Čvn 27 2011

Volčansk, tramvaje v tajze

Tajga

Volčanská tramvaj v tajze

Za sedmero horami a sedmero řekami, na 3 tisícovky kilometrů východně od Ostravy, najdeme v hluboké tajze městečko nebo spíš vesnici Volčansk. Dnes desetitisícové sídlo má dvě části, které spojuje jednokolejná tramvajová trať. Jedná se počtem obyvatel o nejmenší sídlo s tramvají v běžném provozu (ukrajinské Moločno s kratší linkou je účelovým rekreačním provozem).

Tramvaje na klasickém ruském rozchodu 1520 mm vyjely poprvé do ulic na lesní cesty na Silvestra 31.12.1951. Samotná trať je přes 8 km dlouhá. Od roku 1953 do 22.4.1965 existovala ještě spojovací 12 km dlouhá meziměstská trať do města Karpinsk jižně od Volčansku. V samotném Karpinsku, kde existovala okružní městská tramvaj, tramvaje dojezdily 1.11.1994, ve Volčansku však jezdí dodnes. Do roku 1994 existovala také druhá volčanská tramvajová trať, dlouhá přes 4 km, která pokračovala za dnešní vozovnu jihovýchodním směrem k dolům.

V současné době je celá síť jednokolejná, poslední výhybna uprostřed trati je mimo provoz, takže lze na trať poslat údajně pouze jednu tramvaj. Místní dopravní podnik disponuje v současnosti 5 tramvajemi, počínaje typickými ruskými KTM 5, až po nejmodernější 71-619 (KTM-19). Všechny tramvaje jsou vybaveny lyrovými sběrači proudu s ohledem na katastrofální vrchní vedení. I koleje jsou v zoufalém stavu, na opravy nezbývají finance a současný stav odráží dlouhodobé podceňování údržby. Dnes tramvaje jezdí v hodinovém intervalu, v celou hodinu vždy od depa, v půl pak vždy z druhé konečné. Tramvajový provoz, který má přezdívku Rossel, je mezi lidmi velmi oblíbený. Vzhledem k ekonomickým záminkám a skutečnému neutěšenému stavu infrastruktury se však může přihodit, že rok 2011 je pro zdejší tramvaj rokem posledním.

Odkazy

Related Images:

Share

Můžete komentovat