Zář 05 2014

Zastavení osobní dopravy na trati Vejprty – Cranzahl

Ruch na nádraží ve Vejprtech.

Ruch na nádraží ve Vejprtech.

V Česku je poslední dobou zajímavá situace – zatímco na některých tratích se již dříve zrušený provoz obnovuje, na jiných ve stejnou dobu zaniká. Jedna z tratí, která takto zaniká, je trať Chomutov – Chemnitz, konkrétně v úseku Vejprty – Cranzahl.

Sám při své první, a asi už poslední cestě touto tratí jsem ve vlaku mezi Vejprty a Cranzahlem s odjezdem z Vejprt v 9:43 nenapočítal ani deset lidí, včetně sebe, tímhle se tedy potvrdila oficiální tvrzení. Ovšem připouštím, že v jiných dnech tímto vlakem mohlo jet hodně lidí, nicméně níže jsou zmíněny některé faktory, které cestující můžou dost odrazovat. Argument o zrušení z důvodu nízké využívanosti je tedy na první pohled pádný, nicméně dopravní odporníci buď zapomenou, nebo nechtějí si položit otázku – Proč toto spojení není využívané?

Přitom tato trať má pro české i německé cestující velký, obzvláště turistický potenciál – v Cranzahlu možnost přestoupit na Fichtelbergbahn, úzkokolejku s parními vlaky do Kurort Oberwiesenthalu, dále městečko Annaberg-Buchholz, lázně Thermalbad-Wiesenbad, lanovka z Erdmannsdorfu do Augustusburgu a v neposlední řadě možnosti přestupu na další tratě ve Flöha a Chemnitz. Na české straně sice nejsou zajímavé památky, ale jsou zde velké možnosti např. cyklistiky, pěších túr, nebo v zimě lyžování na běžkách. Proto také vlak v 8:03 z Chomutova jezdí v sestavě 810+Bdtax, aby cestující mohli přepravovat v létě kola, a v zimě lyže.

Parní vlak do Kurort Oberwiesenthalu čeká na odjezd.

Parní vlak do Kurort Oberwiesenthalu čeká na odjezd z Cranzahlu.

Kde je ale ta chyba, že přes hranici jezdí tak málo lidí, a z toho vyplývá nynější zrušení spojení?

Chyba určitě není v tom, že by cíle okolo trati byly málo atraktivní. Napadají mě pouze dvě systémové chyby, které by počet cestujících mohly ovlivnit, a to jízdní řád a tarif. Bohužel v tomto případě počet cestujících nepříznivě ovlivňují oba faktory – přece jen v Česku nebývá problém s cenami jízdného, ale hlavně s jízdním řádem.

Jízdní řád

Před deseti lety (JŘ 2003/2004) jezdilo na trati z Chomutova do Vejprt 5 párů vlaků celotýdenně, 2 páry vlaků v pracovní dny a v neděli a 1 pár vlaků o víkendu, všechno mimotaktově. V roce 2005/2006 přišla redukce spojů na 4 páry celotýdenně, 2 páry vlaků v pracovní dny, a 1 pár vlaků o víkendu. V jízdním řádu 2006/2007 přišla větší redukce spojů na 3 páry vlaků v pracovní dny, 4 páry vlaků o víkendu, 1 pár vlaků jedoucí v pátek a o víkendu, 1 pár vlaků v sobotu a 1 pár vlaků jedoucí v neděli. V JŘ 2007/2008 byl úpadek dovršen na 2 páry vlaků pouze o víkendu.

Bohužel nepodařilo se mi najít rozsah provozu přes hranici, protože v archivech nikde nebyl uveden.

Nyní, k JŘ 2014/15, bude opět zastaven provoz přes hranici a současné dva páry vlaků budou jezdit o víkendech a státních svátcích pouze od 1. 5. do 28. 9. Jejich časová poloha bude také změněna.

Je dost možné, že za nízký počet cestujících přes hranici v posledních letech mohla nízká četnost spojů (dva páry vlaků), která není zrovna nejlépe použitelná. Potenciál této trati se nízkou četností spojů hodně snížil, přece jen nejedná se o stejný typ spojení, jako bylo Cheb – Schirnding za železné opony, kde cestující jedou pryč nejméně na několik dní. Zde, na trati z Vejprt do Cranzahlu, je potenciál spíše k jednodenním cestám.

S počtem cestujících na úseku Chomutov – Vejprty příliš velký problém není, ranní vlak v 8:03 byl během mé návštěvy na odjezdu z Chomutova celkem solidně zaplněn. Nicméně to bylo dáno hlavně tím, že většina cestujících se pouze jela projet vlakem a z Vejprt jela hned zpátky, tudíž nebyla u nich potřeba častějšího rozsahu provozu. Ale také v Rusové jsem zaznamenal výstup skupiny cyklistů.

Pro větší počet cestujících by tedy pomohlo, kdyby na trati byly vedeny aspoň 3-4 páry vlaků. Otázkou ovšem je, jaký byl počet cestujících před redukcemi, což se mi nepodařilo zjistit, je ovšem možné, že zde byla uplatněna podobná metoda, jako na Doupovské dráze – odporník na kraji se rozhodne změnit jízdní řády k horšímu (tzv. optimalizace), a následně vlaky zruší.

Tarif

V současné době je možné přes železniční hraniční přechod u Vejprt cestovat na tři typy jízdenek – na vnitrostátní Skupinovou víkendovou jízdenku (ale jen do stanice Bärenstein, což z důvodu blízkosti Vejprt v praxi nemá význam), na Skupinovou víkendovou jízdenku + Německo, na Celodenní jízdenku Ústecký kraj+Německo a na základní mezinárodní jízdné NRT.

Celodenní jízdenka Ústecký kraj + Německo (pro jednu osobu) 300 Kč
Skupinová víkendová jízdenka Ústecký kraj + Německo 375 Kč
Skupinová víkendová jízdenka celostátní + Německo 750 Kč

Tato nabídka je sice celkem dobře využitelná pro přespolního cestujícího z daleka, nicméně naprosto neřeší lokální přepravní vztahy okolo hranice. Neexistuje třeba za nějakou rozumnou cenu možnost jet např. trasu z Kovářské nebo Vejprt na Cranzahl nebo Annaberg-Buchholz. Zde vychází nejlevněji základní jízdné NRT, které je předražené a které akorát odrazuje cestující. Většinu lidí naprosto nezajímá, že platnost jízdenky činí 14 dní a že jízdu je možno přerušit. Nehledě na to, že ve Vejprtech je pouze vnitrostátní pokladna.

Trasa Vejprty – Cranzahl vyjde cestujícího bez slevy na 136 Kč, trasa Vejprty – Annaberg-Buchholz bez slevy na 159 Kč (zde levněji vychází celodenní jízdenka Ústecký kraj + Německo, pokud cestující jede tam i zpět) a trasa Vejprty – Chemnitz vyjde bez slevy na 466 Kč (zde už vychází levněji celodenní jízdenka Ústecký kraj + Německo i na cestu pouze tam). Jinými slovy, čím blíže člověk žije hranici, tím méně je pro něj současná cenová nabídka atraktivní a tím spíše pojede raději autem. A to ještě k tomu jsou to pouze jízdenky jen směrem tam, zpáteční cesta není započítána!

Bohužel nedokážu odhadnout, kolik lidí by po určitém zlevnění jízdného přešlo z auta na vlak, nicméně se domnívám, že k určitému zvýšení počtu cestujících může dojít.

Závěr

Ohledně jízdních řádů jsem řešení nastínil již dříve. Je potřeba rozšířit počet vlaků alespoň na tři až čtyři páry v celé trase ve čtyřhodinovém intervalu, aby byly rozumným způsobem použitelné třeba na jednodenní výlet do Německa. Křižování vlaků by mělo být prováděno nejlépe v Cranzahlu, kde je možnost přestupu na Fichtelbergbahn, aby tento přestup existoval jak z německé, tak z české strany.

Na německé straně existuje Verkehrsverbund Mittelsachsen (VMS), který představuje formu jednotného jízdného pro vlaky, autobusy a MHD v okolí Chemnitz. Bylo by dobré Vejprty začlenit také do systému VMS buď jako součást tarifní zóny 33 (výhodnější pro české cestující), nebo jako samostatnou tarifní zónu podobně, jako už existuje Laa an der Thaya v IDS JMK.

Staré jízdní řády:

Related Images:

Share

Můžete komentovat