ve dvou etapách ještě o tři kilometry. Nikdo netuší, kdy nakonec bude jaká z těchto tratí postavena, ale jak v Solar City tak v Doblerholz již ze smyčky trčí připravené koleje kamsi „do nikam“. Videem se projedeme po nové trati. Podívejte se také na mapu. Existující tratě jsou červeně, plánované modře. Jedna současná trať na mapě však chybí. Zvládnete jí najít bez použití jiné mapy?

Related Images:

Share

Můžete komentovat