Srp 12 2011

Designové koncepty firmy Alstom – vozidla hromadné dopravy nemusí být neoslnivá nuda

V následujícím článku si představíme čtyři designové koncepty pro vozidla společnosti Alstom. Loop train-tram, Tramspiral, Double decker tram a interiérový koncept zvaný Cover. Jednu věc ale musíme připustit hned na začátku. Koncepty designu byly vytvářeny pouze s cílem co nejzajímavějšího vzhledového pojetí, tudíž by na cestě do praxe musely pravděpodobně doznat značných úprav.
Tramspiral – stylová tramvaj budoucnosti

Sjednotit interiér a exteriér vozu se snažil mladý španělský designér Rodolfo Ciudad Witzel, který navrhl v roce 2009 tramvaj s názvem Tramspiral. Jak napovídá název a vlastně i první pohled na obrázek, hlavním motivem celého designového konceptu je spirála. Interiér je navržen rozličně. Některé články se zaměřují hlavně na pohodlí a i výhled cestujících, jiné články jsou stylizovány pro přepravu v dopravní špičce. Právě u tohoto konceptu se nám nejvíc nabízí otázka. Kam dáme pohon tramvaje, kde bude mít kola a kudy povede kabeláž? To bohužel neví ani sám autor, který otázku konstrukce prototypu neřešil.

Cover – kupé ve vlaku jak se vám nesnilo

Designérka Shirin Taghavi je autorkou dalšího zajímavého konceptu pro Alstom. Jedná se o interiér dálkového vlaku. Oddíly pro cestující mají nejen výhled z okna, ale celá stěna a strop má zabudovanou LED technologii, a tak může nabídnout různé projekce. Podíváte se ve vlaku na film, nebo necháte celou stěnu Vašeho oddílu zahalit do nějaké zajímavé textury, která dodá vaší cestě atmosféru? V takovém vlaku by to mělo být na Vás.

Loop train-tram – s přírodou splývající extravagance

Housenka, nebo larva, tak se dá přezdívat designovému konceptu Alexe Nadala. Loop train-tram je koncept tříčlánkové tramvaje budoucnosti od Alstomu z roku 2011. Velkou zajímavostí interiér, který se přizpůsobuje poptávce. Když je dopravní špička, zmizí totiž sedačky v krajních článcích (prostřední článek má sedadla napevno) a na jejich místě se objeví madla pro stojící cestující. Ačkoliv by se Vám na první pohled mohlo zdát, že dominujícími kruhy mají cestující vstoupit do tohoto vozidla není to pravda. Kulatě prosklena jsou okna a dveře se nacházejí v prosklených „štěrbinách“ mezi nimy. Více Vám napoví krátké video.

Dvoupatrová tramvaj – možná budoucnost Stockholmu

Soutěž o nejlepší designový koncept nové tramvaje pro město Stockholm vyhrál v roce 2010 zajímavý koncept dvoupatrové, dvoučlánkové tramvaje napájené ze třetí, prostřední kolejnice. Autory vítězného návrhu jsou Vanessa Sattele, Patrik Pettersson a Fredrik Nilsson. Tramvaj je nízkopodlažní, má prosklenou střechu a zajímavostí jsou vstupní dveře i v horním patře. Ty jsou zde pro více frekventované zastávky, které by mohly být dvoupatrové. Kam chtějí autoři designu umístit některé komponenty, které umožní vozítku pohyb vlastní silou zůstává otázkou, ale k realizaci má tento projekt ze všech zmiňovaných asi nejblíže.

Galerie článku:

Related Images:

Share

Můžete komentovat