Čvc 01 2020

Sezónní vlaky k moři

Lokomotiva RegioJetu na hlavním nádraží v Praze.

V úterý 30. června vypravila společnost RegioJet první sezónní vlak z Prahy do chorvatské Rijeky. Jednalo se o naprosto nečekaný a převratný tah, který málokdo čekal, avšak už nyní se ukázal jako úspěšný.

Uprostřed koronavirové krize, kdy docházelo k zavírání hranic mezi jednotlivými státy, oznámil Radim Jančura start vlaku z Prahy do chorvatské Rijeky. Mnoho skeptiků předpokládalo neúspěch a nezájem, ale nestalo se tak. Jak ukazuje rezervační systém RegioJetu a jak už to zmínil tisk, množství vlaků je již zcela vyprodaných. Nejsou vyprodaná jen lůžka ve spacích vozech, ale i místa ve vozech k sezení.

Kdo nevěří, nechť se podívá přímo do rezervačního systému RegioJetu: www.regiojet.cz

Radim Jančura tak vzal vítr z plachet těm, kteří tvrdili, že noční vlaky jsou přežitek a nemají smysl. A že takových bylo, kteří tuto tezi neustále opakovali, především v internetových diskuzích.

Cestující nastupují do vlaku směr Rijeka.

Nutno ovšem dodat, že Jančura nebyl první, kdo se pokusil o sezónní vlak k moři. Již od roku 2018 provozují České dráhy (ČD) přímý noční rychlík do Polska k Baltskému moři, v trase Bohumín – Hel. Letos byly přidány další dva vlaky, v trasách Bohumín – Kołobrzeg a Bohumín – Świnoujście. Tyto vlaky ale nejsou typickými nočními vlaky, soupravy jsou složeny převážně z vozů k sezení, přičemž ve vlaku je řazen jeden nebo dva lůžkové vozy.

Poznámka: v tuto chvíli je provoz spacích vozů na území Polska pozastaven z důvodu epidemiologických opatření proti koronaviru.

Přesto je to zajímavý experiment. Vlaky slouží především pro polskou vnitrostátní přepravu, a jejich vedení z Bohumína je způsobeno především nedostatkem vagónů v Polsku během letní sezóny (potřeba přepravit rekreanty), a který je řešen pronájmem vagónů od ČD. Ze stejného důvodu bylo zavedeno podobné spojení Žilina – Gdynia (TLK Rozewie), kde si polská společnost PKP Intercity pronajímá vagóny od ZSSK. Tato spojení tím pádem doplňkově slouží i Čechům a Slovákům.

Related Images:

Share

Můžete komentovat