Led 03 2011

Vzpomínka na železniční trať Přibyslav – Sázava

Zbytky kolejí na Vysočině.

Přes deset kilometrů dlouhá trať údolím Sázavy je již minulostí. V roce 2007 ji společnost, která ji vlastnila, nechala vytrhat. V letech před tím se tam Klub přátel kolejových vozidel pořádal nostalgické jízdy. Okolním obcím se nepodařilo trať zachránit. Na bývalém tělese se již s pomocí fondů EU staví cyklostezka.

Trať byla v roce 1955 nahrazena tehdy vybudovanou novou dvoukolejnou tratí Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou. V Sázavě se usídlilo železniční vojsko, které starou trať využívalo. Po jeho zrušení v devadesátých letech dráha na čas osiřela. Objekt železničního vojska a trať se stala majetkem firmy SaZ s.r.o. Ta nakonec trať neudržovala a po letech nostalgických jízd jí nechala zrušit.

Na trať mám ze skautských táborů mnoho pěkných vzpomínek. Chůze po trati a napjaté poslouchání, zda nejede vlak, bylo doprovázeno jistou mírou příjemné nervozity. Nostalgické jízdy se nadšenci často snažili vylepšit nějakým bonusem. A tak jsem si jako malý kluk na táboře zahrál na indiána přepadajícího železného oře na divokém západě. Malé skauty přestrojené za indiány si ve skutečnosti objednal Klub přátel kolejových vozidel. Samotný tento úžasný zážitek byl pro mě odměnou a k tomu jsme dostali za odměnu vlastní jízdu po celé trati a nahlédnutí do areálu bývalého železničního vojska v Sázavě.

Železný oř supí zatáčkou a cestující netuší, že za několik okamžiků budou přepadeni indiány.

Vytrhat koleje by asi stálo mnoho a jejich samotný prodej do starého železa by asi firmě více peněz nepřinesl. Výstavba cyklostezky bude stát desítky milionů korun. Stačilo jen zařídit, aby byla výstavba vybrána do projektů spolufinancovaných EU, a firma SaZ s.r.o. se mohla těšit za peníze za pozemky. Takže na tom někdo vydělal, ale region ani lidé to nebyli.

Firmě trať překážela a za možná podivuhodných okolností vydělala na její likvidaci. Ještě to se dá pochopit. Jenže stále více mi připadá, že o to samé usiluje i SŽDC, která má za úkol spravovat a rozvíjet železniční síť pro potřeby dopravců a cestujících. Některé signály však nasvědčují tomu, že naopak chce železniční dopravce vyštvat a zároveň dostávat za údržbu tratí stále stejné peníze od státu, ale přitom se o ně nemuset starat.

Starý most přes Sázavu byl stržen. Za miliony postavíme nový pro cyklostezku.

To vše pod zástěrou rušení „prodělečných“ tratí, jejichž údržba stojí údajně „desítky milionů korun“. Přitom místní znalci často tvrdí, že údržba se zanedbává. SŽDC pravděpodobně provádí více výluk než je třeba a tím komplikuje život dopravcům a odrazuje cestující. Nákladní dopravce má domluvenou přepravu, ale SŽDC jej kvůli výluce nepustí na trať, i když to je její povinnost. Zimní údržba se zanedbává. Vyskytují se případy lenosti odklidit z trati sníh či rozmístit zásněžky. Například v Libereckém kraji správa snížila bezdůvodně rychlost na přejezdech a následná zpoždění narušila důvěru cestujících v páteř veřejné dopravy v kraji. Kousek od staré zrušené trati v údolí Sázavy je hlavní dvoukolejná trať, které prý chce SŽDC demontovat druhou kolej. Abychom nazývali věci pravými jmény, bude časem možná třeba organizaci přejmenovat podle jejího cíle – Správa likvidace ŽDC.

Myslíte, že by si SŽDC zasloužila přejmenování na Správu likvidace ŽDC?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...

Aktuální fotky i ty historické ukrývá tato galerie. A tady si můžete stáhnout mapu tratě do Google earth.


Related Images:

Share

Můžete komentovat