Kvě 08 2010

Vysokorychlostní trať LGV Rhin-Rhone – projekt evropského rozměru

Vysokorychlostní vlaky TGV

Vysokorychlostní vlaky TGV

Již 11. prosince 2011 bude otevřena první část vysokorychlostní tratě LGV Rhin-Rhone (Branche Est), která přispěje k dalšímu propojení Francie s Evropou. Trať také získala finanční podporu ze Švýcarska a byl vybrána ze strany evropské komise jako „prioritní“ v rámci evropské železniční sítě. Celkové náklady na výstavbu jsou odhadovány cena přes 3 mld. €.

Díky této trati vznikne užší hospodářská spolupráce v regionu mezi Rýnem a Rhonou s napojením na země Beneluxu a usnadní jejich propojení s městskými a hospodářskými centry v Německu, včetně regionů soustředěných kolem měst Freiburg, Karlsruhe, Stuttgart a Frankfurt, a také ve Středomoří. Jedním z charakteristických rysů oblasti mezi Rýnem a Rhonou je rozložení sídel, které tvoří především města od sebe vzdálená několik desítek kilometrů s průměrnou velikostí od 100 do 300 tisíc obyvatel. V oblasti mezi Rýnem a Rhonou žije více než 2 miliony obyvatel a je zde asi 1,1 milionu pracovních míst. Vysokorychlostní trať LGV Rhin-Rhone nabídne nové příležitosti pro rozvoj tohoto území.

Východní část LGV Rhin-Rhone bude spojovat města Dijon a Mulhouse – délka trati LGV bude 190 km mezi Genlis (Côte d’Or) a LUTTERBACH (Haut-Rhin), kde bude napojena na stávající síť. V první fáze bude uvedeno do provozu 140 km tratě mezi Villers-les-Pots (Côte d’Or) a Petit-Croix (Belfort). Trať bude tvořena 160 mosty , 13 viadukty a 2 tunely. Stavba umožní provoz souprav TGV na max. rychlost 350 km/h, ale na počátku se počítá s provozem na 320 km/h.

LGV Rhin-Rhone mapa

LGV Rhin-Rhone(Branche Est)

Zahrnuje také zlepšení dopravního spojení železničního uzlu Perrigny v Dijonu, a vytvoření dvou nových stanic:
Gare de Besançon Franche-Comte (TGV Auxon):
Tato nová stanice, částečně pod úrovní terénu bude od prosince 2011 poskytovat pohodlné spojení mezi TGV a TER stanici Besancon-Viotte s tratí Devecey, které jsou taktéž rekonstruovány.

Gare de Besaçon TGV

Gare de Besaçon TGV

Gare de Belfort-Montbéliard TGV Meroux Moval (Belfort):
Nachází se v centru městské oblasti Belfort-Montbéliard, tato nová stanice je navržena nejen pro přepravu cetujících po železnici ale bude zde vytvořen autobusový terminál dále P+R(Park and ride) sytém a také B+P(Bike and ride) systém.

Gare de Belfort-montbeliard TGV

Gare de Belfort-Montbeliard TGV

Dojde k výraznému snížení časů mezi relacemi

  • Dijon – Mulhouse 1h05 (z původních 2h25)
  • Dijon – Belfort 0h50 (2h00)
  • Dijon – Bale 1h25 (3h10)

Related Images:

Share

Můžete komentovat