Čvc 18 2011

Jihlava zahájila provoz autobusů na CNG

Citelis 12m CNG č. 216 u dílen DP

Citelis 12m CNG č. 216 u dílen DP

Dne 1.7.2011 byl v Jihlavě oficiálně zahájen provoz 4 nových autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Autobusy jsou typu Irisbus Citelis 12m CNG a byli vyrobený ve Vysokém Mýtě. Oproti svým starším dieselovým bráškům, kteří byli do Jihlavy dodány v letech 2006 (12 kusů, vyrobeny ve Francii) a 2008 (2 kusy, vyrobeny vItálii) mají kromě pohonu i celou řadu dalších odlišností. Asi tou nejvýraznější je inovované zadní čelo, které oproti původnímu zadnímu čelu velmi omládlo.  Největší novinkou je nově vyřešené otevírání poklopů, které již není jednodílné ( zadní čelo+zadní část bočnic) ale trojdílné ( zadní čelo a každá bočnice zvlášť). Další výraznou změnou je úbytek zadních lamp pod poklopem motoru.  Z původních 6ti oddělených žárovkových světlometů  se jejich počet snížil na 4 světlomety, které ovšem jsou již složeny z LED diod. Další změnou a úplnou novinkou jsou v jihlavském provozu oranžové transparenty BUSE, složené už pouze z LED diod a nikoli z kombinace DOT-LED. Tolik k těm nejvýraznějším změnám.

Plynové Citelisy dojely do Jihlavy ve dnech 16-17.6.2011. Nejdříve to byly vozy ev.č. 215 a 217 a den na to následovali vozy ev.č. 216 a 218. Již před dodáním si Dopravní podnik vytyčil datum 1.7. jako den, kdy poprvé CNG autobusy oficiálně zasáhnou do provozu a nutno podotknout, že se jejich záměr vydařil, i když už to vypadalo, že se vše nestihne nachystat. Hlavním aspektem bylo dokončení plnící stanice CNG, jejíž výstavba začala začátkem května. Vše proběhlo podle plánu, ovšem pak se objevil problém s dodáním plnícího stojanu a ten byl nakonec dodán až 30.6. A tak mohli 1.7.2011 zbrusu nové CNG autobusy vyjet na své linky. Ovšem 1. den prázdnin nebyl prvním dnem provozu plynových autobusů. Již 22.6.2011 vyjeli první 2 vozy ev.č. 215 a 216 na linky a tak si u cestujících odbyli svou premiéru. O den později jim na linkách dělali společnost i zbylé dva vozy č. 217 a 218. Třetí den už se na lince objevila pouze 217. Účelem tohoto nasazení bylo spotřebování plynu, který byl naplněn z výroby.

Tohoto překvapivého nasazení do provozu jsem patřičně využil, abych porovnal jízdu s CNG Citelisem oproti starším „nafťákům“. Již po nástupu do vozu mě prásklo do očí nové barevné řešení některých prvků interiéru, které je oproti “ krémové kam se podíváš“ v dieselových Citelisech vítanou změnou. Po tichounkém zavření dveří ( když pominu výstražné znamení) následoval ještě tišší rozjezd a musím říct, že chvílemi jsem měl doopravdy problém rozeznat zvuk motoru od zvuků z ulice a z vozu. Co se týče zrychlení vozu, tak jsem opět jen nevěřícně zíral jak jsou tahle vozítka živá. Pravda po 5ti letech provozu už naftový Citelis není co bývával, ale i tak jsem byl z plynových vozů nadšen. Další věc, která mě nesmírně potěšila je neskutečné ticho i na „kočičích hlavách“ a některých asfaltových cestách, které mnohdy připomínají spíše polňačku.

A co říci závěrem? Snad jen těmto “ čtyřem statečným“ a jejím 6ti dalším bráškům, kteří jsou objednáni na příští rok popřát mnoho šťastných kilometrů bez nehod, hodně spokojených cestujících a dlouhé roky provozu.

Related Images:

Share

Můžete komentovat