Kvě 08 2009

Modernizovaný vůz první třídy A 19-41 089

19.jpg

Repasovaný vůz první třídy

Poměrně nedávno proběhla médii zpráva, že České dráhy, a.s. přistoupily k obnově interiérů vozů první třídy. Vozy totiž nejen dle názoru ČD již neodpovídaly úrovni cestování 21. století. Vozy jsou upravovány do jednotného stylu dle grafického manuálu Studia Najbrt, které tvořilo kompletní vizuální styl našemu národnímu železničnímu dopravci.

První kontakt s vozem překvapí. Minimálně už jenom tím, že z venku se jedná o starý známý čtyřnápravový vagón, nový vnější nátěr „v modrém“ zatím na něj aplikován nebyl. I druhý pohled způsobí lehčí šok cestujícímu zvyklému na ušmudlané vše, co jen trochu souvisí s ČD. Interier působí barevně velmi vyváženě, optimisticky a vzdušně. Radost pohledět. Bílá, krémová, okrová a modrá jsou barvy, jimiž je interier opatřen. Nádherné a opravdu voňavé „hajzlíky“ přímo lákají k posezení 🙂 Hned vás napadne, jak málo stačí k tomu, abychom se posunuli v čase o nějakých 50 let kupředu. Obrazně stačí jen kýbl barvy, štětka a hadr.

A v tom to je, tedy v tom možná bude, hlavní zakopaný pes celé akce. Kromě přečaulounění sedaček a položení nových podlah krytinou Altro, celá repase spočívala zejména v plošném nástřiku barvou, pravděpodobně syntetickým emailem, krémové barvy. Plošně, znamená všeho a všude, pouze s vykrytím skleněných výplní a části rámů oken. Přes poličky, stolky, lampičky, vypínače. Pouze na toaletě a v umývárně (pro odborníky: úborně) byla místo krémové barvy použita barva modrá. Madla dveří a oken a podobně, však byla připevněna dodatečně, čemuž napovídají krásné lesklé šroubky.

Jak jsem již psal výše, nové vypadá vše velmi kultivovaně a ve zkratce lze říct, že Studio Najbrt umí. O samotném dílenském provedení však lze diskutovat. Jeho lacinost se může záhy projevit při známé (ne)údržbě, neboť zvolené řešení je náchylnější k vizuálním projevům ošoupanosti, jak řešení předchozí.

Related Images:

Share

Můžete komentovat