Úno 04 2011

Nesmyslné utrácení peněz z Operačního programu doprava

Říká se, že je krize, že nejsou peníze na dopravní infrastrukturu, zdravotnictví, vlastně vůbec na nic. Říká se, že je nemá stát ani soukromá sféra. A šetřit se musí i v Evropské unii.

Přesto jsem v posledních dnech narazil na tři případy, kdy zůstává rozum stát a já vůbec nechápu, proč jsou peníze tam, kde chybí, rozhazovány za reklamu.

O kvalitě, potřebnosti, smyslu a významu přílivu financí do dopravní infrastruktury bychom mohli velmi dlouho diskutovat. Jistě bychom našli příkladů víc než dost,  kde by se peníze ze státního rozpočtu nebo Evropské unie daly využít lépe, než třeba na protihlukové zdi. Přesto jsou doslova vyhazovány oknem za ještě nesmyslnější věci.

Opakovaně jsem slyšel v rádiu – konkrétně ve vysílání Frekvence 1, reklamu na Operační program doprava (OPD), kde nám je vnucována myšlenka, že jen a jen díky OPD budeme mezi Planou u Mariánských Lázní a Chebem jezdit vlakem rychleji a bezpečněji (doslova „OPD-lépe se nám pojede„) . Že by tím někdo chtěl omluvit léta trvající nepohodlné cestování mezi Plzní a Chebem, které už většinu cestujících z vlaků vyhnalo do aut? Ví Evropská unie, za co jsou „její“ peníze u nás utráceny?

Další dva příklady jsou mimo oblast dopravy. Proto je sem nedávám a můžete si o nich přečíst na mém blogu.

Něco je tu špatně.

Related Images:

Share

Můžete komentovat