Srp 08 2009

Ve Studénce si připomněli rok od tragické nehody

Dnes v sobotu 8. srpna uplynul přesně jeden rok od tragické vlakové nehody ve Studénce, kdy vlak EuroCity 108 Comenius jedoucí z polského Krakova do Prahy tehdy kolem půl jedenácté dopoledne narazil do mostní konstrukce, která se krátce před tím zřítila přímo na koleje železničního koridoru. Na následky nehody tehdy zemřelo 8 lidí a více než sedm desítek cestujících bylo zraněno.

Přes 150 lidí se dnes dopoledne sešlo u mostu ve Studénce, který již byl mezitím zcela znovu postaven a uveden do provozu. Jednalo se především o lidi z vlaku EC Comenius, kteří v něm loni 8. srpna cestovali, ale na místo se přišli podívat také hasiči, záchranáři i obyvatelé města.

Vlak EC 118 Comenius dnes při průjezdu místem nehody symbolicky zpomalil na rychlost 80 km/h a strojvedoucí vlaku uctil památku obětí nehody táhlým zahoukáním.

Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah k tomu v tiskové zprávě uvedl: „I po roce je pro nás tato událost, kdy došlo k úmrtí a zranění našich zákazníků, nesmírně bolestná. Cítíme se všemi, kteří utrpěli při této nehodě jakoukoli újmu a vzpomínáme společně těmi, kteří při této tragické nehodě ztratili někoho blízkého.“

Vzpomínat se začalo už v pátek na ostravském hlavním nádraží

České dráhy vzpomněly na tragickou událost ve Studénce již v pátek 7. srpna při setkání na ostravském hlavním nádraží. Součástí tiskového setkání bylo i předání výtěžku dražby fotografií Jana Zatorskeho, kterou pořádala Leica Gallery Prague. Z celkových 106 tisíc korun bylo přiděleno 80 tisíc na Krizové centrum Ostrava, další část, 26 tisíc, bylo převedeno na účet humanitární organizace ADRA, která sbírá peníze na vybudování památníku obětem neštěstí ve Studénce.

Krátké setkání a tiskový briefing pořádaly České dráhy v pátek 7. srpna od 11 hodin v prostorách ostravského hlavního nádraží, v čekárně ČD Lounge. Vedení Českých drah zde zastupoval náměstek generálního ředitele pro provoz Jiří Kolář. Z jeho rukou byly předány dva šeky o celkové hodnotě 106 tisíc korun, získané na aukci deseti fotografií Jana Zatorskeho. Aukce, která se konala 27. května, je součástí projektu, výstavy „My a Vy – Jedeme vlakem!“ pořádanou Leica Gallery Prague za podpory Českých drah. Výstava velkoformátových snímků Jana Zatorskeho, který svůj objektiv zaměřil právě na železnici, má nejen zpříjemnit cestování, ale zároveň měla vydělat peníze na podporu Krizového centra Ostrava a na vybudování památníku obětem neštěstí ve Studénce. Expozice fotografií po Masarykově nádraží v Praze a hlavním nádraží v Hradci Králové již doputovala na ostravské hlavní nádraží.

Minutou ticha uctily České dráhy památku obětí neštěstí a připomenuli si smutnou událost z 8. srpna, kdy v 10:30 narazil rychlík EC 108 Comenius jedoucí z Krakova do Prahy do spadlé mostní konstrukce ve Studénce. Neštěstí nepřežilo osm cestujících a více jak sedm desítek cestujících utrpělo zranění. Právě ostravské Krizové centrum pomáhalo zraněným, jejich příbuzným a příbuzným obětí tohoto neštěstí v těžké životní situaci. „Předání výtěžku aukce, 80 tisíc korun, paní Petře Ďáskové, ředitelce Krizového centra, je velkým poděkováním za pomoc při neštěstí a zároveň podporou pro další činnost tohoto centra“, uvedl náměstek generálního ředitele Českých drah Jiří Kolář.

České dráhy chtějí být nápomocny i při budování pietního místa a památníku obětem přímo v místě neštěstí ve Studénce. Šek v hodnotě 26 tisíc korun určený na účet humanitární organizace ADRA, zřízený za účelem sbírky na vybudování památníku, symbolicky převzala paní Naděžda Tomčíková. Paní Naděžda je jedním z iniciátorů budování pomníku, byla cestující vlaku Comenius a na místě nehody poskytovala mezi prvními pomoc zraněným. Za svoje hluboce lidské jednání byla oceněna i prezidentem republiky panem Václavem Klausem.

Ředitelka Leica Gallery Prague, paní Jana Bőmerová, představila celý projekt výstavy „My a Vy – Jedeme vlakem!“. Pátek byl současně premiérovým dnem výstavy na ostravském hlavním nádraží. „Vedle aukce fotografií probíhá i prodej pohlednic s vybranými motivy. Přispět tak na dobrou věc může každý. Cena jedné fotografie je 20 korun a jsou v prodeji v Leica Gallery Prague a všech větších stanicích ČD v České republice. Výtěžek z prodeje pohlednic poputuje na účet ADRY, na vybudování památníku ve Studénce“, dodal náměstek Jiří Kolář.

České dráhy k dnešnímu dni vyplatily odškodné za neštěstí ve Studénce v celkové výši 7 604 247 korun. Odškodněno bylo 93 osob. Uvedená částka odškodnění obsahuje bolestné, náklady léčení, náhrady mzdy, věcné a finanční škody a v neposlední řadě náhrady pozůstalým.

Related Images:

Share

Můžete komentovat