Říj 26 2018

ČD vs. jiní dopravci

Dva dopravci na jedné koleji.

Tento článek má za úkol popsat absurdní a nesmyslné kroky, které provádí ČD ve vztahu k jiným dopravcům, ale ve výsledku poškozují cestující, a hlavně samotné České dráhy.

Ujíždění vlakům jiných dopravců

Od prosince 2017 provozuje dopravu na tratích Strakonice – Volary, Číčenice – Nové Údolí a České Budějovice – Černý Kříž dopravce GWTR. Se změnou dopravce výrazně vzrostla nejistota při přestupech na vlaky ČD ve Strakonicích, Číčenicích a Českých Budějovicích, velmi často se stává, že vlaky ČD nečekají na zpožděné vlaky GWTR.

Proč tomu tak je? Pojďme nahlédnout do pomůcek GVD, konkrétně do části Přípoje mezi vlaky osobní dopravy. Materiál je volně ke stažení na stránkách: www.gvd.cz

Pro zvětšení tabulek klikněte.

  • Strakonice: Základní čekací doba vlaků ČD na vlaky GWTR je 3 minuty.

  • Číčenice: Základní čekací doba vlaků ČD na vlaky GWTR je 3 minuty.

  • České Budějovice: Vlaky ČD nejsou přípojem vlaků ostatních dopravců.

Srovnejte to se základní čekací dobou mezi vlaky ČD, která činí 10 minut. Situace, kdy cestující musí nocovat na nádraží, protože jim ujede poslední přípoj, je zcela normální.

Naproti tomu vlaky GWTR čekají na zpožděné vlaky ČD právě standardních 10 minut.

Zarážející je, že konkrétně v jižních Čechách to absolutně nezajímá objednatele – Jihočeský kraj a organizaci JIKORD.

Zatajování vlaků jiných dopravců

Zprávy, že ČD vymažou z knižního jízdního řádu vlaky soukromých dopravců, jsou jen pokračováním současného trendu. Vlaky soukromých dopravců byly již vymazány z aplikace Můj vlak.

Stávají se i situace, kdy cestující se ptá na spojení vlakem do stanice, kam nejezdí vlaky Českých drah nebo jezdí jen minimálně. Zaměstnanci ČD často cestujícímu řeknou, že spojení vůbec neexistuje.

Asi nejkřiklavějším případem je spojení vlakem do Českého Krumlova. ČD tam jezdí pouze jednou denně, všechny ostatní vlaky provozuje GWTR. V praxi to znamená, že zejména zahraniční turisté se na pokladně hlavního nádraží v Praze nedozví kompletní informace o vlakovém spojení.

Křižování v Českém Krumlově.

Co to všechno znamená?

ČD tak zbytečně přichází o tržby od cestujících, kteří by chtěli jet s ČD pouze část trasy. Tito cestující se rozhodnou pro jízdu autem, zpravidla po zkušenosti s ujetým přípojem. A autem pojedou celou trasu.

Uvažování ČD jde zcela proti zdravému rozumu. Lze si spočítat, že je lepší mít aspoň nějakou tržbu než vůbec žádnou. Nejspíš to vypadá, že je za tím snaha se mstít za prohraná výběrová řízení.

Related Images:

Share

Můžete komentovat