Led 18 2010

Železnice kolabuje, protože sloni stůňou !

Městští sloni na Masarykově nádraží v Praze

Městští sloni na Masarykově nádraží v Praze

Uplynulý týden přinesl celou řadu zajímavých událostí a zpráv, vypovídajících o stavu české železnice, kdo a odkud řídí České dráhy a za co byly utraceny miliardy.

Předně zase přišel po dlouhé době nečekaně v zimě sníh. Jenže tento největší nepřítel socialismu a kdysi železnice jako ocelové páteře národního hospodářství zmutoval a jal se velmi rafinovaně ohrožovat rodící se kapitalismus na železnici. Útočí zcela bezhlavě na to nejcennější, co česká železnice má. Především na téměř pozlacené páteřní koridorové tratě, kde nenechá elektrickým ohřevům, aby se zapínaly a ohřály výhybky, a nejdražší elektrické motorové jednotky City Elefanty – jinak městské slony, kterým je jedno, že jeden stojí 220 miliónů korun, a přesto po vdechnutí sněhu stůňou a odmítají jezdit. Medicína se na ně ještě nenašla, ale s vrozenými vadami se rodí další. Zatímco v době, kterou jsem tak neměl rád, si náčelníci stanic a lokomotivních dep rvali vlasy a škrtali po dvacetikoruně prémie za každý zpožděný vlak, České dráhy a.s.(CD) a podobně i Správa železniční dopravní cesty s.o. (SŽDC) namísto řešení zcela zásadních selhání uvnitř i ve vzájemném vztahu, jehož výsledkem je stále více nefunkční kolejová dopravní cesta, přijaly princip kolektivní neodpovědnosti za nic, obrňujíce se vinou vnějšího nepřítele, tak jako jím byl dřív za hranicemi číhající imperialista.

To, že vlaky osobní dopravy podle jednotlivých kategorií nabraly na začátku minulého týdne a zejména 11.ledna taková zpoždění, že ve výkazech dispečerů se objevovala procenta plnění jízdního řádu v rozsahu 23 – 69 %, v konečném důsledku představující kolaps železniční dopravy po celé republice, je náležitě a barvitě tiskovými mluvčími vysvětlenou sněhovou kalamitou. Upřímně se baví výpravčí z hlavní koridorové trati, který si po denní směně večer udělal grog a pustil televizní zprávy. Jen tak mimochodem za celý den naběhal mezi zhlavími po stanici ve sněhu více než 10 kilometrů díky nefungujícím ohřevům výhybek, aby mohly projet vlaky hodiny se z obou stran štosující před jeho stanicí. V noci se mu pak zdá o fungujících vertikálách ČD, segmentaci činností a zejména o outsourcingovaných vymetačích sněhu, až teprve kalamita přijde. Upřímně řečeno, mnohatunovému kolosu na kolejích ten sníh až tolik nepřekáží a bývaly doby, kdy železnice fungovala a silnice stála.

Tiskovým mluvčím na železnici není co závidět, ale naštěstí pro ně jsou otrlí a naučili se nečervenat. Bude-li to tak ale pokračovat dál, mohou už s klidným svědomím (určitě nejsou křesťané) vytáhnout nějakou pohádku od Boženy Němcové nebo lépe od někoho jiného, ale o mašinkách, po kterých tímto přístupem odpovědných za osobní dopravu zanedlouho nikdo neštěkne. Každopádně nikdo za nic nemůže, vše je v nejlepším pořádku. Jen ty výhybky zamrzly a vlaky před nimi stály. Ke zmutovanému sněhu, když už ho odvanuli, se totiž přidal i zmutovaný mráz a vybral si, neřád jeden, nejfrekventovanější a nejdůležitější chloubu našich železnic, samotnou páteřní trať Praha – Česká Třebová.

České tiskové kanceláři a jejím prostřednictvím médiím poskytl tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský vysvětlení, proč je v Praze kvůli závadám odstaveno 19 z celkem 49 elektrických vlaků. Následkem toho byly úplně rušeny spoje Praha – Český Brod a na všechny strany, kam elektrické jednotky jezdí, došlo v uplynulém týdnu k výraznému zkracování vlaků a omezení kapacity. V drtivé většině se jedná o „nemoc“ elektrických jednotek řady 471 City Elefant, jinak vlajkovou loď české příměstské dopravy. V rámci sdělení tiskového mluvčího je dobrou zprávou, že na odstraňování závad spolupracuje výrobce. City Elefanty byly vyvinuty před 13ti lety a za tu dobu má určitě se závadami a nedostatky, se kterými vozidla dodává, nejlepší zkušenosti. Tisková zpráva ale začíná „elektrické vlaky mají problém z důvodu jemného sněhu“, takže jsme zase u toho „prevíta“, co to zavinil, a vše je v pořádku.

Přiznám se, že jsem v uplynulém týdnu pátral s Jaromírem Duškem pod vlajkou Svazu odborářů služeb a dopravy po ztracených miliardách státu a našly se. Opět díky tiskovému mluvčímu! V účetní závěrce Českých drah za rok 2008 je mimořádný výnos přes 8,2 miliardy Kč, zřejmě zbytek prostředků za „prodej infrastruktury“ od SŽDC a vedle toho existují usnesení představenstva i dozorčí rady Českých drah ze závěru roku 2008, kterými byl posvěcen blíže neurčený nákup směnek ČEZu. Nabízela se otázka, zda ČD nějaké směnky ČEZu nemají a nebylo by na tom nic špatného. Jeden tiskový mluvčí jeden den večer jednomu novináři tuto možnost připustil, ale že si to musí ověřit. A když se zeptal, nebyla to v žádném případě pravda, ale vznikla další dobrá zpráva. ČD totiž téměř vše investovaly do vozového parku. Pokud dáme dohromady údaje z podnikatelského plánu ČD na rok 2009, kde jsou prezentovány plány na modernizaci a nákup vozidel, které počítaly s vlastními zdroji, prostředky EUROFIMY na základě státní záruky, úvěry, operativními nebo finančními leasingy a dalšími dotacemi, vychází hodně přes 10 miliard, které byly v roce 2009 investovány do nového vozového parku. Na českých kolejích však nová vozidla v takovém objemu nejsou vidět, zvláště když jsou vlaky rušeny a někde i nahrazovány kvůli poruše autobusy. Z mého stupně poznání vyplývá, že ta vozidla, co stačili čeští výrobci za tolik peněz v rámci omezené výrobní kapacity v tak krátké době dodat, čekají tajně v halách a depech po celé republice. Z toho nové jednotky City Elefanty až sejde sníh. Pořád ale dost zbývá, a tak něco nového vozového parku je zřejmě ukryto v zahraničí. Až to všechno vyjede, to budeme koukat…

A konečně poslední zpráva, kterou přinesl článkem „Kde se scházejí mocní“ týdeník Ekonom. Zmíněný článek pojednává o lidech, kteří hýbou touto zemí a tvoří neveřejná společenství, v nichž diskutují o obchodech. Kromě toho spolu vytvářejí i neviditelné sociální sítě, o něž se lze opřít v byznysu, politice i osobním životě.

Za zmínku stojí prezentované schůzky „mocných“ v rezidenci Appia na malostranském Jánském vršku ve Šporkově ulici, kde vzniklo neoficiální občanské sdružení Appia, jehož otcem zakladatelem je nynější tajemník generálního ředitele Českých drah Jan Veverka, hudebník a dříve učitel hry na pozoun, který se stal privátním bankéřem v Citibank a se schůzkami v Appii začínal jako se setkáními se svými klienty. Appie se, jak uvádí Ekonom, dodnes účastní téměř kompletní managament ČD a Jan Veverka nezastírá, že v prostředí Appie došlo k jeho zformování. Odtud se znají generální ředitel Petr Žaluda (dříve pojišťovna Axa), náměstek pro správu majetku Milan Matzenauer (dříve stavební firma Skanska), náměstek pro ekonomiku Michal Nebeský (dříve Citibank) a bývalý personální náměstek Milan Ruttner (dříve Citibank). Vedle zmíněných a převažujících lidí z bankovního sektoru je třeba přidat i lidi z Coca-Coly, kteří přišli měnit ČD, a už se vysvětluje, proč zbytek bývalých odborníků v rolích náměstků generálního ředitele i jiných postech, mající nejblíže k osobní dopravě jako hlavnímu produktu činnosti ČD, jenom přežívá a ztrácí kompetence. Evidentně nechodí na Jánský vršek…

Related Images:

Share

Můžete komentovat