Zář 07 2010

Cyklistika versus cyclistika

Funkční cyklotrasa v Plzni

Asi se těžko najde někdo, kdo by nevěděl, co je jízdní kolo (po slovensky bicykel). Také se asi nenajde nikdo, kdo by aspoň vzdáleně netušil, co je cyklistika. Tak, jak se tyto pojmy čím dál více stávají samozřejmostí, dostává se do našeho jazyka postupně další nový výraz a tím je cyclistika, která se provozuje na cycle. Že jste o tom nikdy neslyšeli? Tak už jen proto si musíte přečíst tento článek 🙂

Popsat cyklistiku je opravdu jednoduché. V některých částech naší vlasti je ježdění na kole natolik běžné, že počet cyklistů se téměř blíží počtu aut. Na kole se jezdí do práce, za zábavou nebo jen tak. Je to přirozené a normální. Díky využívání kol je běžné, že v cyklistických krajích najdeme před kedejakým obchodem „kolostav“ k odstavení svého dopravního prostředku, nemálo cest se postupem času přeměnilo v přirozené cyklostezky, ale i v běžném provozu je v těchto krajích cyklista většinou vnímán jako rovnocenný partner.

Existují ale kraje, kde jízda na kole již tak běžná není. Tam to cyklista vskutku nemá jednoduché, jednoduše proto, že je často výraznou minoritou v provozu. Zde však začíná problém, který lze téměř přirovnat k filosofické otázce, co bylo dříve, zda slepice nebo vejce a jak to zařídit aby slepic bylo co nejvíc. V podstatě jde o to, že si cyklisté přejí, aby bylo na ně více hleděno, ale ono na ně více hleděno být v podstatě nemůže, protože jich je tak malé množství, že se většina opatření v podstatě nevyplácí.

Foto Miroslav Vyka

Cyklostezka Prostějov - Kostelec na Hané si na nezájem nemůže stěžovat

Aby však „bylo co dělat“, zrodila se cyclistika [čti, jak psáno]. Cyclistika je umělá politická podpora cyklodopravy úzké skupinky lidí, kteří si vydupávají řešení vhodné jen ze svého pohledu. Důvod může být buď zviditelnění nebo nutkavá touha něco dělat. Mnozí si po přečtení předchozího textu určitě vybaví výstavbu a stříhání pásek při otevírání různých cyclostezek, cyclopruhů a cyclocenter. Sem tam se po takových stavbách i nějaký politik před zraky kamer projede. Na cycle samozřejmě [samozřejmě čti jak psáno – cycle :-)]. Ovšem jakmile zhasnou kamery a metaři odklidí smetí po pouličním rautu, cyclozařízení osiří. Jak je rok dlouhý, cyklistu na kole zde nespatříte.

Foto Michal Skala

Cyclostezka v Praze včetně tunelu a křižovatky. Chybí jen semafory a hlavně cyklisté

Jak cyklostezky vznikají v podstatě spontánně v místě potřeby a spotřeby, tudíž levně z existujících cest, cyclostezky vznikají zpravidla tam, kde budou nejlépe vidět. Finance také většinou nejsou problémem, protože je zaplatí „Brusel“. V současné době jsou například velmi módní cyclostezky po tělesech zrušených tratí, kde se vždy argumentuje tím, jak zbytečná a nepotřebná železnice byla nahrazena moderní stavbou. To, že realizace moderní stavby spolyká často obnos, který by postačoval k plnému financování železniční dopravy po několik desetiletí, se neřeší. To vidět není. Stejně se neřeší, že kromě zahajovacího ceremoniálu a náhodných zvědavců, na trase nepotkáte živáčka.

Foto Vašek Kříž

Aktivistická cyclojízda městem, demonstrující masový zájem o jízdu na kole

Představa, že zde bude působit dopravní indukce, obdobně jako u automobilové dopravy, je lichá. Jak již bylo řečeno, cyclozařízení se staví výhradně tam, kde je na ně viděno. Obec může na cyclozařízení demonstrovat, jak podporuje nejen automobilovou dopravu, ale i dopravu alternativní. U stříhané pásky se kromě kravat budou na kameru také ukazovat dredy. Bude se klást důraz na vykomunikovaný konsenzus meetingem, bude se ukazovat, jak každý obyvatel městečka bude moci svým automobilem zajet na parkoviště do nově zrekonstruovaného parku a pak krásnou rekreační jízdou na cycle zajet po nové cyclostezce nakoupit do Kauflandu levné uzeniny ze soji … Kolik se takových lidí ve skutečnosti najde, nechť si každý odpoví sám.

Related Images:

Share

Můžete komentovat