Úno 17 2019

Žižkov nákladové nádraží. Přežije?

Nákladové nádraží Žižkov v roce 2010

Je všeobecně známo, že nákladové nádraží v Praze na Žižkově skončilo. Jediné, co se zachránilo, je unikátní budova, kterou se podařilo zachránit před demolicí prohlášením jako technickou památku.

Vše ostatní však mělo zmizet, včetně tratě z Malešic. A už také mizí. Koleje kolem budovy se trhají a pozemek se připravuje na výstavbu developerského projektu. Investor ale nevěděl, jak využít historickou budovu, která se mu do jeho plánů nehodí. A tak budova přešla do majetku města, a to teď přemýšlí, co s ní? Momentálně se tam pořádají kulturní akce. To ale jen v malé části budovy. Co ale se zbytkem? Město si uvědomilo, že jediný smysluplný význam má ten původní, pro který byla postavena. To ale znamená nezrušit trať z Malešic. V současné době si Praha nechává vypracovat studie, jestli by vůbec byl zájem o železniční dopravu na Žižkov.

V tom je ale kámen úrazu. Všechny velké obchodní řetězce, mající provozovny v centru, které by mohly mít teoretický zájem na skladu v centru napojeném na železnici, mají logistiku vyřešenou vlastními sklady v okolí Prahy využívající výhradně silniční dopravu. Pro vozbu stavebních materiálů pro výstavbu v centru budova není uzpůsobena. Na to by bylo třeba kolejí mimo budovu, ale ty všechny budou zlikvidovány. Praha se snaží najít nějakého speditéra, kterému by se hodil konsignační sklad v centru. To má ale jeden háček. Takový speditér by potřeboval rozvážet zboží kamiony po okolí Prahy do skladů obchodních řetězců. V tom mu ale brání zákaz kamionů do centra (bezpochyby správný) a rozvážet velké množství zboží dodávkami není ekonomicky schůdné.

Nádraží v roce 2010

Zbývá tak možná jediná možnost, a tou jsou Vietnamci. Vietnamští obchodníci mají velké množství krámků v centru a centrální sklad v centru Prahy by se jim jistě hodil. Většinu svého zboží dováží z Asie kontejnery, které se z přístavů vozí vlakem do kontejnerových překladišť v Mělníce a Uhříněvsi. Tam se překládají na kamiony a rozváží po jednotlivých skladech, odkud se pak zboží rozváží dodávkami do centra. Vietnamci jsou velmi dobře centrálně organizováni, a kdyby se Praze podařilo se s nimi domluvit a nákladové nádraží jim pronajmout, mohli by snadno kontejnery vlakem vozit až do centra a tam překládat zboží rovnou bez kamionové složky.

Stav kolejiště k polovině února 2019. Červeně jsou vyznačeny nesjízdné koleje. Pro čitelné zobrazení nutno rozkliknout. (zdroj SŽDC)

Jak to nakonec dopadne, je zatím ve hvězdách, ale už jen snaha trať z Malešic nerušit je jistě pozitivní. Už jen proto, že by se mohla oprášit odmítnutá možnost vést na Žižkov osobní předměstskou železniční linku.

Related Images:

Share

Můžete komentovat