Bře 04 2019

Přeshraniční výpalné a jak se mu vyhnout

Expres z Mnichova do Prahy.

Píše se rok 2019. Již je to 30 let, co můžeme svobodně cestovat do zahraničí. Přesto však mnozí z nás nemůžou, kvůli naprosto přemrštěným cenám vlakových jízdenek. Kde je problém a jak se bránit? Odpověď nabízí tento článek.

Tarif NRT – zabiják mezinárodní přepravy

Mnozí si tarif NRT pamatujete pod původním francouzským názvem TCV. Jedná se o základní mezinárodní tarif, podle kterého je možné vydat jízdenku mezi kterýmikoliv stanicemi v Evropě. To je hezké… Není. Ukážeme si pár konkrétních příkladů.

  • Cheb – Marktredwitz (27 km): jízdenka NRT stojí 183 Kč
  • Děčín – Bad Schandau (22 km): jízdenka NRT stojí 157 Kč
  • Bohumín – Zebrzydowice (20 km): jízdenka NRT stojí 236 Kč
  • Břeclav – Wien (103 km): jízdenka NRT stojí 514 Kč
  • České Budějovice – Wien (219 km): jízdenka NRT stojí 1116 Kč

Ano, tak drahé můžou být mezinárodní jízdenky.

E-shop ČD nabízí z Českých Budějovic do Vídně pouze tuto předraženou jízdenku.

Mnozí, kteří jsou problematiky znalí, si řeknou – proč tento článek vůbec píšu? Vždyť existuje mnoho nabídek, pomocí kterých se lze tomuto tarifu vyhnout. Nabídky MPS v regionálních vlacích, akční jízdenky…

Ale jsou cestující, kteří nemají s mezinárodním cestováním zkušenosti. Neví, kdy si koupit jízdenku na pokladně nebo přes internet. Obecně platí, že pro regionální vlaky je výhodnější zakoupit jízdenku na pokladně, pro dálkové vlaky je naopak lepší kupovat jízdenky přes internet. Ale ani to nemusí platit vždy.

Co to znamená? Cestující, který neví, o jakou jízdenku má vlastně žádat, a dostane tuto předraženou, příště pojede autem.

Skryté alternativní nabídky

Existuje několik obecných triků, jakým způsobem se lze vyhnout placení tarifu NRT.

  • Jet přes hranici vlakem Os. V takových vlacích většinou (ale ne vždy) platí nějaká nabídka zvýhodněných jízdenek pro malý pohraniční styk (MPS). Tyto jízdenky bývají zpravidla cenově jen o málo dražší než obyčejné jízdné ČD. Jsou k dostání na pokladnách nebo u průvodčích. V e-shopu nejsou tyto jízdenky dostupné!
  • V některých případech můžou být nabídky MPS platné i ve vlacích vyšší kategorie.
    • Do Německa je možné jízdenky MPS použít v Ex přes Domažlice, ale ne v Sp z Chebu nebo v EC přes Děčín. Nabídky MPS se nenabízejí pro jízdu Os přes Potůčky.
    • Do Rakouska je možné jízdenky MPS použít i ve vlacích Ex přes Horní Dvořiště, ale ne v EC přes Břeclav.
    • Na Slovensko je možné jízdenky MPS použít pouze ve vlacích Os, Sp a R. To ovšem znamená, že v dálkových vlacích je lze využít pouze při jízdě přes Čadcu.
    • Do Polska jízdenky MPS v dálkových vlacích neplatí.
  • Při jízdě z delších vzdáleností jet na více jízdenek. Např. Jihlava – Wien rozdělit na jízdenky Jihlava – Znojmo (vnitrostátní jízdné) a Znojmo – Wien (MPS).
  • Existují také i přeshraniční síťové jízdenky (EgroNet v Karlovarském kraji, Labe-Elbe v Ústeckém kraji), ale nenabízejí se všude.
  • Když už je třeba jet dálkovým vlakem, vyplatí se kupovat jízdenky přes e-shop, a pokud možno v předstihu. Existuje nabídka Včasná jízdenka Evropa, ale nabídka těchto jízdenek bývá omezená a nebývá dostupná pro všechny relace.
  • Vyplatí se zkontrolovat i e-shopy zahraničních železnic, zejména DB (Německo) a ÖBB (Rakousko). Jízdenky se dají sehnat levněji i tam (ne vždy).
  • Do stanice Głuchołazy je možné jet za vnitrostátní jízdné ČD.

Rychlík Ostrava – Žilina – Banská Bystrica. V tomto vlaku je možné využít jízdenky MPS.

Mezinárodní vlaky soukromých dopravců

  • Ve vlacích Trilex (Liberec – Zittau – Varnsdorf – Rybniště) neplatí tarif NRT. Používá se zvláštní mezinárodní tarif.
  • Dopravce GW Train Regio také neuznává tarif NRT.
    • V mezinárodních vlacích do Německa (spolupráce se společností Die Länderbahn) si cestující může zakoupit síťovou jízdenku EgroNet nebo dvě jízdenky – zvlášť pro český a zvlášť pro německý úsek podle příslušného vnitrostátního tarifu.
    • V mezinárodních vlacích do Polska (ve spolupráci se společností Koleje Dolnośląskie) platí zvláštní přeshraniční tarif. Např. jízdenka Trutnov – Sędzisław stojí 42 Kč, Meziměstí – Wałbrzych pak 30 Kč.
  • Dopravce RegioJet nabízí přijatelné ceny mezinárodních jízdenek pro dálkové vlaky do Rakouska a na Slovensko i při nákupu na poslední chvíli přes e-shop. Např. jízdenka Břeclav – Wien stojí od 159 Kč. Závisí to ovšem na zvolené relaci a vytíženosti vlaku.
  • Rovněž i dopravce Leo Express nabízí přijatelné ceny při jízdě na Slovensko. Závisí to ovšem na zvolené relaci a vytíženosti vlaku. Ceny jsou však levnější než základní jízdné NRT.

Vlak Trilex v zastávce Varnsdorf-pivovar Kocour.

Co dělat, aby cestování bylo levnější a jednodušší?

Z tohoto úhlu pohledu je to selhání nejen ČD, ale zejména objednatelů dopravy – Ministerstva dopravy a krajů. Ti často nevyvíjí na ČD dostatečný tlak, aby nabízely nejvýhodnější jízdenku přes všechny prodejní kanály.

ČD pochopitelně nejsou příliš ochotné, co se týče zlevňování mezinárodních jízdenek. Mezinárodní jízdenky jsou totiž osvobozeny od DPH, a tak představují velký zdroj příjmů. Z toho pohledu jim tarif NRT vlastně vyhovuje. To, že ve výsledku jede cestujících minimum, je nezajímá – ztrátu zaplatí objednatelé dopravy.

Bez atraktivního mezinárodního tarifu za rozumné ceny nelze uvažovat o obnovení provozu na přeshraničních tratích, kde aktuálně nejezdí žádné osobní vlaky. Příkladem může být např. Rumburk – Ebersbach, Černousy – Zawidów, Sudoměřice nad Moravou – Skalica nebo Hodonín – Holíč.

Nízká vytíženost mezinárodních vlaků může vést i k jejich omezování a rušení.

Odkazy

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat