Srp 15 2009

České dráhy musí nakupovat drahou elektřinu i naftu

ČD Cargo, ilustrační foto

ČD Cargo, ilustrační foto

Výhodné smlouvy na dodávky energií uzavřely České dráhy a Správa železniční dopravní cesty v minulém roce, kdy byla jiná situace na trhu a značně odlišné ceny. Nyní se však tyto dlouhodobé kontrakty ukazují jako zcela nevýhodné. Právě kvůli nim je totiž v současné době největší železniční dopravce nucen nakupovat předraženou elektřinu i naftu.

O drahé elektřině, kterou prodává Správa železniční dopravní cesty dopravcům až o 25% dráž, než jsou aktuální ceny na trhu informoval minulý týden ekonomicky server E15.

SŽDC s.o. totiž na konci minulého roku uzavřela tříletý kontrakt (pro období let 2009 až 2011) na odběr elektřiny se společnosti ČEZ. Tehdy však ještě cena elektřiny byla na vysoké úrovni a od té doby výrazně poklesla.

Z informací uvedených deníku E15 vyplývá, že Správa železniční dopravní cesty vyjednala nákup jedné megawatthodiny za cenu 1981 korun bez daně a to po celou dobu trvání smlouvy. Přitom u elektrárenské společnosti ČEZ lze v současné době pořídit jednu megawatthodinu přibližně za 1558 korun, což je o více než 400 Kč levněji.

Železničním dopravcům se to sice nelíbí, ale nemohou s tím nic dělat. Pokud by si totiž chtěli sami cenu elektrické energie na trhu vysoutěžit, tak ji SŽDC prostřednictvím sítě nedodá, neboť příslušná nařízení totiž jednoznačně stanovují, že elektrickou energii nakupuje Správa železniční dopravní cesty a za stejnou cenu ji pak fakturuje jednotlivým dopravcům.

Na špatném rozhodnutí manažerů SŽDC pro tříletý kontrakt na dodávku elektrické energie tak vydělá především elektrárenská společnost ČEZ. Samotná Správa železniční dopravní cesty neztratí nic, jelikož za elektřinu vyfakturuje stejnou částku od dopravců, kteří jsou tuto vyšší cenu nuceni zaplatit. U nákladní dopravy takto vysokou cenu zaplatí především ČD Cargo na úkor zisku, který by firma mohla investovat například do vozidlového parku. A drahou elektřinu v osobní dopravě ve výsledku zaplatí daňový poplatník. Jelikož úhradu za službu, tedy zajištění dopravní obslužnosti, proplácí v dálkové dopravě stát ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva dopravy a v případě regionální dopravy tak činí krajské úřady ze svých rozpočtů.

Drahé elektřině se vyhnuli soukromí dopravci, kteří až na výjimky zajišťují veškeré přepravy v nezávislé trakci, tzn. pomocí dieselových lokomotiv. Avšak to se netýká dieselových lokomotiv a motorových vozů, které provozují České dráhy.

Drahá nafta pro České dráhy

Také samotné České dráhy totiž loni uzavřely nevýhodný kontrakt a to nákup motorové nafty. V červenci loňského roku se dohodly s petrochemickou společností Paramo, která po dobu tří let dodá až 290 milionů litrů nafty v hodnotě asi 8 miliard korun. Společnost Paramo, která spadá pod skupinu Unipetrol, tak nyní účtuje drahám naftu za fixní cenu přibližně 28 korun za litr.

V době uzavírání kontraktu se cena také jevila jako velice výhodná. Tehdy se totiž cena nafty na čerpacích stanicích pro motoristy pohybovala kolem 35 korun za litr. Dlouhodobá nabídka tedy byla na výrazně nižší cenové úrovni. Jenže cena nafty přitom pod dohodnutých 28 korun klesla v již polovině listopadu loňského roku a letos v lednu se prodávala dokonce za pouhých 24 korun. V současné době se cena nafty pohybuje kolem 26 korun, což je stále méně, než za kolik ji nakupují České dráhy. Na přehled vývoje ceny nafty se můžete podívat například na webu kurzy.cz.

Related Images:

Share

Můžete komentovat